Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1907942_0001.png
Albertslund d. 31. maj 2018
Brev vedr.
svar på MOF spm. 665
Coop har modtaget en forespørgsel om at redegøre for hvor mange leverandører, der lever op til
Coops eget dyrevelfærdsmærke inden for mærkets kriterier i dets fire forskellige kategorier
og på forskellige dyrearter. Spørgsmålet er fremsat af Miljø- og Fødevareudvalgets formand,
Pia Adelsten.
Coops dyrevelfærdsordning ”Dyrevelfærdshjertet” er en niveaudelt mærkningsordning for
dyrevelfærd for de store dyrearter.
Kriterierne for mærket er udarbejdet i samarbejde med Aarhus Universitet og med rådgivning fra
Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening udviklet kriterier for flg. dyrearter:
Svin
Slagtekyllinger
Æglæggende høns
Malkekvæg
Okse
Kalv
Mærkningen sker med 1 til 4 hjerter, hvor kriterierne for den 1-hjertede produktion ligger markant
over dansk lovgivnings krav til opdræt af dyr, og hvor 4 hjerter efter vurdering af et
bedømmelsesudvalg med forskere i dyrevelfærd kan tildeles den ekstraordinære indsats for bedre
dyrevelfærd.
De fire niveauer (hvor 4 er bedst) er:
1. Det Gode Staldliv
2. Det Gode Udeliv
3. Det Økologiske Liv
4. Det Ekstra Gode Liv
Niveau 1
”det
gode staldliv” og niveau 4
”det
ekstra gode liv” er nye standarder, imens
niveau 2
”det
gode udeliv” svarer til kriterierne for fritgående/frilandsproduktionen. Ligeledes
svarer kriterierne for niveau 3
”det
økologiske liv” til kriterierne
til EU’s minimumskrav
til
økologi.
Niveau 1, 2 og 3 er udviklet, så de på tværs af dyrearter indeholder kriterier, der er ensartede i
deres velfærdsniveau, og som retter sig mod sammenlignelige velfærdselementer. Kriterierne
for dyrevelfærd er for alle produktionsformer udvalgt, så de er entydige, har en dokumenteret
påvirkning af dyrevelfærden og dermed kan kommunikeres.
Tlf
Fax
www.coop.dk
VAT/CVR: 26 25 94 95
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 665: Spm. om, hvor mange leverandører der lever op til Coops eget dyrevelfærdsmærke inden for mærkets kriterier i dets fire forskellige kategorier og på forskellige dyreområder, samt oplyse om ministerens holdning hertil, til miljø- og fødevareministeren
1907942_0002.png
2(3)
Hvert niveau har en dyrevelfærd som på vigtige områder er bedre end det underliggende
niveau.
Niveau 4, Det Ekstra Gode Liv, adskiller sig fra de øvrige ved ikke at være specificeret ved
en række kriterier. I stedet er der her valgt en procedure for tildeling, som sikrer at
dyrevelfærden samlet set er bedre end i de underliggende niveauer. Det er endvidere sikret, at
niveau 4 også er bedre end dyrevelfærden i økologisk produktion, der lever op til danske
brancheregler for økologisk produktion.
Således er der efter vores kendskab til branchen flg. leverandører der
lever op til
Coops
dyrevelfærdsmærke:
1 hjerte:
Leverandører af grisekød og kylling, som leverer til statens niveau 2, samt Coops egne
leverandører.
Leverandører af kalvekød, der svarer til kravene for Dansk Kalv
2 og 3 hjerter:
Alle leverandører af friland/fritgående og økologiske grise, slagtekyllinger, okse, kalv,
malkekvæg og æglæggende høner
4 hjerter:
Coops egne leverandører (se tabel nedenfor)
I nedenstående tabel ses, hvor mange leverandører der
leverer
til Coop, som er mærket med 1
til 4 dyrevelfærdshjerter, samt antallet af tilknyttede primærproducenter.
Som en naturlig konsekvens af den struktur, vi har i Danmark, hvor der kun findes relativt få men
store leverandører som Tulip, Arla, Danish Crown, DanÆg, Thise m.v., vil antallet af leverandører
også altid være relativt begrænset, derfor har vi tilføjet antallet af primærproducenter til tabellen
for at synliggøre, på hvor mange primærbedrifter, velfærdskriterierne imødekommes.
Det skal bemærkes, at antallet af leverandører og producenter fluktuerer henover året og sæson,
hvorfor dette må ses som et øjebliksbillede.
*
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 665: Spm. om, hvor mange leverandører der lever op til Coops eget dyrevelfærdsmærke inden for mærkets kriterier i dets fire forskellige kategorier og på forskellige dyreområder, samt oplyse om ministerens holdning hertil, til miljø- og fødevareministeren
1907942_0003.png
3(3)
Et-hjertet grisekød forventes at ramme Coops butikker til oktober 2018. Producenten har siden lanceringen af Dyrevelfærdshjertet bygget
grisestaldene om, for at give mere plads til slagtegrisene, samt etablere 100 pct. løsdrift for søerne.
Netop fordi forbedringer af dyrevelfærden finder sted hos primærproducenterne og ikke hos
leverandørerne, er det derfor et mere retvisende at se på produktionsleddet.
Et andet relevant parameter er naturligvis, antallet af varer i butikkerne, som kunderne kan købe og
omsætningen på disse.
Til orientering kan vi derfor oplyse, at vi på nuværende tidspunkt har mere end 500 varer
fordelt på 6 dyrearter i vores sortiment, og at vi oplever, at forbrugerne tager godt i mod dem.
Således er salget af dyrevelfærdsmærkede produkter steget med indeks 105 sammenlignet
med tilsvarende produkter uden velfærdsanprisning.
Vi sigter efter at få mere end 1000 varer i sortiment inden udgangen af 2020.
Til efteråret får vores sortiment følgeskab af en et-hjertet gris (Bornholmer-grisen). Da vi
stiller krav om at der skal være sket en markant og væsentlig forbedring af dyrevelfærden,
førend det kan anprises som god dyrevelfærd, har producenterne været i gang med at bygge
staldene om, for at give grisene mere plads og gøre det muligt for søerne at være 100 pct.
løsgående. Stalden er nu bygget færdigt og vi holder åbningsevent d. 13. juni kl.
10:30 på
Bornholm.
Vi vil i den forbindelse gerne benytte lejligheden til at invitere Miljø-og
Fødevareudvalget til åbningseventen såfremt det har udvalgets interesse.
Vedlagt denne besvarelse er en invitation til dette.
Med venlig hilsen
Signe Didde Frese