Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18
SOU Alm.del
Offentligt
1882966_0001.png
Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg
Holmens Kanal 22
1060 København K
Telefon 33 92 93 00
[email protected]
www.socialministeriet.dk
.dk
Sagsnr.
2018 - 1942
Doknr.
562752
Dato
19-04-2018
Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalget har d. 23. marts 2018 stillet følgen-
de spørgsmål nr. 366 (alm. del) til børne- og socialministeren, som hermed besvares.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Claus Kvist Hansen (DF).
Spørgsmål nr. 366:
”Vil ministeren bekræfte, at det er
muligt i danske daginstitutioner at servere
vegetariske frokostmåltider og måltider med æg og fisk, som er ernæringsmæssigt
rigtigt sammensat ift. mindre børn, og som dermed lever op til både
Fødevarestyrelsens anbefalinger for målgruppen og dagtilbudslovens målsætninger
om et sundt frokostmåltid?”
Svar:
Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål 208 (SOU, alm.del.) af 27. februar 2018 er
det et lovkrav, at frokostmåltidet i daginstitutioner skal være sundt, og Fødevarestyrel-
sen har i den forbindelse udarbejdet en række anbefalinger til sund kost til børn.
Jeg kan bekræfte, at daginstitutioner kan servere vegetariske frokostmåltider og målti-
der med æg og fisk under forudsætning af, at disse samlet set efterlever lovens krav,
Fødevarestyrelsens anbefalinger samt tilgodeser de ønsker og behov, der lokalt måtte
være i kommunen.
Med venlig hilsen
Mai Mercado
Bilag:
Bilag 1: Kopi af svar på spørgsmål nr. 208 (SOU, alm.del.)
SOU, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 366: MFU spm. om det er muligt i danske daginstitutioner at servere vegetariske frokostmåltider og måltider med æg og fisk, som er ernæringsmæssigt rigtigt sammensat ift. mindre børn, og som dermed lever op til både Fødevarestyrelsens anbefalinger for målgruppen og dagtilbudslovens målsætninger om et sundt frokostmåltid, til børne- og socialministeren
BILAG 1
Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg
Sagsnr.
2018-760
Doknr.
545287
Dato
27-02-2018
Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg har d. 31. januar 2018 stillet følgende
spørgsmål nr. 208 (alm. del) til børne- og socialministeren, som hermed besvares.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Claus Kvist Hansen (DF).
Spørgsmål nr. 208:
”Ministeren bedes vurdere, hvorvidt det er foreneligt med dagtilbudslovens regler
om et sundt frokostmåltid udelukkende at tilbyde ikke-rituelt
slagtet kød.”
Svar:
Ifølge formålet for dagtilbuddene, som fremgår af dagtilbudsloven, skal børn i dagtil-
bud gives medbestemmelse, medansvar og forståelse for demokrati. Dagtilbuddene
skal også bidrage til at understøtte samhørighed med og integration i det danske sam-
fund. Det vil bl.a. sige, at børn i dagtilbuddet skal introduceres til værdier og normer,
der er gældende i Danmark. Det gælder også for frokostmåltidet i dagtilbuddet, som
alle børn skal tilbydes i daginstitutionerne.
I forhold til frokostmåltidet fremgår det endvidere af lovens forarbejder, at frokostmålti-
det skal være sundt og leve op til de enhver tid gældende officielle danske anbefalin-
ger for kost til børn i den relevante aldersgruppe. Fødevarestyrelsen har i relation
hertil udarbejdet konkrete anbefalinger for kost til børn.
Det følger videre af dagtilbudsloven, at det er kommunalbestyrelsen, der har ansvaret
for dagtilbuddene. Det er i forlængelse heraf kommunalbestyrelsen, som har ansvaret
for at organisere og tilrettelægge en frokostordning, som inden for lovgivningens ram-
mer samt Fødevarestyrelsens anbefalinger, tilgodeser de ønsker og behov, der lokalt
måtte være i kommunen. Kommunalbestyrelsen beslutter lokalt, om frokosten skal
være varm eller kold, økologisk, om maden skal tilberedes i institutionen eller leveres
fra en privat leverandør mv.
Dagtilbudsloven stiller udover ovenstående ikke krav til indholdet eller sammensæt-
ningen af det konkrete frokostmåltid, herunder om kød er rituelt-slagtet eller ej.
Der henvises i øvrigt til mit samtidige svar på SOU alm. del - spørgsmål 210.
Med venlig hilsen
Mai Mercado
2