Tak for ordet, og tak til Dansk Folkeparti for at have indkaldt til denne forespørgselsdebat om ældreplejen.
Jeg har set frem til debatten i dag, og som ældreminister er det centralt for mig, at vi løbende drøfter, hvordan vi gør en god ældrepleje endnu bedre.
I regeringen ønsker vi, at Danmark fortsat skal være et stærkt velfærdssamfund, som bl.a.
skal kendes på, at vi drager en værdig omsorg for de ældre borgere, der har brug for hjælp til at klare sig selv i hverdagen.
Det fremgår meget tydeligt af regeringsgrundlaget, at vi vægter ældreområdet højt, og jeg synes, vi har vist, at vi mener det.
Vi har i den grad taget ansvaret på os.
I forbindelse med finansloven for 2016 og 2017 har regeringspartierne sammen med Dansk Folkeparti prioriteret ældreområdet højt, bl.a.
med den årlige værdighedsmilliard, indførelse af værdighedspolitikker i alle landets kommuner og 380 mio.
kr.
til klippekort til plejehjemsbeboerne.
Midlerne er i meget høj grad gået til flere medarbejdere i ældreplejen.
Ældreområdet blev også særligt fremhævet i aftalen om kommunernes økonomi for 2018.
Oven i det kommer en særskilt satspuljeaftale på ældreområdet, hvor vi sammen med de øvrige satspuljepartier for nylig har prioriteret over 325 mio.
kr.
til mere kvalitet og værdighed i ældreplejen over de næste 4 år.
Endelig ønsker vi med den kommende finanslov bl.a.
at afsætte penge til at aflaste pårørende til svækkede ældre og til kommunernes arbejde med at sikre en værdig afslutning på livet.
Samtidig vil vi gerne give de ældre endnu større mulighed for at bestemme over deres eget liv, selv om de er blevet afhængige af hjælp til at klare hverdagen.
I regeringens finanslovsudspil foreslår vi derfor, at vi igangsætter forsøg, der kan udvide borgernes frie valg på rehabilitering og madservice.
Samlet set synes jeg, at vi bliver ved med at sætte barren rigtig højt, og det er også det eneste rigtige, for vi
skal
sætte barren højt, og så skal vi som christiansborgpolitikere samtidig løfte vores del af ansvaret for, at ældreområdet bliver talt op, for en god og værdig ældrepleje handler ikke kun om penge, det handler også om, hvordan vi taler om ældreplejen og om de mange medarbejdere, der dagligt arbejder for, at vores ældre borgere får en god og tryg hverdag.
Den seneste tids debat om rekrutteringsproblemer på ældreområdet viser, at der er brug for at fortælle de gode historier.
Det er vigtigt, at vi får fortalt, at ældreplejen langt de fleste steder fungerer rigtig godt og er med til at skabe gode og trygge liv for de af vores ældre, der har brug for hjælp.
Det har jeg bl.a.
kunnet se rundtomkring i de næsten 60 kommuner, som jeg indtil videre har nået at besøge.
Og vi skal anerkende, at den form for ældrepleje kun kan lade sig gøre, fordi tusindvis af medarbejdere hver eneste dag arbejder hårdt for at skabe en hverdag med nærvær, faglighed og respekt for vores ældre borgere.
En af måderne at give anerkendelse til faget på er uddelingen af årets demenspris, som jeg i går var så heldig at få lov til at overrække sammen med sundhedsministeren.
Det er første gang, årets demenspris er blevet uddelt, og prisen gik til Pia Johnsen Nielsen.
Pia er uddannet sygehjælper, og som medarbejder på Pleje- og Demenscenter Klarahus har hun i over 25 år lagt liv og sjæl i at give demensramte ældre den bedste hjælp og omsorg, de kan få.
Hun gør det i øjenhøjde med positiv udstråling og med et nærvær, som bare smitter.
Det sagde jeg hende mange tak for i går.
Jeg ved af erfaring, at der findes mange flere ildsjæle ligesom hende, og dem skal vi også sige tak til.
I regeringen fører vi en ældrepolitik med afsæt i Ældrekommissionens fem grundlæggende værdier, som jeg selv sætter meget højt.
De fem grundlæggende værdier handler om, at ældre borgere, der får hjælp, fortsat har indflydelse på eget liv, at vi har respekt for, at alle mennesker er forskellige, at medmenneskeligheden er i fokus i plejen, at de ældre har mulighed for at få gode oplevelser, og at vi sikrer alle en værdig afslutning på livet.
Det er værdier, som regeringen styrer efter skal være gældende alle steder i ældreplejen, og det er de pejlemærker, som er styrende for kommunernes værdighedspolitikker, og som jeg ved man hver dag arbejder hårdt for at leve op til.
