Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 15-06-2018
Enhed: SPOLD
Sagsbeh.: DEPAJU
Sagsnr.: 1803541
Dok. nr.: 621944
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 23. april 2018 stillet følgende spørgs-
mål nr. 856 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 856:
”Ministeren
bedes forholde sig til udfordringen om, at der angiveligt på tværs af fag-
lighederne i sundhedsvæsenet ikke fokuseres og koordineres tilstrækkeligt i forhold
til at sikre den optimale ernæring for f.eks. kræftpatienter, herunder at der er ansat
for få kliniske diætister på hospitalerne. Ministeren bedes endvidere redegøre for,
om regeringen er indstillet på at se nærmere på, hvordan man fra politisk side kan
sikre systematisk ernæringsterapi for de patienter, der har behov for det.”
Svar:
Mit ministerium har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Danske Regioner,
som oplyser følgende:
”Regio er e har iværksat e række tiltag for at sikre, at patie ter, heru der kræftpa-
tienter, får den optimale ernæring i forbindelse med behandling på hospitalerne. Ind-
satsen i forhold til kost og ernæring varierer alt efter patientgruppe.
Regionerne tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området, lige-
som der i regionerne bl.a. er udarbejdet overordnede politikker eller retningslinjer for
området med tilhørende ernæringsstrategier tilpasset de enkelte hospitalers patient-
grupper. Endvidere anvender regionerne bl.a. ernæringsscreening, ernæringsplaner,
kostskemaer og ernæringsterapi.
Der er ansat diætister på hospitalerne, etableret ernæringsteams på sengeafsnit og
udpeget perso ale til at varetage rolle so ”kostko sule ter” og/eller ”kost øgle-
perso er”. Disse perso aler har særlig vide o kost og arbejder på afdeli ger
e med
opsporing af ernæringstruede patienter, iværksætter særlige tiltag i forhold til kosten
for de enkelte patienter og sikrer kontakt til diætister og køkken, hvor der er behov for
det.
Hertil er der i regionerne fokus på relevant vejledning af specifikke patientgrupper og
pårørende om betydningen af kost/ernæring, ligesom der løbende sker uddannelse og
efteruddannelse af den gruppe medarbejdere, der deltager i behandlings- og plejefor-
løbet, således at der fastholdes og fortsat udvikles en høj faglig viden på kost- og er-
næringsområdet.
Yderligere arbejdes der i regionerne bl.a. for at fremme forskning og udvikling i ernæ-
ring, mad og måltider samt for at udvikle, afprøve og tilpasse madkoncepter, der gi-
ver patienterne mulighed for større involvering og selvbestemmelse i forhold til hvil-
ken og hvornår, der ønskes mad, samt kan medvirke til, at patienter får dækket en
større del af deres ernæringsbehov under indlæggelse.