Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1936657_0001.png
AARHUS
UNIVERSITET
DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG
Til Fødevarestyrelsen
Levering på bestillingen: ”Dyrevelfærd, søer”.
Fødevarestyrelsen har i en bestilling dateret d. 26. juni
2018
bedt DCA – Nationalt
Center for Fødevarer og Jordbrug – om at ”klarlægge,
om der findes undersøgelser,
som viser, hvordan det påvirker en so at få op til 100 smågrise i dens levetid. Så-
fremt der findes undersøgelser, der adresserer hvordan det påvirker soen at få
mange grise, skal det beskrives kort og på et overordnet niveau hvad undersøgel-
serne måtte vise”.
Nedenfor følger besvarelsen, der er udarbejdet af Professor Lene Juul Pedersen fra
Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet. Kvalitetssikring af besvarelsen er
foretaget af Professor Jan Tind Sørensen fra samme institut.
Besvarelsen er udarbejdet som led i ”Rammeaftale mellem Miljø- og Fødevaremini-
steriet og Aarhus Universitet om forskningsbaseret myndighedsbetjening af Miljø- og
Fødevareministeriet med underliggende styrelser 2018-2021”.
DCA - Nationalt Center for
Fødevarer og Jordbrug
Klaus Horsted
Specialkonsulent
Dato 13.08.2018
Direkte tlf.: 87 15 79 75
Mobiltlf.:
E-mail:
[email protected]
Afs. CVR-nr.: 31119103
Reference: khr
Journal 2018-760-000854
Venlig hilsen
Klaus Horsted
DCA - Nationalt Center for
Fødevarer og Jordbrug
Aarhus Universitet
Blichers Allé 20
8830 Tjele
Tlf.: 8715 6000
Fax: 8715 6076
E-mail: [email protected]
http://dca.au.dk/
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 796: Spm. om der er lavet undersøgelser af, hvordan det påvirker en so at få op til 100 smågrise i dens levetid, til miljø- og fødevareministeren;A
DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug
Dato: 13.08.2018
Dyrevelfærd, søer
Forfatter: Professor Lene Juul Pedersen, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet
Opgavebeskrivelse jf. bestilling:
”Opgaven
stilles med henblik på at Fødevarestyrelsen efterfølgende skal kunne besvare folketings
spørgsmål MOF alm. del spørgsmål 796
Ved gennemgang af relevant litteratur skal det klarlægges, om der findes undersøgelser, som viser,
hvordan det påvirker en so at få op til 100 smågrise i dens levetid. Såfremt der findes undersøgelser, der
adresserer hvordan det påvirker soen at få mange grise, skal det beskrives kort og på et overordnet
niveau hvad undersøgelserne måtte vise.”
Besvarelse:
Der findes ikke litteratur som specifikt beskriver undersøgelser af hvordan det samlede antal grise en so
har født i sin levetid påvirker dens velfærd og sundhed. Det skyldes sandsynligvis, at søer, der ikke kan
klare en høj produktion af grise vil blive udsat tidligt og derved aldrig komme til at producere så mange
grise. Holdbarhed, målt som tidspunktet soen udsættes af besætningen (sendes til slagtning eller
aflives), kan derfor kun til dels anvendes som udtryk for om soen kan holde til en høj produktion af grise.
Undersøgelser der ser på holdbarhed gennemføres typisk i produktionsbesætninger, underlagt
management beslutninger om udsætningstidspunkt for søerne. Da udsætning af en so kan ske både
fordi soen er syg/skadet, produktiviteten er dalende eller fordi soen har en uønsket adfærd er data
vanskeligt at tolke i forhold til sammenhæng mellem livstidsproduktion af grise og holdbarhed. Samtidig
viser flere undersøgelser, f.eks. Hoge and Bates (2011), at en høj produktivitet i første kuld øger chancen
for at soen fortsat er i besætningen efter 4. kuld, fordi producenten ønsker at beholde de søer der
producerer bedst alt andet lige. Derfor kan spørgsmålet ikke besvares så specifikt.
