Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del
Offentligt
1843821_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 10. januar 2018
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 279 (MOF alm. del) stillet 15. december
2017 efter ønske fra udvalget.
Spørgsmål nr. 279
”Vil ministeren redegøre for andelen af økologisk fødevareproduktion i forhold til den samlede
fødevareproduktion fra 2008-2016 opgjort pr. år? Gerne både ud fra andelen af landbrugsareal samt
ud fra økonomiske nøgletal.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet Landbrugsstyrelsen, som oplyser at:
"Den økologiske fødevareproduktions andel af den samlede fødevareproduktion fra 2008-2016 er
opgjort pr. år i nedenstående tabel 1 udtrykt som andel af henholdsvis det samlede landbrugsareal og
bedrifternes samlede økonomiske bruttoudbytte.
Tabel 1. Økologisk andel af henholdsvis landbrugsareal og bedrifternes økonomiske
bruttoudbytte
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Økologisk areal som andel af samlede
landbrugsareal
Økologisk bruttoudbytte som andel af
bedrifternes samlede økonomiske
bruttoudbytte
4,8%
4,2%
5,2%
3,9%
5,2% 6,0% 6,1%
3,9%
4,1%
4,3%
6,1%
4,3%
5,5%
5,7%
5,9%
5,2%
4,6% 4,5%
Kilde: Andelene er beregnet på grundlag af data fra Danmarks Statistik
./.
I forhold til opgørelsen af landbrugsareal bemærkes, at det økologiske areal er opgjort som arealer, der
er fuldt omlagt til økologisk drift, dvs. at arealer under omlægning ikke er indeholdt, jf. Danmarks
Statistiks opgørelsesmetode. Dermed vil nye økologiske arealer først afspejles i arealtallene 2-3 år
efter, at de er påbegyndt omlægning til økologisk produktion. Samme bemærkning gælder opgørelsen
af de økologiske bedrifters bruttoudbytte. Hvis arealer under omlægning medregnes, var økologiens
andel af det samlede landbrugsareal 8,1 % i 2016, jf. Landbrugsstyrelsens publikation ”Statistik over
økologiske jordbrugsbedrifter 2016” (vedlagt dette svar).
I forhold til opgørelsen af bedrifternes økonomiske bruttoudbytte bemærkes, at dette er udtryk for
bedrifternes omsætning, dvs. hvad de kan sælge deres produktion for (inklusiv andre indtægter for
bedriften, såsom salg af foder, udsæd og produktionsafhængige tilskud). Dermed er det et samlet
udtryk for bedrifternes produktion omsat til kroner.
Et andet udtryk for økologiens andel af den samlede fødevareproduktion kan fås ved at se på mængden
af producerede fødevarer. I tabel 2 er som eksempel angivet den økologiske andel af fødevare-
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 279: Spm. om ministeren vil redegøre for andelen af økologisk fødevareproduktion i forhold til den samlede fødevareproduktion fra 2008-2016 opgjort pr. år? Gerne både ud fra andelen af landbrugsareal samt ud fra økonomiske nøgletal, til miljø- og fødevareministeren
1843821_0002.png
produktionen for korn, mælk og æg. Det bemærkes, at den økologiske andel vil variere meget
afhængigt af, hvilken kategori af fødevarer, der ses på. Det skyldes, at der er stor forskel på husdyr- og
afgrødesammensætningen mellem det økologiske og konventionelle landbrug.
Af nedenstående tabel kan ses, at økologisk mælk og æg udgør en relativ stor andel af den samlede
danske produktion af mælk og æg. Omvendt udgør den økologiske kornproduktion en meget lille del af
den samlede kornproduktion i Danmark. En nærmere opgørelse af den økologiske andel af areal med
forskellige afgrøder kan findes i publikationen ”Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2016”.
Tabel 2. Økologisk andel af mængden af producerede fødevarer i udvalgte kategorier
2008 2009 2010 2011
Økologisk korns
1
andel af samlede
kornproduktion (opgjort i kg)
Økologisk mælks andel af samlede
mælkeproduktion
2
(opgjort i kg)
Økologiske ægs andel af samlede
æggeproduktion (opgjort i kg)
1
2
2012
3,7%
9,6%
2013 2014
4,3%
9,4%
3,4%
9,2%
2015
3,2%
8,7%
2016
3,2%
9,5%
3,1%
9,1%
3,2%
9,2%
3,5%
9,7%
4,0%
9,7%
15,4% 14,8% 14,5% 15,5% 18,6% 18,0% 19,7% 23,8% 25,8%
Defineret ved summen af hvede og vårbyg.
Opgjort som ”Mælk ab landmand i alt (mio. kg)”, dvs. den samlede mælkeproduktion fra landmændene.
Kilde: Andelene er beregnet på grundlag af data fra Danmarks Statistik
Esben Lunde Larsen
/
Jacob Nielsen
2