Ligestillingsudvalget 2017-18
LIU Alm.del
Offentligt
1854430_0001.png
Folketingets Ligestillingsudvalg
[email protected]
Trine Torp
[email protected]
Beskæftigelsesministeriet
Ved Stranden 8
1061 København K
T +45 72 20 50 00
E [email protected]
www.bm.dk
CVR 10172748
8. februar 2018
J.nr. 2018-329
Ligestillingsudvalget har i brev af 11. januar 2018 stillet følgende spørgsmål nr. 10
(alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Trine Torp
(SF).
”I
forlængelse af besvarelsen af LIU alm. del - samrådsspørgsmål B bedes ministe-
ren oplyse, om han ud fra et ønske om at bekæmpe og begrænse seksuel
chikane på arbejdspladserne, finder det hensigtsmæssigt at unge under 18
år nu kan arbejde på og servere alkohol på restauranter m.v.”
Svar:
Spørgsmål nr. 10:
Jeg mener ikke, at unges mulighed for at arbejde på restauranter er uforeneligt med
regeringens intention om at komme seksuel chikane på arbejdspladserne til livs.
Ingen
uanset alder
skal udsættes for seksuel chikane på deres arbejde. Derfor
præsenterede jeg sammen med ligestillingsministeren den 10. januar 2018 på et
samråd i udvalget en række initiativer, der skal bidrage til at forebygge og håndtere
seksuel chikane.
I mine øjne er det vigtigt, at vi som samfund understøtter, at de unge introduceres
til arbejdsmarkedet, da det kan bidrage til værdifulde erfaringer og øget selvtillid.
Vi skal naturligvis passe godt på de unge, som gerne vil prøve kræfter med et fri-
tidsjob, og det mener jeg bestemt også, at vi gør.
På serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke (drikkevarer med 2,8 pct. vo-
lumen alkohol eller derover), må personer under 18 år som udgangspunkt ikke væ-
re beskæftiget i serveringslokaler, garderober eller toiletter i åbningstiden. Unge,
der er fyldt 15 år, og som ikke længere er omfattet af undervisningspligten,
har dog
mulighed for at arbejde mellem kl. 6.00 og 22.00, hvis den pågældende alene er be-
skæftiget med afrydning, opdækning, rengøringsarbejde, modtagelse af bestillinger
eller servering af stærke drikke
under opsyn af personer over 18 år
på serverings-
steder, hvis hovedformål er servering af mad, og hvor serveringen af stærke drikke
sker i forbindelse hermed.
Restaurationsloven, som hører under erhvervsministeren, fastsætter således udtryk-
keligt en tidsmæssig ramme for, hvor sent den unge må arbejde på restauranter,
hvis hovedformål er servering af mad, og hvor der serveres alkohol i forbindelse
hermed.
LIU, Alm.del - 2017-18 - Endeligt svar på spørgsmål 10: Spm. om det er hensigtsmæssigt at unge under 18 år nu kan arbejde på og servere alkohol på restauranter m.v., til beskæftigelsesministeren
Jeg mener grundlæggende, at det er sundt at arbejde, og det gælder også for de un-
ge, som får lov til at prøve sig selv af og tjene deres egne penge. Derfor er ar-
bejdsmiljøreglerne også blevet ændret, så unge fra 13 årsalderen nu
naturligvis
inden for restaurationslovens rammer
må foretage
lettere
ekspedition i bl.a. re-
stauranter, fx på burgerbarer.
Venlig hilsen
Troels Lund Poulsen
2