Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18
SUU Alm.del
Offentligt
1911641_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 15-06-2018
Enhed: SPOLD
Sagsbeh.: DEPAJU
Sagsnr.: 1803541
Dok. nr.: 621944
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 23. april 2018 stillet følgende spørgs-
mål nr. 856 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 856:
”Ministeren
bedes forholde sig til udfordringen om, at der angiveligt på tværs af fag-
lighederne i sundhedsvæsenet ikke fokuseres og koordineres tilstrækkeligt i forhold
til at sikre den optimale ernæring for f.eks. kræftpatienter, herunder at der er ansat
for få kliniske diætister på hospitalerne. Ministeren bedes endvidere redegøre for,
om regeringen er indstillet på at se nærmere på, hvordan man fra politisk side kan
sikre systematisk ernæringsterapi for de patienter, der har behov for det.”
Svar:
Mit ministerium har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Danske Regioner,
som oplyser følgende:
”Regio er e har iværksat e række tiltag for at sikre, at patie ter, heru der kræftpa-
tienter, får den optimale ernæring i forbindelse med behandling på hospitalerne. Ind-
satsen i forhold til kost og ernæring varierer alt efter patientgruppe.
Regionerne tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området, lige-
som der i regionerne bl.a. er udarbejdet overordnede politikker eller retningslinjer for
området med tilhørende ernæringsstrategier tilpasset de enkelte hospitalers patient-
grupper. Endvidere anvender regionerne bl.a. ernæringsscreening, ernæringsplaner,
kostskemaer og ernæringsterapi.
Der er ansat diætister på hospitalerne, etableret ernæringsteams på sengeafsnit og
udpeget perso ale til at varetage rolle so ”kostko sule ter” og/eller ”kost øgle-
perso er”. Disse perso aler har særlig vide o kost og arbejder på afdeli ger
e med
opsporing af ernæringstruede patienter, iværksætter særlige tiltag i forhold til kosten
for de enkelte patienter og sikrer kontakt til diætister og køkken, hvor der er behov for
det.
Hertil er der i regionerne fokus på relevant vejledning af specifikke patientgrupper og
pårørende om betydningen af kost/ernæring, ligesom der løbende sker uddannelse og
efteruddannelse af den gruppe medarbejdere, der deltager i behandlings- og plejefor-
løbet, således at der fastholdes og fortsat udvikles en høj faglig viden på kost- og er-
næringsområdet.
Yderligere arbejdes der i regionerne bl.a. for at fremme forskning og udvikling i ernæ-
ring, mad og måltider samt for at udvikle, afprøve og tilpasse madkoncepter, der gi-
ver patienterne mulighed for større involvering og selvbestemmelse i forhold til hvil-
ken og hvornår, der ønskes mad, samt kan medvirke til, at patienter får dækket en
større del af deres ernæringsbehov under indlæggelse.
SUU, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 856: Spm. om der på tværs af faglighederne i sundhedsvæsnet ikke fokuseres og koordineres tilstrækkeligt i forhold til at sikre den optimale ernæring for f.eks. kræftpatienter, herunder at der er ansat for få kliniske diætister på hospitalerne, til sundhedsministeren
Nedenfor følger en oversigt over, antal kliniske diætister ansat på regionernes
hospitaler. Det skal bemærkes, at tallene ikke er sammenlignelige.
Region Nordjylland: 23 kliniske diætister, svarende til 19,5 årsværk.
Region Midtjylland: 37 kliniske diætister, svarende til ca. 28 fuldtidsstillinger.
Region Syddanmark: 51 kliniske diætister, svarende til 44,8 fuldtidsstillinger.
Region Sjælland: 32 kliniske diætister, svarende til 27,1 fuldtidsstillinger.
Regio Hovedstade : 58,03 årsværk.”
Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Danske Regioner. Samtidig kan jeg oplyse,
at regeringen løbende forholder sig til, hvorvidt der er behov for nye tiltag på områ-
det.
Således prioriterede V-regeringen, sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og
Det Konservative Folkeparti, med Aftale om finansloven for 2016 i alt 1,2 mia. kr. i pe-
rioden 2016-2019 og herefter varigt 300 mio. kr. til en ny national handlingsplan for
den ældre medicinske patient.
Handlingsplanen omhandler forskellige indsatsområder
herunder blandt andet er-
næring til den ældre medicinske patient.
Et andet eksempel på ernæringsindsats på tværs af fagligheder er, at satspuljeparti-
erne med aftalen for 2018-2021 afsatte midler til, at kommunerne kan styrke det
tværfaglige samarbejde om ernæringsindsatser til ældre, der er underernærede eller
har tabt sig uplanlagt. Det forventes, at Sundhedsstyrelsen udmønter puljen i august
2018.
Med venlig hilsen
Ellen Trane Nørby
/
Annemette Juul
Side 2