Der findes imidlertid flere undersøgelser som beskriver sammenhænge mellem forskellige mål for
kuldstørrelse og egenskaber relateret til soens velfærd, sundhed og holdbarhed. Herunder gives
eksempler:
Som eksempel viser en svensk undersøgelse en sammenhæng mellem kuldstørrelse og holdbarhed,
således at små kuld (<8 grise) og store kuld (>17 grise) reducerer holdbarheden målt som
sandsynligheden for at få mindst 4 kuld (Andersson et al 2015). Medens den lave holdbarhed ved små
kuld kan forklares med udsætning af søer som en direkte konsekvens af at produktiviteten er for lille
indikerer lav holdbarhed ved store kuld at soen er fundet uegnet til fortsat produktion – ofte på grund at
huld problemer og skader, En anden svensk undersøgelse viser på svensk Yorkshire søer (Lundeheim et
al, 2014), at søer med høj genetisk evne til at producere meget mælk (målt ved kuldvægt dag 21) havde
et større vægttab under diegivningen og en højere risiko for at udvikle skuldersår. Der var dog ingen
sammenhæng mellem søer med genetisk disposition for at udvikle skuldersår og holdbarhed målt som
alder ved udsætning. En dansk undersøgelse fra 2011 (Rodriguez et al., 2011) fandt at både lavt huld og
skuldersår påvirkede risikoen for at søerne måtte aflives/ var selvdøde. Flere undersøgelser viser
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 796: Spm. om der er lavet undersøgelser af, hvordan det påvirker en so at få op til 100 smågrise i dens levetid, til miljø- og fødevareministeren;A
desuden at risikoen for lav huld score og for at udvikle skuldersår ved udgangen af laktationen steg med
stigende kuldvægt ved fravænning (Lundgren et al., 2012; 2014; Ocepek et al., 2016). Så jo flere grise
soen skal give die til, eller jo mere mælk hun yder til grisene, des større risiko er der for at soen afmagres
i diegivningen og udvikler skulder sår. Det gælder i særlig grad for højtydende første lægs søer, som er
tilbøjelige til at indtage mindre foder og derved ikke kan kompensere for høj mælkeydelse (Ocepek et
al., 2016; Thingnes et al., 2012). Lav huld score efter først kuld reducerer desuden antallet af grise i
næste kuld (Schenkel et al., 2010). Både det lavere antal grise, det lavere huld og forekomsten af
skuldersår hos første lægs søer er en medvirkende årsag til den store udsætning af første lægs søer (op
til 30 %) der ses i mange besætning (Thingnes et al., 2015).
Et andet eksempel er et fransk review (Prunier et al., 2010) som har gennemgået litteratur, der
indikerer, at benproblemer hos drægtige søer, som er en hyppig årsag til udsætning og ufrivillig aflivning
af søer (Sørensen og Thomsen, 2017), kan forårsages af stor fostervækst. En stor fostervækst kommer
netop som en følge af at soen genetisk er selekteret til at producere store kuld. Søer der er genetisk
avlet til at producere store kuld/høj kuldvægt mobiliserer mange ressourcer til mælkeproduktion,
særligt mineraler og vitaminer. Foderet er sammensat til at imødekomme krav til store kuld, men hvis
soen ikke har tilstrækkelig appetit til at indtage store mængder foder i diegivningen, vil den begynde at
mobilisere mineraler fra knogler. Det kan give benproblemer med smerte og resultere i aflivning (Citeret
fra Prunier et al. 2010). Særligt unge søer kan være udsatte da de samtidig skal mobilisere
næringsstoffer til egen vækst, og har en lavere kapacitet til at optage store mængder foder.
Ud over konsekvenser for soen selv, har de store kuld konsekvenser for grisene, idet deres
overlevelseschance minimeres des flere de er i kuldet. I store kuld konkurrerer grisene om begrænsede
ressourcer allerede i foster stadiet og derfor fødes de mindre og svagere. Ressourcer efter fødsel er
tillige begrænsede af antallet af patter og af soens produktion af mælk og villighed til at give die. Der er
undersøgelser der viser at der er en konflikt mellem soens egen fitness og de enkelte grises
overlevelseschance, idet pattegrisedødeligheden falder med stigende vægttab hos soen (Ocepek et al.,
2016). Dvs. det tyder på, at søer der investerer meget i deres kuld i form af høj mælkeydelse og stor
kuldtilvækst gør det med en pris i form af stort eget vægttab, øget risiko for dårlig reproduktion i næste
kuld og øget risiko for at udvikle skuldersår. Sådanne søer vil være mere tilbøjelige til at blive
slagtet/aflivet i en tidlig alder. Omvendt vil søer som genetisk er gearet til at investere mindre i deres
afkom i første del af livet kunne producere flere afkom i deres livstid i overensstemmelse med
evolutionære teorier (Andersen et al., 2011). Derfor kan der være en indbygget biologisk konflikt mellem
tidlig høj produktivitet og evne til at producere mange afkom af høj kvalitet gennem hele livet.
