Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
B 30 Bilag 2
Offentligt
1890407_0001.png
Til beslutningsforslag nr.
B 30
Folketinget 2017-18
Beretning afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den [9. maj 2018]
1. udkast
til
Beretning
over
Forslag til folketingsbeslutning om oprettelse af en omlægningspulje til at
fremme driften af økologisk og plantebaseret kost i de offentlige køkkener
[af Søren Egge Rasmussen (EL), Carolina Magdalene Maier (ALT), Ida Auken (RV) og Jakob Mark (SF) m.fl.]
1. Udvalgsarbejdet
Beslutningsforslaget blev fremsat den 10. november 2017
og var til 1. behandling den 7. december 2017. Beslutnings‐
forslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i
Miljø- og Fødevareudvalget.
Møder
Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i <> møder.
Skriftlige henvendelser
Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget
1 skriftlig henvendelse fra Økologisk Landsforening og
Dansk Vegetarisk Forening.
Miljø- og fødevareministeren har over for udvalget kom‐
menteret den skriftlige henvendelser til udvalget.
Deputationer
Endvidere har Økologisk Landsforening og Dansk Vege‐
tarisk Forening mundtligt over for udvalget redegjort for de‐
res holdning til beslutningsforslaget.
Spørgsmål
Udvalget har stillet 1 spørgsmål til miljø- og fødevaremi‐
nisteren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.
2. Politiske bemærkninger
<>
Et mindretal i udvalget (EL, ALT, RV og SF) finder det
afgørende, at de offentlige køkkener på offentlige arbejds‐
pladser, på hospitaler, i børnehaver, på skoler og på pleje‐
hjem i langt højere grad kan tilbyde økologisk mad og også
sikre ernæringsrigtige måltider til borgere, der ønsker plan‐
tebaseret mad.
Mindretallet understreger, at det offentlige fødevareind‐
køb er en stærk løftestang for afsætning af dansk økologi
med generel udbygning af den danske økologiske fødevare‐
sektor og jobs til følge, og det er en vigtig motor i omlæg‐
ningen af landbrugsarealer fra konventionel til økologisk
produktion. Forløsningen af dette potentiale bør understøttes
fra statslig side. Offentlige indkøb af økologisk og planteba‐
seret kost kan således være med til at positionere danske fø‐
devareproducenter bedre inden for to fødevaresektorer (øko‐
logi og plantebaseret mad), der begge er i markant vækst på
globalt plan. Mindretallet fremhæver desuden, at de offentli‐
ge køkkener er et af de store tandhjul i den grønne omstil‐
ling, og at de hidtil positive erfaringer med omlægning til
mere økologi viser, at det samtidig har medført sundere og
mere klimavenlige måltider med mere grønt, mindre kød,
køb af regionale varer i sæson og en markant reduktion i
madspild.
Mindretallet mener derfor, at det er uklogt, at der er me‐
get begrænsede midler til de uddannelsesindsatser, der er
nødvendige for at drive en omlægning af offentlige køkke‐
ner. Mindretallet vil derfor arbejde for, at der efter et rege‐
ringsskifte genindføres en omlægningspulje til fremme af
økologisk mad, som kan give en reel mulighed for ernæ‐
ringsrigtige måltider for de mange borgere, som ønsker
plantebaseret kost i de offentlige køkkener.
DokumentId
Journalnummer
B 30 - 2017-18 - Bilag 2: 1. udkast til beretning
1890407_0002.png
2
P.u.v.
Pia Adelsteen
formand
B 30 - 2017-18 - Bilag 2: 1. udkast til beretning
1890407_0003.png
3
Bilag 1
Oversigt over bilag vedrørende B 30
Bilagsnr. Titel
1
Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk For‐
enings foretræde for udvalget 13/12-17
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 30
Spm.nr.
1
Titel
Spm. om kommentar til materialet fra Økologisk Landsforening og
Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17, til mil‐
jø- og fødevareministeren, og ministerens svar herpå