Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
B 30 Bilag 1
Offentligt
1836674_0001.png
Økologer: Forslag om mere
økologi i det offentlige er en klog
velfærdsløsning
Debat28. november 2017 kl. 3:30 |
0 kommentarer
Beslutningsforslag B 30 er en ren win-win situation. Det er en klog velfærdsløsning. Det kræver bare en
investering i omstilling og i de madprofessionelle, der svinger gryderne ude i de offentlige køkkener, skriver Paul
Holmbeck. (Foto: Colourbox)
DEBAT: Et nyt beslutningsforslag om en omlægningspulje er et columbusæg. Forslaget vil
hjælpe kommuner og regioner videre med at omstille til mere økologi i de offentlige køkkener,
skriver Paul Holmbeck, Økologisk Landsforening.
Af Paul Holmbeck
Direktør, Økologisk Landsforening
Det er ofte op ad bakken med beslutningsforslag i Folketinget. Men nu er der kommet
et beslutningsforslag, der i forvejen har støtte fra over 1.400 borgmestre,
byrådsmedlemmer samt andre kommunal- og regionskandidater fra samtlige af de
politiske partier, som skal udtale sig ved forslagets første behandling 7. december.
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
Det drejer sig o B 30. Et rigtigt olu usæg ed title ”Forslag til
folketingsbeslutning om oprettelse af en omlægningspulje til at fremme driften af
økologisk og plante
aseret kost i de offe tlige køkke er”.
Forslaget vil oprette en pulje på 30 millioner kroner årligt 2018-2021, der hjælper
kommuner, regioner og statslige institutioner til omlægning til minimum 60 procent
økologi og dertil sikring af vegetarkost til de borgere, der ønsker det.
CITAT
Både duften og fornuften er på vej tilbage i de offentlige køkkener. Omstillingen har skabt
velfortjent stolthed og arbejdsglæde hos køkkenansatte.
Paul Holmbeck
Direktør, Økologisk Landsforening
Kræver bred politisk opbakning
Forslaget bygger på en politik, der virker. En lignende pulje fra 2012 var en
succeshistorie, som har gjort Danmark verdenskendt for bæredygtig, økologisk
omstilling i offentlige køkkener. Uden at pådutte nogen økologi hjalp puljen over 30
kommuner samt sygehuse og mange statslige institutioner - fra militær til ministerier -
der ønskede mere økologi, med at komme i gang.
Samtidig satte det turbo på professionalisering og samarbejde i det økologiske
erhvervsliv, som har medvirket til stor vækst i det private storkøkkenområde.
Alt det giver mere omlægning til økologi i landbruget - til gavn for beskyttelse af vores
miljø, drikkevandsressourcer og en bedre økonomi i landområder. Det er et godt
casestudie for, hvordan offentlig indkøbspolitik kan drive både erhvervsudvikling og
den grønne omstilling.
Beslutningsforslag B 30 kommer fra Enhedslisten, Alternativet, SF og Det Radikale
Venstre, men landkortet på ØkoValg.dk viser også kommunal- og regionsbaglande i de
øvrige partier, som støtter omlægning til 60 procent økologi i de offentlige køkkener.
Godt nok er det kun knap 20 procent af LA-kandidater i kommunerne, der støtter
idéen, men der er støtte fra cirka 70 procent af kandidaterne i både DF og Konservative.
Og socialdemokratiske kandidater støtter forslaget med hele 99 procent. I regionerne
var opbakningen endnu større fra DF, K, og V. Her var 55-80 procent af kandidaterne
positive.
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
Køkkenansatte driver grøn omlægning
Den nye pulje vil blandt andet støtte efteruddannelse af køkkenpersonale samt
planlægning og gennemførelse af den grønne omstilling. Det er klogt.
Erfaringerne viser, at madprofessionelle på plejehjem, daginstitutioner, hospitaler og
rådhuse kan drive den grønne omstilling med nytænkning og stærkt håndværk.
Mindre spild, friske råvarer i sæson, mere grønt og mindre kød gør måltiderne både
sundere og mere klimavenlige. Og samtidig sparer det på ressourcerne, så de lidt
dyrere økologiske råvarer kan rummes inden for samme driftsbudget.
Mad laves mere fra bunden af gode råvarer. Intet går til spilde. Knoglerne fra kødet
bliver til fond, stokken fra broccoli rives til pesto og salater. Solmodne tomater nydes
om sommeren, hvor de er bedst, sundest og billigst, mens der om vinteren kommer
mere kål og rodfrugter på menuen. Brød bliver bagt på stedet.
Både duften og fornuften er på vej tilbage i de offentlige køkkener. Omstillingen har
skabt velfortjent stolthed og arbejdsglæde hos køkkenansatte.
Det er win-win-win og win. Det er en klog velfærdsløsning. Det kræver bare en
investering i omstilling og i de madprofessionelle, der svinger gryderne ude i de
offentlige køkkener.
Vegetarer får det frie valg
Noget nyt i forhold til den tidligere ordning er indsatsen for at sikre, at vegetarer også
har mulighed for en ernæringsrig mad - uden kød. Et meget sympatisk hensyn, som der
allerede er opbakning til fra 44 procent af befolkningen.
Ikke overraskende er Dansk Vegetarisk Forening glad for forslaget. Men også Danske
Seniorer og Ældresagen har meldt sig på banen med støtte til, at seniorer, som bor på
plejehjem og som modtager måltider fra det offentlige derhjemme, skal kunne vælge
en vegetarløsning og stadig få ernæringsrigtig mad.
I flere institutioner, der enten ikke kan tilbyde alt for mange varianter, eller hvor der er
politisk modstand mod for eksempel halalkød, har vegetarløsningen vist sig at være en
mulighed - også for muslimske medborgere, der ikke skal tvinges til at spise kødtyper,
som er i strid med deres tro.
Flertal er muligt
Det virker ikke urealistisk, at der kan blive et flertal for forslaget. Vi fornemmer en
åbenhed i stort set alle partier. Positive holdninger til økologi, dyrevelfærd, bedre mad
og det frie valg findes nemlig på tværs af det politiske spektrum.
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
Der er også en tværpolitisk interesse i mange kommuner og regioner om at komme
videre med omstilling til mere økologi i de offentlige køkkener. Det fremsatte forslag vil
hjælpe dem, der vil, på vej.
.....
Paul Holmbeck er uddannet i statskundskab og økonomi fra Duke University, som ligger
i den amerikanske delstat North Carolina, i 1983. Paul Holmbeck er direktør for
Økologisk Landsforening, som er et fællesskab for økologiske landmænd, virksomheder
og forbrugere. Paul Holmbeck var i de første ti år af sin karriere journalist for blandt
andet erhvervsmagasinet The Leader og som freelancejournalist for blandt andet The
New York Times.