Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 11. juni 2018
MFVM 544
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 187 (EUU alm. del) stillet den 16. maj 2018
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 187
Ministeren bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan vedtage at tillade
danske restauranter at anvende grønt køkkenaffald og tørre brødrester til hønsefoder i økologisk æg-
og kyllingeproduktion?
Svar
Spørgsmålet er forelagt for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Det er ifølge EU-retten
ikke tilladt at anvende køkken- og madaffald fra restauranter som foder til
høns, uanset om der er tale om økologisk eller ikke-økologisk produktion. Formålet med reglerne er at
sikre, at opdrættede dyr ikke får foder, som kan udgøre en risiko for smitte af sygdomme til dyr og
mennesker.
Køkken- og madaffald er defineret som
”alle affaldsfødevarer, herunder brugt madolie, med
oprindelse
i restauranter, cateringvirksomheder og køkkener, herunder centralkøkkener og
husholdningskøkkener”.
Tørre brødrester kan ikke leveres som foder, da det i sagens natur har været i
restauranternes køkkener.
Restauranter har dog mulighed for at levere vegetabilske bi- og restprodukter som foder til høns på en
række betingelser, herunder at grøntsagerne til hver en tid håndteres i et særligt lokale adskilt fra
køkkenet. Grøntsager, der har været i et køkken med andre fødevarer, kan ikke leveres som foder til
høns.
Når en restaurant ønsker at levere bi- og restprodukter til foderbrug, skal den registreres til denne
aktivitet hos Fødevarestyrelsen.”
Miljø- og
Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk