Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1859175_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2018-1320
Den 22. februar 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 379 (MOF alm. del) stillet d. 30. januar efter
ønske fra Claus Kvist Hansen (DF).
Spørgsmål nr. 379
”Kan ministeren oplyse, hvor mange kontrolbesøg Fødevarestyrelsen har foretaget i årene 2015, 2016
og 2017 om, hvorvidt antallet af slagteriernes halalslagtninger stemmer overens med ordrer specifikt
på halalkød, jf. § 9 i bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr, og vil ministeren oplyse antallet
af overtrædelser, og hvad sanktionerne var, såfremt der blev konstateret overtrædelser hos
slagterierne?”
Svar
”Fødevarestyrelsen varetager den offentlige kontrol med de danske slagterier. Som myndighed
kontrollerer Fødevarestyrelsen, dels at dyrene er sunde, raske og velegnet til human konsum, dels at
slagtningen af dyrene overholder de regler, der gælder på området – det vil sige, om slagtedyrene
bliver aflivet og slagtet korrekt.
Den lovgivning, som Fødevarestyrelsen kontrollerer på slagterierne, vedrører ikke krav til kød, der er
halal-slagtet, og der stilles ingen særlige krav til halal-slagtere eller halal-slagterier. Slagtekroppe
godkendes, hvis de er egnede til konsum, og Fødevarestyrelsen kontrollerer alene de særlige regler i
bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr, der vedrører slagtning efter religiøse ritualer.
Begreberne ”halal” og ”halalkød” findes ikke i lovgivningen, og er således ikke omfattet af
Fødevarestyrelsens kontrol.
Bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr giver mulighed for at ændre på aflivningsmetoden,
med henblik på videresalg til befolkningsgrupper, der efterspørger dyr slagtet efter religiøse ritualer.
Slagterier, der ønsker at foretage slagtning efter religiøse ritualer, som er omfattet af bekendtgørelse
om slagtning og aflivning af dyr, skal anmelde dette til Fødevarestyrelsen.
Slagterierne skal, jf. § 9 i aflivningsbekendtgørelsen, til enhver tid kunne dokumentere, at det slagtede
kød enten helt eller delvist sælges eller forventes solgt med henblik på videresalg til
befolkningsgrupper, der efterspørger dyr slagtet efter religiøse ritualer. Dokumentation for afsætning
eller forventet afsætning, skal på forlangende kunne forevises for kontrolmyndigheden.
Fødevarestyrelsen gennemfører årligt 4 ordinære tilsyn og 1 audit på slagterierne. Dokumentationen
for den forventede afsætning af det kød, der er slagtet efter religiøse ritualer, kontrolleres i forbindelse
med gennemførelsen af ét af disse tilsyn.
Fødevarestyrelsen har ikke i forbindelse med tilsyn i årene 2015, 2016 og 2017 fundet overtrædelser på
dette område, og der er som følge heraf heller ikke givet sanktioner”.
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 379: MFU spm. om, hvor mange kontrolbesøg Fødevarestyrelsen har foretaget i årene 2015, 2016 og 2017 om, hvorvidt antallet af slagteriers halalslagtninger stemmer overens med ordrer specifikt på halalslagtet kød, til miljø- og fødevareministeren
Esben Lunde Larsen
/
Johan Kjølhede Overgaard
2