Udvalget for Landdistrikter og Øer 2017-18
ULØ Alm.del Bilag 54
Offentligt
1860245_0001.png
Fødevareinitiativer i Lolland Kommune
Udvalget for Landdistrikter og Øer
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Præsentationer m.v. fra udvalgets studietur til Lolland Kommune den 7/2-18
1860245_0002.png
Analysen peger på – spor 1
Analysen peger på, at der er vækstpotentialer ift. at øge omsætning og beskæftigelse inden for tre spor
med en række anbefalinger til indsatser:
Autentiske fødevarer/lokale fødevarer
- Lokale fødevarer 2,0: fælles fortælling, mærkningsordning, bedre rammer for samarbejder og
udvikling af ny produkter, vildt, organisere indsatsen
- Styrket markedsføring og afsætning: events
(frugtfestival, dining-week, Madens Folkemøde)
nyt marked i Tyskland, nye partnerskaber f.eks.
inden for turismen
2
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Præsentationer m.v. fra udvalgets studietur til Lolland Kommune den 7/2-18
1860245_0003.png
Analysen peger på – spor 2
Fødevareturisme
- Besøgsruter a la Naturlandet, Herregårds-
gastronomi og jagt/fiskeri samt kulturhistorie,
- Tydelig og skarp markedsføring relateret til
fødevareprodukter, natur, oplevelser og kultur.
- Understøtte købstadsmiljøerne i f.eks.
Sakskøbing og Nakskov; som destination for
fødevareturister, kobling til naturparker,
iværksættere,
nye aktiviteter for turister relateret til fødevarer,
gourmetoplevelser, madkurser og uddannelse,
events
- Madens Folkemøde
- Rammer: forskønnelse, overnatning, spisning,
kvalitet
3
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Præsentationer m.v. fra udvalgets studietur til Lolland Kommune den 7/2-18
1860245_0004.png
Analysen peger på – spor 3
Industriel fødevareproduktion
- Nye afgrøder, mere økologi og tiltrækning af forarbejdning /forædling råvarer
- Mere samarbejde med vidensinstitutioner, flere forsøgs-, udviklings- og innovationsprojekter (quinoa,
purløg, karse, blomsterfrø, Kinesisk kål, oregano (Vikima-seed i Holeby)
- Fødevareklynge evt. med Vordingborg/Møn
Fiskeri
- Produktion af Havørred; samarbejde med
producenter som Musholm ell. lign.
- slagteri og klækkeri, forædlede produkter af havørred (røget mv.)
- Iværksætteri og nye arbejdspladser inden for kommercialisering af uudnyttede og/eller invasive arter
4
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Præsentationer m.v. fra udvalgets studietur til Lolland Kommune den 7/2-18
1860245_0005.png
Strategi – hvad skal vi på Lolland-Falster?
Fra unikke råvarer og miljøer til autentiske produkter og oplevelser
Vi har;
- Landbrug og råvareproduktion, frugtavl,
- Få fyrtårne men mange små og mellemstore fødevareproducenter,
- Potentiale for mere (København, Tyskland, jagt/fiskeri, herregårde)
- Turismen vokser (fra 2015-2016 med 125.944 flere overnatninger)
5
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 54: Præsentationer m.v. fra udvalgets studietur til Lolland Kommune den 7/2-18
1860245_0006.png
Strategi – hvad skal vi på Lolland-Falster?
Indsatsområder:
1) Fødevareturisme; med herregårdsgastronomi, fødevareruter og
købstæder og fødevarer
2) Autentiske fødevarer; vækstprogram for fødevareproducenter
samt fællesaktiviteter
3) Identitet og markedsføring; fødevarefortællingen samt en fælles
platform for markedsføring
6