Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1869845_0001.png
Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg
1240 København K
Den 26. februar 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 553 stillet den 19. februar 2018 af
Simon Kollerup (S).
Spørgsmål nr. S 553
”Mener ministeren, at det er tilfredsstillende forebyggelse, at personer, der arbejder med levende
svin, kan gennemføre »hygiejnekursus for personer, der erhvervsmæssigt håndterer levende
svin« uden at svare rigtigt på et eneste spørgsmål?”
Svar
Jeg mener, at det er vigtigt at forebygge, at husdyr-MRSA spredes fra svinebesætningerne og
andre steder, hvor der håndteres levende svin til det omgivende samfund, og at medarbejderne
derfor bliver informeret om hvilke risici, der er forbundet med husdyr-MRSA, og hvordan man
kan mindske risikoen for at sprede smitten.
Helt grundlæggende er det ikke meningen, at hygiejnekurset skal være et adgangsgivende kursus,
men et vejledende og kompetenceudvidende kursus. Det er et kursus, og ikke en uddannelse vi
har indført. Dette fremgår også klart af bemærkningerne til lovforslag L159 om ændring af lov om
hold af dyr, som indførte bemyndigelse til at fastsætte regler om hygiejnekurset, som alle partier
stemte for og af den tilhørende betænkning. Bl.a. fremgår det af s. 6 i bemærkningerne til
lovforslag, at ” Det er alene hensigten, at kurset skal gennemføres, og resultatet af testen vil ikke
være afgørende for muligheden for at erhverve et bevis for gennemført kursus.”
Det er en grundlæggende forudsætning for kurset og kursets form, at kursets målgruppe er
interesseret i og motiveret for at gennemføre kurset for at opnå en større indsigt i hygiejne ved
håndtering af svin, idet det også er i disse personers egen personlige interesse at bidrage til at
reducere smitte med husdyr-MRSA bl.a. for at forebygge smitte af deres egne pårørende.
Det fremgår af betænkning til lovforslag L159, at Miljø- og Fødevareministeriet vil evaluere
hygiejnekurset ved udgangen af 2018, samtidig med, at de øvrige initiativer i handlingsplanen
evalueres
Esben Lunde Larsen
/
Mette Hulstrøm
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk