Tak.
Den her lov er en konsekvens af sammenbruddet i forhandlingerne på tandlægeområdet mellem Tandlægeforeningen og Danske Regioner.
Det er ikke holdbart, at man ikke kan opnå forlig, og normalt ville Dansk Folkeparti ikke blande sig i overenskomster.
Men vi så også her en mulighed for, at vi kunne få gentænkt den voksentandpleje, da vi nu i mange år har diskuteret de forskelle, der er i omkostninger for den enkelte.
Og vi er nødt til at få lavet en fremadrettet plan, som kan sikre, at vi retter op på ulighederne.
Derfor er vi også rigtig glade for, at alle partier er med til at igangsætte et arbejde, der skal gentænke voksentandplejen.
Jeg var i en debat i morges med en tandlæge.
Vi har haft godt besøg af tandlægerne – de har i hvert fald været her ude på pladsen og demonstreret her i formiddag, rigtig mange af dem.
Men en af dem var jeg så i debat med her i morges, som mente, at vi bare skulle tilføre de 300 mio.
kr., som S, R, SF og EL fjernede, da vi havde en anden regering.
Da fjernede man nemlig de 300 mio kr., som det koster mere, og som man fra tandlægernes side blot ønskede at få tilbage.
Men ville udfordringerne være løst, hvis vi gav de 300 mio.
kr.
mere?
Det mener jeg ikke.
Før man fjernede de 300 mio.
kr., var der også stor ulighed i sundhed på tandplejeområdet.
Der var også pensionister, der ikke havde råd, eller kroniske patienter, som ikke fik ordentlig hjælp, eller kræftsyge, der ikke kunne bevise, at deres tænder havde taget skade af den stråling, som de havde fået.
Der var også unge, som ikke mødte op, efter de var kommet ud af skoletandplejen.
Så hvis man spørger, om vi ville synes, at det var en god investering at bruge nogle af pengene, som vi har kæmpet for, til en finanslov, så er svaret nej.
Men vi ville gerne have, at vi får vendt og op ned på hele tandplejeområdet og får set på nogle af de forskelle, der er, og får lavet en fremadrettet tandlægereform.
Det skulle gerne være en, som vi alle sammen kan se os selv i.
Vi ønsker i hvert fald, at man fra ministeriets side tager tandlægeforeningerne og tandplejeforeningerne og andre organisationer, der er med i det, med ind over det.
For vi hører jævnligt om borgere, som vender i døren, når de får at vide, hvad det vil koste at få ordnet deres tænder.
Og vi ved også, at der er en stor ulighed i sundhed, og den er kun blevet større.
Det har længe været et ønske at få kigget på hele området og at finde de incitamenter, der skal sikre en bedre forebyggelse – en god forebyggelse, så vi kan fortsætte den gode tandsundhed, som vi giver børnene i børnetandplejen.
For vi bliver rost for den tandsundhed, vi har i folkeskolen, men vi ved så også, at den glipper, så snart man skal finde en tandlæge.
Der er sat initiativer i gang, og vi skal selvfølgelig have kigget på, hvor meget det har hjulpet.
Men der findes også andre muligheder, som vi skal have kigget på.
Vi skal også sikre, at kronisk syge får den optimale behandling, da undersøgelser viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem infektioner i mundhulen og infektioner i resten af kroppen.
Vi ved, at infektioner i mundhulen kan forværre kroniske sygdomme som f.eks.
diabetes og hjerte-kar-sygdomme, og at medicinske bivirkninger som mundtørhed øger risikoen for både karies og paradontitis.
Vi skal sikre, at ældre får den rette forebyggelse, da vi ved, at usunde tænder netop giver den her øgede forekomst af blodpropper.
Det var jo også en af grundene til, at vi i satspuljen – var det sidste år – fik sat 40 mio.
kr.
af.
Eller også var det forrige år, det ved jeg ikke.
Men vi gjorde det i hvert fald, for det er noget, der har bekymret os.
Men noget af det, som Dansk Folkeparti også ønsker at se på, er ejerskabet.
I øjeblikket ser vi, at kæder opkøber tandlægeklinikker, og der må jo være penge i det, siden man opkøber tandlægeklinikker, som man faktisk offentligt går ud og siger man ønsker at sælge til kapitalfonde.
Det bekymrer Dansk Folkeparti, og det er noget, vi vil tage med i de forhandlinger, der skal være.
Nu håber vi selvfølgelig, vi får en plan, så vi sikrer kontinuerlige møder med ministeren og andre interessenter, så vi kan sikre, at det her ikke bare er noget, der bliver ved.
Det her er noget, der skal findes en løsning på, og det skal være en god løsning, og det skal i hvert fald være inden for det år, som vi har sat af til det, i forhold til hvornår vi kan se en løsning.
Så vi støtter lovforslaget her og nu, men som sagt bliver den kun midlertidig.