Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1872157_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 22. marts 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 471 (MOF alm. del) stillet den 22. februar
2018 efter ønske fra udvalget.
Spørgsmål nr. 471
”Vil ministeren oplyse, hvordan økologiske landbrug håndterer problemer med skimmel i kartofler og
resistent ukrudt?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, som har indhentet følgende bidrag fra Aarhus
Universitet, Institut for Agroøkologi (AGRO):
”Skimmel i kartofler
Kartoffelskimmel angriber kartoflerne hvert år med start fra begyndelsen af juli. I år med særligt
skimmel-favorable vejrforhold kan angreb forekomme tidligere. Hvis planterne ikke beskyttes mod
svampeangreb på bladene vil kartoffelplanterne ødelægges helt i løbet af 3-4 uger. I den økologiske
produktion af kartofler er der ingen alternativer til de konventionelle fungicider. I produktionen af
økologiske spisekartofler (ca. 13-14 % af arealet af spisekartofler) vil avlerne typisk anvende gode
spisesorter med så høj resistens mod kartoffelskimmel som muligt. Kartoflerne kan også angribes af
kartoffelskimmel på knoldene, men her er der sorter, som har en vis resistens, som de økologiske
avlere typisk vil anvende (f.eks. Sava). De vil endvidere forspire kartoflerne, således at de spirer hurtigt
frem. Når angreb af kartoffelskimmel senere sætter ind, så vil der allerede være en del produktion af
knolde. Når først angreb af kartoffelskimmel starter, så kan der ikke gøres noget og produktionen vil
være stærkt begrænset af det reducerede bladareal. Typisk vil udbyttet være 30 % -40 % af udbyttet i
den konventionelle produktion.
Der er også startet en produktion af økologiske stivelseskartofler til produktion af kartoffelmel mv. I
Danmark udgør arealet med økologiske stivelseskartofler ca. 125 ha eller under 0,5 % af arealet af
stivelseskartofler. I produktionen af økologiske stivelseskartofler vil der ofte anvendes samme sorter
som i den konventionelle avl (f.eks. Kuras og Magnat), og produktionen vil forløbe som den
konventionelle produktion blot uden anvendelse af sprøjtemidler. De mest almindelige sorter er
meget modtagelige for angreb af kartoffelskimmel, men nye sorter er på vej, som har en bedre
resistens (f.eks. Nofy). Disse mere resistente sorter skal dog først indarbejdes i den økologiske
produktion og det vides ikke hvor stabil resistensen er. Typisk vil udbytte af økologiske
stivelseskartofler være 20 % -30 % af udbyttet i den konventionelle produktion.
Resistent ukrudt
Ved resistens ukrudt forstås ukrudt, som ikke længere kan bekæmpes med de herbicider og de
doseringer, som tidligere var effektive over for ukrudtet. Da der ikke er godkendt herbicider til
anvendelse i økologisk jordbrug, har disse avlere ingen problemer med resistens. Såfremt en økolog
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 471: Som om, hvordan økologiske landbrug håndterer problemer med skimmel i kartofler og resistent ukrudt, til miljø- og fødevareministeren
overtager dyrkningen af en mark, hvor der som følge af den tidligere konventionelle drift er resistent
ukrudt, så vil det ikke udgøre et særskilt problem, da der ikke er forskel i resistent og ikke-resistent
ukrudts følsomhed over for radrensning, ukrudtsharvning og de andre mekaniske metoder, der
anvendes i økologisk jordbrug.”
Esben Lunde Larsen
/
Mads Leth-Petersen
2