Til Folketingets Undervisningsudvalg.
17.maj 2018
Netværket af LOMA-skoler og UC Lillebælt (herefter Netværket)
1
har anmodet om foretræde for udvalget d. 29.maj.
Formålet med dette er at henlede udvalgets opmærksomhed på betydning af integreret tilgang til skolemad for
elevers læring, trivsel, maddannelse og sundhed. Vi vil i dette dokument og ved foretræde gerne uddybe:
1) Hvordan elevers læring, sundhed, trivsel og motivation
kan fremmes via en integreret tilgang til skolemad. En
tilgang, der indebærer at elever deltager i planlægning, tilberedning og servering af fælles måltider på en måde, der
er integreret i fælles mål i flere fag, både på indskoling, mellemtrin og udskoling.
2) Hvordan en konkret tilgang til integreret skolemad:
’LOMA-lokal
mad’
(herefter LOMA), kan medvirke til
implementering
af
skolereformens formål og mål
2
. Dette vil vi vise med afsæt i konkrete resultater, der er opnået på
de skoler, der deltog i LOMA-projektet i perioden 2015-2017
3
. Se venligst tabel 1 her nedenfor.
Tabel 1. Oversigt over mål i reform i relation til LOMA (jf. Ruge, Puck & Hansen 2017; EVA 2017 ; Midtvejsseminar 2017 ).
Mål i skolereform
En længere og mere
varieret skoledag med
mere og bedre
undervisning og læring
Bedre kombination af
teori og praksis.
Et kompetenceløft af
lærere, pædagoger og
skoleledere.
Flere Åben skole
aktiviteter
Bedre samarbejde mellem
lærere og pædagoger
Fokus på elevernes læring
via fælles mål
Bedre trivsel
Aktivitet i LOMA-undervisning
Den tværfaglige undervisning gav
varieret skoledag, særligt i en
projektorienteret undervisningsform.
Kombination af praktisk arbejde og
teori i workshops i undervisning
Tværfaglige årgangsteams deltog i
LOMA-EDU efteruddannelse.
Besøg hos lokale landbrug, køb af
råvarer, samarbejde i undervisning.
Lærere og pædagoger fik konkret og
meningsfuldt samarbejde i LOMA-
undervisning på skolerne.
Alle undervisningsforløb var relateret
til fælles mål i et eller flere fag.
Lærere besluttede det i fællesskab.
Læreren som klasseleder inddelte i
grupper. Elevernes opgaver indebar
samarbejde i stedet for konkurrence.
Lærerne sammensatte grupper på
tværs af klasser og baggrund. Vægt
på inklusion, nysgerrighed og
tolerance.
Fysisk bevægelse indgik i alle LOMA-
værksteder, fx ved tilberedning af
mad, forbrænding af energi, løb,
vandring på landbrug og i naturen.
Planlægning og tilberedning af mad
med elev deltagelse, indflydelse i en
demokratisk, samskabende form.
Eksempler på resultater
Elever fik øget viden og færdigheder indenfor mad og
sundhed. Bidrag til opnåelse af fælles mål i fag som fx
dansk, matematik, natur-teknologi, madkundskab,
billedkunst, It & Medier, samt almen dannelse.
Elever fik indsigt i, hvor maden kommer fra, hvordan
den bliver tilberedt, serveret og rester anvendt.
Lærere, pædagoger og køkkenledere fik kompetencer
indenfor tilrettelæggelse af tværfaglig undervisning
med inddragelse af fælles mål i fagene.
Elever fik viden om og indsigt i fødevareproduktion.
Mange besøgte landbrug for første gang i deres liv.
Pædagoger fik mulighed for at bruge deres faglige
kompetencer i undervisning. Lærere så pædagogers
faglige bidrag i undervisningen.
Ved at udvælge et kompetenceområde fra hvert fag
kunne monofaglige mål opnås i den tværfaglige
undervisning.
LOMA skabte begejstring for at gå i skole. Bedre
relationer elev-elev, bedre relationer elever-lærere i
kraft af de fælles, daglige måltider og ny skolekultur.
Mere motivation for at gå i skole på LOMA-skoledage.
Eleverne oplevede bogligt udfordrede kammerater
med stærke praktiske kompetencer og fik derved nye,
bedre relationer. Alle elever fik øget viden fra baseline
6
til endline
LOMA-undervisning inviterede det hele menneske
med i læreprocesser hvor eleverne brugte både
hjerne, hjerte, arme, ben, mave, følelser og alle
sanser. Acceleration af elevernes læringsudbytte.
Eleverne turde smage på og at spise mad som de selv
eller kammeraterne havde været med til at lave. Godt
afsæt for senere at gå i gang med faget madkundskab.
4
5
Inklusion af udfordrede
elever og integration af
elever med dansk som
andetsprog.
Brug af fysisk bevægelse
Styrkelse af faget
madkundskab.
1
2
De 9 skoler ligger i Aalborg Kommune, Herning Kommune, Svendborg Kommune og Ishøj Kommune.
Delmål jf. Viden til Velfærd, Vive følgeforskning i forhold til skolereformen (2017)
Se mere om projektet og de udviklede læremidler på
www.lomaskole.dk
Se evalueringsrapport her:
https://www.eva.dk/grundskole/evaluering-projektet-loma
5
http://lomaskole.dk/projekt-loma-lokal-mad-seminar/
med oplæg fra skoleledere og køkkenleder.
4
6
3
Elever med 2 sprog havde positiv udvikling i viden med lavere gennemsnit end elever med 1 sprog =dansk. (jf. Puck & Hansen 2017,
Delrapport Følgeforskning I LOMA kvantitativ del, foreløbige resultater).