FAKTA om plantebaseret valgmulighed i de offentlige køkkener
Det gavner samfundsøkonomien at give mulighed for at vælge plantebaseret kost
•
Det er veldokumenteret, at mere plantebaseret kost reducerer forekomsten af bl.a. hjerte-kar-
sygdomme, kræft og diabetes, som alle er en stor økonomisk belastning for
sundhedsvæsenet.
•
Desuden vil det hjælpe Danmark med at leve op til vedtagne klimamål.
•
Verden kan spare 700 milliarder US dollars om året i sundhedsudgifter (direkte og indirekte,
inklusive tabte arbejdsdage), hvis kosten følger WHOs anbefalinger
(Kilde:
Oxford University 2016)
•
Norges sundhedsvæsen kan spare 12 milliarder NOK om året, hvis kostrådene følges
+ 6 milliarder NOK (værdien af tabt produktion pga sygdom)
+ 136 milliarder NOK (anslået værdi af flere og bedre leveår)
(Kilde:
Helsedirektoratet Norge 2016)
Danskerne ønsker det
•
44 % af danskerne støtter, at der skal være en helt plantebaseret valgmulighed i alle
offentlige køkkener (Coop Analyse 2017). Kun 26 % er imod.
•
56 % af danskerne ønsker at spise mindre kød (Coop Analyse 2017).
•
Knap en halv million danskere lever overvejende eller helt vegetarisk (Coop Analyse 2017).
Klart flertal af baglandet i partierne i Folketinget støtter det
•
Over 1.200 kommunal- og regionsvalgskandidater (ud af 1.400 som deltog i undersøgelsen)
tilkendegav forud for valget, at der skal tilbydes en helt plantebaseret valgmulighed i de
offentlige køkkener.
•
89 % af partiernes bagland støtter det på sygehuse, 84 % på plejehjem og ifm
madudbringning til ældre, 82 % på kommunale arbejdspladser, 80 % i skoler og 79 % i
daginstitutioner.
•
Der er et massivt flertal for i alle partier.
Markedet er der
–
men udbuddet i Danmark følger ikke med efterspørgslen
•
Stor vækst i plantebaserede fødevarer globalt set
–
skal Danmark med, til gavn for vækst og
arbejdspladser, så er det nu
•
DVF henvendte sig til Coop for 3 �½ år siden og foreslog dem at få en vegetarisk vision; de
lyttede og satte varer på hylderne, og det smittede de øvrige supermarkeder, så det i dag ses
som et vigtigt vækstmarked for hele detailhandlen, som der er konkurrence om
•
I det offentlige er der ikke et frit valg, men i høj grad en monopol-tilstand
Frihed og velfærd
•
Friheden til at kunne leve efter sin overbevisning
•
Tryghed for syge, ældre og familier
•
Ca. 100.000 borgere lever vegetarisk
–
yderligere ca. 372.000 borgere overvejende
vegetarisk
•
’Ja, vi har vegetarmad...’ Men mange
institutioner tilbereder ikke et ernæringsrigtigt måltid;
og kommunerne kan ikke dokumentere, at de gør det
•
Kun 21 % af kommunerne stiller krav om, at daginstitutionerne skal tage hensyn til
vegetarer
•
Kun 56 % af kommunerne siger, at de kan garantere hensyntagen til ældre vegetarer
•
Dansk Vegetarisk Forening modtager løbende henvendelser om ringe ernæring, pres og/eller
tvang i de offentlige institutioner