Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
B 30 Bilag 1
Offentligt
1836672_0001.png
B30: Fortsat succes med økologi og
bedre måltider i offentlige køkkener
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0002.png
Danmark er verdens førende på økologi
i de offentlige køkkener
Sådan har vi gjort - sådan
kommer vi videre!
Omlægningspulje som drivkraft.
Flere end 35 kommuner arbejder efter
mål om 30, 60 eller 90 procent økologi
i alle køkkener.
København er på 90 procent.
Kommuner støttes i en kortlægning af
køkkener, indkøb og produktion samt
skarp projekt- og ressourcestyring og
dokumentation.
Kommuner og ansatte støttes i styrket
viden, arbejdsgange, kompetencer
en massiv uddannelsesindsats ude i
køkkenerne!
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0003.png
B 30 er en investering i uddannelse
en omlægning til
bedre, sundere og klimavenlige måltider. Og mere økologi.
Nyt håndværk ude i de
offentlige køkkener
Mad fra bunden - duften
tilbage!
Mere grønt, rodfrugter
Mindre kød
Køb i sæson
Mindre spild
Mere varieret menu
Økologi inden for budgettet
Stolte, motiverede ansatte!
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0004.png
Mennesker driver den grønne omstilling.
Omstilling skaber stolthed!
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0005.png
Omstilling i offentlige køkkener skaber
vækst
Omstilling i offentlige køkkener driver
omstilling og vækst i værdikæden:
Massiv mobilisering i erhvervet:
landmænd, virksomheder og food
service-aktører samarbejder nu om
vækst også i
private
food service.
Danske virksomheder og food service-
aktører får springbræt til eksport.
Offentlige køkkener driver omlægning
i landbruget, og dermed beskyttelse af
drikkevandsressourcer og natur.
Nye modeller for forsyning af
offentlige køkkener med
lokale
økologiske varer.
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0006.png
Flere kommuner er klar
og ønsker opbakning til grøn omlægning og bedre måltider
.
Målinger viser:
Interesse i hele
Danmark hos borgere,
og i alle partier.
1400 kommunale og
regionskandidater
støtter 60 procent
økologi i offentlige
køkkener ifm. KV2017.
B 30 vil hjælpe dem, der
vil, på vej!
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0007.png
Efterspørgslen er der
det frie valg er ikke
56 % ønsker at spise mindre kød
44 % af befolkningen støtter
plantebaseret valgmulighed i
det offentlige, kun 26 % imod
12.023 underskrifter for det
1200 ud af 1400 KV-kandidater
støtter det
flertal i alle partier
Det nuværende (succesfulde)
udbud i supermarkederne blev
skabt af, at erhvervslivet lyttede
til DVF
I det offentlige er der ikke et
tilsvarende frit valg
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0008.png
”Ja, vi har vegetarisk mad... ”
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0009.png
Frihed og velfærd
100.000 borgere lever vegetarisk;
yderligere 372.000 overvejende
vegetarisk
Friheden til at kunne leve efter sin
overbevisning
Tryghed for syge, ældre og familier
Kun 21 % af kommunerne stiller
krav om hensyn til vegetarer i
daginstitutionerne
Kun 56 % af kommunerne kan
garantere hensyn til de ældre
Vi har desværre mange cases om
ringe kost, pres og/eller tvang
Vi har indtryk af, at man gerne vil,
men kommuner efterspørger viden
og ressourcer til at løfte området
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
1836672_0010.png
Frit valg = Milliarder at spare for samfundet
Globalt (Oxford
University):
Verden kan spare 700 milliarder
USD om året, hvis kosten følger
WHOs anbefalinger
Norge (Helsedirektoratet):
Norges sundhedsvæsen kan spare
12 milliarder NOK om året, hvis
kostrådene følges ift balancen
mellem vegetabilsk og animalsk
+ 6 milliarder NOK (værdien af tabt
produktion pga sygdom)
+ 136 milliarder NOK i anslået værdi af flere
og bedre leveår
Frit valg som foreslået i B 30 vil
kort sagt spare det danske
samfund for betydelige beløb
B 30 - 2017-18 - Bilag 1: Materiale fra Økologisk Landsforening og Dansk Vegetarisk Forenings foretræde for udvalget 13/12-17
Spørgsmål?