Tak for det.
Beslutningen om at flytte på plejehjem er svær for nogle og let for andre.
Uanset hvilken tilgang man har, er en plejehjemsbolig for de fleste mennesker den sidste bolig på livets vej.
Og det er så afgørende, at man har de bedste forudsætninger for at vælge rigtigt, når man skal vælge det sidste rigtige hjem.
Vi behandler i dag et lovforslag, som skal gøre det både lettere og mere trygt for ældre og deres pårørende at vælge det helt rigtige plejehjem.
Vi er alle forskellige, vi har forskellige præferencer og forskellige behov lige fra de første til de sidste år i livet.
Fra vugge til krukke, om man så må sige.
Livet er som et tæppe:
Det er vævet af tråde i forskellige farver, nogle er lyse, andre er mørke.
Og det skal valget af det sidste hjem også afspejle.
Et hjem, hvor der er plads til både de lyse og de mørke tråde og de små og store knuder, som trådene kan slå undervejs.
Det er for mig essensen af rammen om en værdig alderdom.
Med lovforslaget, som vi behandler her i dag, etableres en plejehjemsportal, som skal indeholde oplysninger om plejehjem, plejecentre og friboliger.
Portalen vil indeholde informationer om de enkelte plejehjem og boliger.
Det kan være værdigrundlag, hvordan man fejrer jul, om man overhovedet fejrer jul, og om man må have sin elskede hund eller kat med, når man flytter på plejehjem.
Det kan være forhold omkring religion, ture ud i det blå og fællesspisninger, hvordan man inviterer pårørende ind og meget, meget mere.
Kort sagt de ting, der gør et plejehjem til hjemmet, og hvilken hverdag man som beboer kan forvente.
Det handler om værdighed og om, at man som ældre kan foretage et valg på så oplyst et grundlag som muligt, når de sidste tråde i livets tæppe skal væves.
For os i Venstre er det afgørende, at vi har et skarpt fokus på et værdigt liv for vores ældre.
Med værdighedsmilliarden har vi sammen med Dansk Folkeparti løftet ældreplejen og sikret flere varme hænder til at passe godt på vores ældre.
Det er midler, der nu er fulgt op af et markant løft på området efter den seneste finanslov.
Og værdig pleje har mange ansigter.
For mig handler det bl.a.
om, at man bliver set og hørt, at man får sin medicin til tiden, at man får de rigtige piller og ikke ligger timevis i en våd ble, og at man kan komme på toilettet, når man er trængende.
At ens bolig er ren, at man kommer i bad, når man har brug for det, og at der serveres frisk tilberedt mad, for nu blot at nævne et par eksempler.
Hvis jeg et øjeblik skal dvæle ved maden, har vi jo netop med finansloven for 2017 afsat 450 mio.
kr., så kommunerne kan forbedre og forny køkkener på plejehjem, så vores ældre kan opleve glæden ved duften og smagen af god og hjemmelavet, frisk tilberedt mad.
Som da man boede hjemme i sin egen bolig, og vor mor lavede den.
Med portalen her får man mulighed for at vælge til eller fra.
Så kan vegetaren vælge en boligform, hvor der tilbydes vegetarkost, landmanden kan vælge en boligform, som vægter ture til den lokale skov højt, eller en tidligere formand for sognerådet kan vælge et plejehjem, hvor den lokale præst kommer regelmæssigt forbi og afholder gudstjeneste.
De konkrete informationer på oversigten vil bl.a.
blive fastlagt på baggrund af en brugerundersøgelse, der belyser, hvilke oplysninger ældre og deres pårørende efterspørger.
For os i Venstre er gennemsigtighed afgørende, og vi ser gerne, at f.eks.
sygefravær eller en brugertilfredshedsundersøgelse indgår i den bekendtgørelse, som jo skal skrives efterfølgende.
Fra Venstres side kan jeg sige, at vi ser frem til, at portalen realiseres og til, at vores ældre sammen med deres pårørende i ro og mag kan orientere sig om de forskellige muligheder, der er, for at vælge ens sidste hjem, og under hvilken hjemlig ramme de sidste tråde i livets tæppe skal væves.
Lad os krydse fingre for, at de tråde bliver lyse, og at tiden på plejehjemmet bliver præcis sådan, som man havde drømt om, og at et langt liv afsluttes med værdighed og i de bedste tænkelige rammer.
Venstre kan støtte lovforslaget som fremsat.