Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1874007_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Dato: 27-03-2018
Enhed: JURPSYK
Sagsbeh.: DEPLBT
Sagsnr.: 1802106
Dok. nr.: 566801
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har den 2. marts 2018 stillet følgende spørgsmål
nr. 502 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Trine Torp (SF).
Spørgsmål nr. 502:
”Hvad ka
i istre e oplyse o
su dhedsvæse et?”.
alter ativer e til azol-midler
i landbrug, industri og i
Svar:
Til besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet følgende bidrag fra Lægemiddelstyrel-
sen, som jeg henholder mig til:
”Ved ski
elsva pei fektio er er der ved azol-resistens
kun behandling tilgængelig i
for af det ”ga le” stof a photerici B. A photerici B er ku tilgæ gelig i i trave øs
form, og medfører ofte betydelige bivirkninger såsom nyrepåvirkning og elektrolyt-for-
styrrelser. Det helt primære problem er, at invasive skimmelsvampe infektioner, der of-
test ses i lungerne, skal behandles i meget lang tid dvs. i reglen over 3-6 mdr. Invasiv
skimmelsvamp infektioner hos immunsvækkede patienter har en meget høj dødelig-
hed. Den foretrukne behandling er azol-behandling (voricanozol eller isavuconazol),
som kan gives som tabletter, og som sammenlignet med amphotericin B har betydeligt
færre bivirkninger og i reglen tåles godt. Hvis svampe-infektionen er azol-resistent, er
man tvunget til at give meget lange intravenøse kure, med de bivirkninger det kan med-
føre, -
og dødelighede af i fektio er e vil ofte da være højere”.
./.
Desuden henviser jeg til min besvarelse af MOF alm. del spørgsmål 500, som omhand-
ler konsekvenserne af at forbyde anvendelsen af azolforbindelser i sundhedsvæsenet.
Her fremgår det ligeledes, at alternativerne til azollægemidler er mindre effektive, li-
gesom det ene af alternativerne er behæftet med betydelige bivirkninger.
Afslutningsvist vil jeg gerne henvise til miljø- og fødevareministerens besvarelse af
samme spørgsmål.
Med venlig hilsen
Ellen Trane Nørby
/
Lisa Bugge-Toft