Miljø- og Fødevareudvalget
Folketinget
Christiansborg
1240 København K
23. marts 2018
Til Miljø- og Fødevareudvalget
Dansk Erhverv, HORESTA, Landbrug & Fødevarer, De Samvirkende Købmænd, DI Fødevarer og
Coop Danmark A/S vil gerne gøre udvalget opmærksom på nogle bekymringer ved det nuværende
forslag til ændring af fødevareloven, som netop er blevet fremsat. Disse bekymringer blev også
nævnt i stort set alle afgivne høringssvar, men er med stor beklagelse ikke blevet imødekommet.
Mistænkeliggørelse af mange fødevarevirksomheder
Vi støtter indsatsen mod de virksomheder, der gentagne gange viser, at de ikke respekterer føde-
varelovgivningen og dermed bringer fødevaresikkerheden i fare. Dem skal der slås ned på. Men vi
er bekymrede for, at forslaget vil ramme skævt, og at virksomheder uretmæssigt vil blive omfattet
af betegnelsen ”brodne kar”. Ifølge Fødevarestyrelsen vil der i praksis være tale om ca. 20 virk-
somheder, som sanktioneres med de skærpede straffe med henholdsvis tvangsbøder og virksom-
hedskarantæne, men samtidig vil flere hundrede virksomheder blive defineret som ”brodne kar”
med den nuværende definition.
Ændringerne i fødevareloven skal sikre den høje fødevaresikkerhed, som vi har i Danmark, men
det gavner ingen, hvis lovforslaget resulterer i, at vi italesætter og kategoriserer virksomheder
som brodne kar i et omfang, der risikerer at svække tilliden til danske fødevarevirksomheder. Re-
torikken kan give anledning til, at eksportmarkederne – bl.a. via medierne – får det indtryk, at
danske virksomheder generelt ikke overholder reglerne, og at handel med danske fødevareprodu-
center fravælges til skade for den danske fødevarevareeksport.
Indskærpelser skal ikke med
I lovforslaget er indskærpelser fortsat med til trods for, at stort set samtlige afgivne høringssvar
udtrykte stor utilfredshed hermed.
En indskærpelse er en præcisering af, at lovgivningen skal overholdes. Et eksempel er, at inventa-
ret i en fødevarevirksomhed skal være i god stand og let at holde ren. Hvis den tilsynsførende på
kontrolbesøget fx ser, at bordpladen i køkkenet er revnet, vil fødevarevirksomheden få en ind-
skærpelse om, at reglerne foreskriver at bord skal være i god stand og let at holde ren, og derfor
skal bordpladen udbedres.
Side 1/2