Samlet set er der litteratur der peger på, at der er konsekvenser for både soen selv og afkommet, af at
soen producerer store kuld. Det viser sig i form af en øget risiko for afmagring af soen, skuldersår, øget
risiko for benproblemer, og øget dødelighed blandt pattegrise. Alle disse forhold øger risikoen for at
soen slagtes/aflives ufrivilligt ved en ung alder. Kun de søer som kan klare det føder op mod 100 grise i
deres livstid.
Det skal pointeres at ovenstående ikke er en fyldestgørende og systematisk litteraturgennemgang men
eksempler fundet i litteraturen på konsekvenser for soen af at producere mange grise i hvert kuld.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 796: Spm. om der er lavet undersøgelser af, hvordan det påvirker en so at få op til 100 smågrise i dens levetid, til miljø- og fødevareministeren;A
Referencer:
Andersen et al., 2011
Andersen, I. L., Nævdal, E., & Bøe, K. E. (2011). Maternal investment, sibling
competition, and offspring survival with increasing litter size and parity in pigs (Sus scrofa).
Behavioral
ecology and sociobiology, 65(6),
1159-1167.
Andersson, E., Frössling, J., Engblom, L., Algers, B., & Gunnarsson, S. (2015). Impact of litter size on
sow stayability in Swedish commercial piglet producing herds.
Acta Veterinaria Scandinavica, 58(1),
31.
Hoge, M. D., & Bates, R. O. (2011). Developmental factors that influence sow longevity.
Journal of Animal
Science, 89(4),
1238-1245.
Lundeheim, N., Lundgren, H., & Rydhmer, L. (2014). Shoulder ulcers in sows are genetically correlated to
leanness of young pigs and to litter weight.
Acta Agriculturae Scandinavica, Section A—Animal
Science, 64(1),
67-72.
Lundgren, H., Zumbach, B., Lundeheim, N., Grandinson, K., Vangen, O., Olsen, D., & Rydhmer, L.
(2012). Heritability of shoulder ulcers and genetic correlations with mean piglet weight and sow body
condition.
Animal, 6(1),
1-8..
Ocepek, M., Andersen-Ranberg, I., Edwards, S. A., Fredriksen, B., Framstad, T., & Andersen, I. L.
(2016). Can a super sow be a robust sow? Consequences of litter investment in purebred and crossbred
sows of different parities.
Journal of animal science, 94(8),
3550-3560.
Prunier et al., 2010
Prunier, A., Heinonen, M., & Quesnel, H. (2010). High physiological demands in
intensively raised pigs: impact on health and welfare.
Animal, 4(6),
886-898.
Rodríguez, S. V., Jensen, T. B., Plà, L. M., & Kristensen, A. R. (2011). Optimal replacement policies and
economic value of clinical observations in sow herds.
Livestock Science, 138(1-3),
207-219.
Schenkel, A. C., Bernardi, M. L., Bortolozzo, F. P., & Wentz, I. (2010). Body reserve mobilization during
lactation in first parity sows and its effect on second litter size.
Livestock Science, 132(1-3),
165-172.
Sørensen, J,T. og Thomsen, R. Identification of risk factors and strategies for reducing sow mortality.
DCA report No. 097. June 2017.
Thingnes, S. L., Ekker, A. S., Gaustad, A. H., & Framstad, T. (2012). Ad libitum versus step-up feeding
during late lactation: The effect on feed consumption, body composition and production performance in
dry fed loose housed sows.
Livestock Science, 149(3),
250-259.
Wallenbeck, A., Rydhmer, L., & Thodberg, K. (2008). Maternal behaviour and performance in first-parity
outdoor sows.
Livestock science, 116(1-3),
216-222.