Tak for det, og tak til Alternativet for at rejse en vigtig debat.
De +60-årige er de mest tilfredse med livet.
Det var en historie, som Danmarks Statistik kunne fortælle for mindre end 2 år siden, en glædelig historie om, at vi kan se frem til mere sindsro i vores alderdom, hvis statistikerne holder.
Men omvendt skiller ældre sig negativt ud i de nationale målinger, når det kommer til mentalt helbred, og det viser et skel, en slags mangel på spektrum, når det kommer til ældres mentale velbefindende.
Langt de fleste har det heldigvis godt, men den gruppe, der har det skidt, har det til gengæld rigtig dårligt.
Det ses jo allertydeligst i selvmordsstatistikkerne, hvor ældre og især ældre mænd er voldsomt overrepræsenteret.
Det er et meget alvorligt problem, at så mange ældre har det så skidt, og at der er det her skel, som viser, at der er en mangel på et spektrum i forhold til ældres mentale helbred.
Personligt tror jeg på, at det skyldes en lidt for udbredt holdning blandt mange om, at når man bliver ældre, må man forvente en eller anden form for nedgang i livskvalitet, at man bliver lidt mæt af dage.
Det er i hvert fald det, jeg hører fra vores rådmand i Aarhus Kommune, som har sat fokus på det her område.
Uanset hvor gammel man bliver, har man ret til at have det godt mentalt, der er ikke nogen, der på grund af deres alder skal afskrives fra at få hjælp til at få det bedre, også når det er mentalt, ikke kun når det er kroppen, der svigter.
Den slags uudtalt aldersdiskrimination skal vi have taget et opgør med.
Det vil vi i Dansk Folkeparti vældig gerne bidrage til.
Vi har bl.a.
været med til at etablere et nationalt sorgcenter, som skal håndtere ældre, som er ramt af det, der hedder kompliceret sorg, altså der, hvor man ikke bare er trist, fordi man måske har mistet en ægtefælle, men der, hvor det sætter sig dybere i en og man aldrig kommer ud af sorgen igen.
Vi har været med til at lave det her klippekort imod ensomhed, hvor dem, der bor hjemme og har lidt svært ved at komme ud ad døren, kan få den her ekstra hjælp til at få et socialt netværk, og især puljen til imødegåelse af livsfortrydelse blandt ældre er noget af det, som vi er rigtig glade for at have lagt stemmer til, en pulje, som jo i høj grad er inspireret af netop arbejdet i Aarhus, som Dansk Folkepartis rådmand Jette Skive har stået i spidsen for, fordi der ikke skal være den forskel på, om man er ung eller gammel, når man har brug for hjælp til psyken.
Men det stopper jo ikke her.
Vi kan gøre meget mere.
Noget af det, som vi ser som en af de største udfordringer i forhold til den dårlige mentale sundhed blandt ældre, er den meget høje grad af ensomhed, som desværre plager mange ældre mennesker, og det er ikke nødvendigvis, fordi der ikke er mennesker omkring de ældre.
I anden sammenhæng har vi jo set, hvor mange hjemmehjælpere der kan komme i ældre menneskers hjem i løbet af en dag, så det er ikke nødvendigvis, fordi man sådan er afskåret fra andre mennesker.
Men jeg tror, at alle vi, der på et tidspunkt i vores liv har prøvet at føle os lidt alene, ved, at følelsen af ensomhed bliver forstærket, når man er omgivet af andre mennesker, som ikke taler til en, f.eks.
gymnasieeleven, der sidder i klassen omgivet af mennesker, men uden at tale med nogen.
Så bider ensomheden ekstra hårdt, og jeg tror måske, at vi lige præcis her er inde ved noget af kernen i forhold til ældre ensomme, som modtager hjemmehjælp.
Tiden er forsvundet fra det der lille ekstra, i forhold til at man som ansat i hjemmeplejen kan se de ældre i øjnene og spørge, hvordan det egentlig går, og at man har tiden til det i løbet af sin hverdag.
Jeg tror ikke, at det er af ond vilje, at kommunerne har måttet skære ind til benet i forhold til det her.
Det har været en bydende nødvendighed for at få kassen til at stemme, når der er blevet knapt med penge.
Derfor har vi jo også i Dansk Folkeparti i forbindelse med sidste års finanslov prioriteret penge til netop flere ansatte.
For der skal være den tid til, at man som ansat kan udfolde hele sin faglighed, ikke kun de sundhedsfaglige kompetencer, men også de sociale kompetencer, som vores sosu-assistenter har.
Det er jo klart, at det er i de sociale kompetencer, man finder indsatsen imod ensomhed.
Så mere tid i hjemmeplejen kunne være et skridt fremadrettet.
En anden faktor er inspireret af vores tur til Japan med Sundheds- og Ældreudvalget, hvor man taler om ensomhed som en livsstilsfaktor på højde med kost, rygning, alkohol og motion.
Det synes vi også i Dansk Folkeparti at ensomhed skal være i Danmark.
Vi har noteret, at regeringen har sat det her i fokus i deres ældrepolitiske vision, og vi skal med glæde bidrage til, at visionen bliver til andet end ord på et papir, men også bliver til virkelighed.
Jeg skal her til sidst læse et forslag til vedtagelse op på vegne af Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti:
Forslag til vedtagelse
»Folketinget finder det bekymrende, at ca.
13 pct.
af kvinder over 75 år og 9 pct.
af mænd over 75 år har dårlig mental sundhed.
Det er særligt ældre med sygdom og funktionstab eller ældre, der mister en nærtstående, som er sårbare over for udvikling af dårlig mental sundhed.
Folketinget noterer, at der er igangsat en række konkrete initiativer til forebyggelse af dårlig mental sundhed blandt ældre.
Det gælder bl.a.
satspuljeindsatser mod ensomhed og til fremme af trivsel og livsglæde hos ældre, som er ramt af sorg og livsfortrydelse, samt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke om mental sundhed fra april 2018.
Folketinget vil holde regeringen op på sin ældrepolitiske vision »Værdighed i ældreplejen – en hjertesag« med pejlemærket »Adgang til fællesskabet for alle«, som skal sikre, at ældres mentale sundhed sættes i centrum for ældrepolitikken.
Folketinget konstaterer endvidere, at regeringen anerkender problemstillingen, og forventer handling med fokus på forbedring.«
(Forslag til vedtagelse nr.
V 61).