Selvfølgelig må vi aldrig stikke hovedet i busken og tale, som om alt på ældreområdet er perfekt.
Selv om Danmark er et godt land at blive gammel i, kan vi altid gøre det endnu bedre.
I regeringen er vi klar over, at den demografiske udvikling indebærer, at der i fremtiden bliver flere ældre.
Alt tyder heldigvis på, at vi får flere ressourcestærke ældre, der har et godt helbred, til de er langt oppe i årene, men vi ved også, at vi får flere ældre, der får brug for hjælp.
I nogle tilfælde drejer det sig om så meget hjælp, at det kan gå ud over deres selvbestemmelse og oplevelse af at være en del af fællesskabet.
Derfor skal vi blive bedre til, at så mange ældre som muligt bevarer retten til at tage beslutninger i deres eget liv, også når de bliver afhængige af andres hjælp.
Vi skal sikre mangfoldigheden i ældreplejen, så der er plads til, at hver enkelt ældre har deres egen livshistorie med i bagagen, og så der er plads til individuelle ønsker og behov.
Vi skal hjælpe de mange pårørende, der hver dag løfter en kæmpe opgave med at støtte og yde omsorg for deres nærmeste, og vi skal gøre mere for at hjælpe de mange ældre, der føler sig alene, og som har svært ved at blive en del af nye sociale fællesskaber.
I regeringen er vi også bevidst om, at kommunerne oplever, at det kan være vanskeligt at rekruttere nok medarbejdere.
Det kan give et presset og dårligt arbejdsmiljø, som de unge ikke ønsker at blive en del af, og som i sidste ende går ud over de ældre, der har brug for vores hjælp.
At sikre bedre arbejdsvilkår i ældreplejen handler for mig at se bl.a.
om at have gode og tydelige ledere – ledere, der går foran og viser, hvordan nærvær og kvalitet i ældreplejen ser ud i praksis, ledere, som evner at bakke op om deres medarbejdere i det daglige pleje- og omsorgsarbejde.
Som jeg sagde i indledningen, har vi med dette års satspuljeaftale for første gang fået en aftale kun målrettet ældre.
Aftalen betyder, at vi bl.a.
får et nationalt videnscenter for værdig ældrepleje i Danmark med et rejsehold, som kan hjælpe og inspirere alle kommuner.
Vi kommer til at lave en plejehjemsportal, som kan være med til at styrke de ældres frie valg af plejehjem, fordi den gør det meget nemmere at finde ud af, hvilke plejehjem der findes i Danmark, og hvordan de adskiller sig fra hinanden.
Vi har også afsat midler til at skabe mere hjemlighed på plejehjemmene, vi styrker rehabiliteringsindsatsen for de svageste ældre, vi forebygger ensomhed blandt ældre, vi styrker det sociale og plejefaglige tilsyn på ældreområdet og gør tilsynet mere uafhængigt, og endelig kommer vi til at se kommunerne igangsætte tværfaglige indsatser på underernærede ældre.
Tilsammen udgør disse mange initiativer et solidt og mærkbart løft af ældreplejen, som jeg synes alle involverede parter skal være stolte af.
Som ældreminister ser jeg utrolig meget frem til, at de nye tiltag bliver ført ud i livet i de kommende år.
De kommer til at udvikle og styrke vores ældrepleje, og de kommer til at forbedre den enkelte ældres hverdag og livskvalitet.
Det er det vigtigste for mig – at skabe en reel forskel for de ældre.
Så er det knap så vigtigt, om det kommer til at tælle i regeringens lovprogram.
Faktisk er det sådan, at flertallet af de aftaler, som regeringen har indgået i løbet af efteråret, vil føre til konkrete lovforslag i dette folketingsår.
Den brede politiske aftale om forebyggelse af konkurser, som vi indgik med alle partier i Folketinget i efteråret, betyder, at vi kommer til at fremsætte et lovforslag, der vil medføre en række nye forpligtelser for kommunerne, og både med det nye tilsyn på ældreområdet og etableringen af en plejehjemsportal kommer vi til at fremsætte forslag til ændringer af serviceloven.
Det bliver altså til ikke mindre end tre lovforslag på ældreområdet i dette folketingsår.
Lad mig derfor her til slut gentage, at vi i regeringen ser omsorgen og plejen for vores udsatte ældre som en af hjørnestenene i vores velfærdssamfund.
Det må I gerne holde os op på, for vi stræber hver dag efter at skabe en ældrepleje, der er styret af de værdier, som vi sammen med et flertal her i Folketinget synes definerer en værdig pleje og omsorg allerbedst.
Vi skal blive ved med at tale om, hvordan vi gør vores ældrepleje endnu bedre, og jeg glæder mig derfor også til debatten i dag.
Tak for ordet.