Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1941194_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2018-62-160-00388
Den 20. september 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 930 (MOF alm. del) stillet den 24. august
2018 efter ønske fra Lise Bech (DF).
Spørgsmål nr. 930
”Vil de nyligt vedtagne regler om virksomhedskarantæne (lov nr. 465 af 14. maj 2018 om fødevarer)
kunne anvendes overfor fødevarevirksomheder, der gentagne gange overtræder gældende regler,
eksempelvis med lovovertrædelser som dem der fremgår af artiklen i Ekstra Bladet den 21. august
2018: ”Supermarked politianmeldt: Vasker numse, men ikke hænder”?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser, at fødevarevirksomheden, som
omtales i Ekstra Bladets artikel ”Supermarked politianmeldt: Vasker numse, men ikke hænder”,
objektivt set opfylder kriterierne for, at de nye virkemidler i fødevareloven vil kunne anvendes, idet
virksomheden har været i kategorien ”virksomhed med dårlig regelefterlevelse” i mere end 12
måneder.
Fødevarevirksomheder kategoriseres som ”virksomhed med dårlig regelefterlevelse”, når der er
meddelt anmærkninger for overtrædelse af fødevarelovgivningen ved mindst tre af de seneste fire
foregående kontrolbesøg.
Fordi virksomhedskarantæne er et meget indgribende virkemiddel, forudsætter anvendelsen af
karantæne, at andre mindre indgribende sanktioner i den konkrete situation ikke vurderes at være
tilstrækkelige til at få virksomheden til at rette op. Når fødevarekontrollen konstaterer en
overtrædelse, foretages en konkret vurdering af alle sagens omstændigheder, herunder bl.a.
overtrædelsens art, grovhed, omfang, om der er fare for fødevaresikkerheden m.v. På baggrund af
denne vurdering vælges den sanktion, der vurderes at være tilstrækkelig til at sikre, at reglerne
overholdes, men som samtidig ikke er mere indgribende end nødvendigt.
Ud fra en konkret vurdering har Fødevarestyrelsen indtil videre ikke vurderet det proportionalt at
anvende virksomhedskarantæne over for denne virksomhed. Det skyldes dels, at virksomheden har
rettet op på forholdene, når Fødevarestyrelsen har sanktioneret, selvom enkelte af forholdene er
gentaget. Endvidere at virksomheden ikke har udvist manglende vilje og har forsøgt at rette op, uden
dog nødvendigvis at nå helt i mål.
Som det fremgår af bemærkningerne til loven, skal anvendelse af virksomhedskarantæne håndteres
med stor varsomhed og forudsætter, at det ikke længere vurderes muligt at få virksomheden til at rette
varigt op med mindre indgribende sanktioner. Det bemærkes i den forbindelse, at Fødevarestyrelsen
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14
21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 930: Spm. om de nyligt vedtagne regler om virksomhedskarantæne (lov nr. 465 af 14. maj 2018 om fødevarer) kunne anvendes overfor fødevarevirksomheder, der gentagne gange overtræder gældende regler, til miljø- og fødevareministeren
endnu ikke har anvendt sanktioner som fx forbud mod markedsføring eller påbud om, at
virksomheden skal gøre noget konkret for at overholde lovgivningen.
I den forbindelse bemærkes det, at Fødevarestyrelsen ikke både kan politianmelde eller sanktionere et
forhold samtidig med, at der gives virksomhedskarantæne. Det forhindrer dog ikke, at eventuelle
fremtidige lovovertrædelser kan udløse virksomhedskarantæne, såfremt dette vurderes proportionalt.
Jakob Ellemann-Jensen
/
Annelise Fenger
2