Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 04-06-2018
Enhed: SUNDOK
Sagsbeh.: SUMMHA
Sagsnr.: 1804224
Dok. nr.: 618835
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 7. maj 2018 stillet følgende spørgs-
mål nr. 952 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 952:
”Forskere
fra Belgien har lige udgivet en beregning af samfundsgevinsten ved,
hvis 10 % af befolkningen i hhv Belgien og Storbritannien lever overvejende
plantebaseret.
Ministeren bedes oplyse, hvad den estimerede årlige økonomiske gevinst vil
være for det danske samfund, målt i milliarder danske kroner, hvis 10 % af
danskerne lever overvejende plantebaseret, baseret på at tallene fra Belgien
og Storbritannien omregnes til danske forhold? Der henvises til The potential
health and economic effects of plant-based food patterns in Belgium and the
United Kingdom. Artikel i Nutrition, april 2018.”
Svar:
Sundheds- og Ældreministeriet har ikke umiddelbart kendskab til, at der foreligger
danske undersøgelser, som belyser de konkrete økonomiske konsekvenser, der følger
af, at andele af befolkningen overvejende lever plantebaseret, som det må forudsæt-
tes at skulle lægge til grund for besvarelsen af spørgsmålet.
Den generelle gennemgang af sygdomsbyrden i Danmark set i lyset af forskellige risi-
kofaktorer, herunder også manglende indtag af frugt og grøntsager giver bl.a. alene
mulighed for at vurdere overdødelighed øget risiko for at blive indlagt på sygehuse
som følge af lavt indtag af frugt og grøntsager, jf. kaptitlerne 10 og 11 i
”Eriksen L, Da-
vidsen M, Jensen HAR, Ryd JT, Strøbæk L, White ED, Sørensen J, Juel K. Statens Institut
for Folkesundhed, Syddansk Universitet for Sundhedsstyrelsen. Sygdomsbyrden i Dan-
mark
– risikofaktorer,
6”
Med venlig hilsen
Ellen Trane Nørby
/
Mads Hansen