Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1873775_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 25. marts 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 490 (MOF alm. del) stillet 1. marts 2018
efter ønske fra Christian Rabjerg Madsen (S).
Spørgsmål nr. 490
”Vil ministeren, i lyset af de nye oplysninger om kræftrisiko, give sin vurdering af, om grænseværdien
for nitrat ligger det rigtige sted, når vi ønsker at sikre rent og sundt drikkevand til alle?”
Svar
Miljøstyrelsen har forelagt spørgsmålet for sundhedsmyndighederne (Sundhedsstyrelsen og Styrelsen
for Patientsikkerhed). Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser at:
”WHO anfører i Guidelines for drinking-water quality, 4th edition fra 2017, at selv om adskillige
epidemiologiske studier har undersøgt sammenhængen mellem udsættelse for nitrat eller nitrit i
drikkevand og forekomst af cancer støtter den samlede viden ikke en sammenhæng (association).
WHO baserer guidelines for både nitrat og nitrit på korttidseffekter, men anser dem imidlertid også
for at beskytte mod enhver mulig langtidseffekt.
På opdrag af Europa-Kommissionen har EFSAs Panel on Food Additives and Nutrient Sources added
to food genvurderet kaliumnitrat og natriumnitrat til anvendelse som tilsætningsstoffer til fødevarer
og udgivet Scientific Opinion Re-evaluation of sodium nitrate (E 251) and potassium nitrate (E 252) as
food additives 2017. En særdeles grundig gennemgang, der bl.a. konkluderer, at studier af nitrat i
drikkevand og kolorektalkræft er få og viser modstridende resultater og derfor ikke understøtter en
positiv sammenhæng (association). Panelet fandt ikke anledning til at ændre den nuværende ADI
(acceptable daily intake) for indtag af nitrat på 3,7 mg per kg per dag.
En ny dansk undersøgelse, der er offentliggjort den 13. februar 2018 i International Journal of Cancer
finder en sammenhæng (association) mellem tarmkræft og udsættelse for nitrat i drikkevand.
Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed har vurderet undersøgelsen.
Det er en registerundersøgelse, hvor der er kontrolleret for alder, køn, fødselsår, tidligere
cancerdiagnose og uddannelsesniveau, men ikke for andre kendte risikofaktorer som f.eks. kost og
livsstil, hvilket kan have betydning for undersøgelsens resultater.
Undersøgelsens resultater alene giver ikke grundlag for at sundhedsmyndighederne finder anledning
til at ændre vores anbefalinger i forhold til fortsat at følge EU's vandkvalitetskrav.”
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 490: Spm. om grænseværdien for nitrat ligger det rigtige sted, når vi ønsker at sikre rent og sundt drikkevand til alle, til miljø- og fødevareministeren
1873775_0002.png
Miljøstyrelsen og sundhedsmyndighederne vil fortsat følge forskningen på området tæt. Resultaterne
af den danske undersøgelse vil blive delt med de øvrige EU-lande i relevante fora på
drikkevandsområdet, og Danmark vil efterlyse resultater fra tilsvarende undersøgelser fra andre lande.
Endelig har jeg bedt Fødevarestyrelsen om at være opmærksom på den nye danske undersøgelse om
kræftrisiko ved indtag af nitrat i drikkevandet, og om fortsat at følge med i ny forskning i indtag af
nitrat fra fødevarer.
Jeg mener derfor, at den nuværende grænseværdi fortsat skal følge EU's vandkvalitetskrav.
Esben Lunde Larsen
/
Mads Leth-Petersen
Link til WHO
http://www.who.int/water_sanitation_health/publications/drinking-water-quality-guidelines-4-
including-1st-addendum/en/
Link til EFSA
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2017.4787/full
2