Udvalget for Landdistrikter og Øer 2017-18
ULØ Alm.del Bilag 33
Offentligt
1823879_0001.png
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 33: Kort introduktion til FOOD (Food organisation of Denmark)
Kort om Food Organisation of Denmark
Food Organisation of Denmark (FOOD) er et
offentligt-privat partnerskab stiftet som en
forening i 2010 med det formål at fremme
kendskabet til dansk og nordisk gastronomi og
kvalitetsfødevarer.
støtter desuden madevents i hele Danmark
økonomisk og/eller med praktisk bistand. Fx
Kartoffelprisen i Odense, Årets Kok, Årets Ret,
m.fl.
3. FOOD
yder e ”hjælpe de hå d”, ofte i for af
sekretariatsbistand og lignende, til en lang række
aktiviteter i hele Danmark. Herunder fx i
samarbejde med Nordisk Center for Lokale
Fødevarer i Odsherred og Engage Food i
Østjylland og som sekretariat for Midtjyllands titel
som Europæisk Gastronomiregion. Sidst men ikke
mindst bidrager FOOD til udvikling af
fødevarevirksomheder og spisesteder i hele
Danmark. Bl.a. i form af et gastronomisk
rejsehold, der bidrager til at hæve kvaliteten af
spiseoplevelser i hele Danmark.
På næste side ses en figur, der kort viser FOODs
samlede indsats.
FOOD omsatte i 2016 for knap 24 mio. kroner
hvoraf ca. 3 mio. var bidrag fra staten. De øvrige
midler kommer fra offentlige og private partnere i
hele landet. FOOD er non-profit og et eventuelt
overskud skal anvendes til fremme af foreningens
formål.
FOOD’s
indsats er opdelt i tre overordnede
indsatsområder, der alle bidrager til at fremme
foreningens formål:
1. Et samlet PR-program, der bl.a. omfatter en
ambitiøs presseindsats i samarbejde med bl.a.
VisitDenmark og lokale aktører over hele
landet.
2. FOOD står bag en række madbegivenheder,
herunder særligt Danmarks to største
madfestivaler, Food Festival i Aarhus og
Copenhagen Cooking & Food Festival. FOOD
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 33: Kort introduktion til FOOD (Food organisation of Denmark)
1823879_0003.png
FOODs strategifigur
Mål
Styrket kendskab til dansk gastronomi
og kvalitetsfødevarer
Presse og PR
Aktivering og Events
Sekretariat
Indsatsområder
Aktiviteter
•Presseture
•Presseevents
•Pressesekretariat
•Food
Festival
•CCFF
•MAD
•Arla
Food Fest
•Salling
Fødevarepris
•Oyster
Week
•Engage
food
•ERG
og Aarhus 2017
•Turismestrategi
•Greater
CPH
•Region
H-projekt
•Konkurrencer:
Bocuse,
SOG, Årets Kok, Young
Chef m.fl.
Viden og kompetencer om mad og gastronomi
Fundament
Netværk
nationalt og internationalt
Fundraising, økonomistyring og partnerskaber
WWW.THEFOODPROJECT.DK
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 33: Kort introduktion til FOOD (Food organisation of Denmark)
1823879_0004.png
Særlig indsats i landdistrikterne
Den internationale omtale af dansk gastronomi og
lokale kvalitetsfødevarer har de seneste 10 år været
meget omfattende og har bidraget til at øge
omsætningen og væksten i mad-Danmark. Særligt
restaurantbranchen har således oplevet en særdeles
kraftig vækst i omsætning og beskæftigelse i denne
periode.
Omtalen og væksten har dog i væsentlig grad været
rettet mod København og i de seneste år også
Aarhus.
Der er imidlertid bred enighed om, at der er et
betydeligt potentiale også uden for de større byer.
Med det mål for øje har FOOD i 2017 modtaget 2
mio. kr. til aktiviteter i landdistrikterne.
Der blev ved årets start indgået en resultatkontrakt
om aktiviteterne med Erhvervsstyrelsen, og
resultaterne kan nu for alvor ses. Resultaterne
omfatter særligt følgende:
Markedsføring
af oplevelser og kvalitetsprodukter
ved at udvikle et program rettet mod at skabe
særligt international omtale af destinationer,
oplevelser mv. om mad og gastronomi i
landdistrikterne.
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 33: Kort introduktion til FOOD (Food organisation of Denmark)
1823879_0005.png
Dette er i 2017 bl.a. sket gennem en række presseture for
danske og udenlandske medier i samarbejde med
Sydvestjyske Smagsoplevelser, Destination Bornholm, Gastro
North og en lang række andre partnere over hele landet.
Salg.
I samarbejde med lokale producenter er der etableret
fællesskaber med henblik på at promovere og sælge produkter
både til almindelige forbrugere og professionelle indkøbere.
Bl.a. har FOOD i partnerskab med Det Grønne Museum
arrangeret, at en stor gruppe producenter fra Djursland er
gået sammen under en fælles paraply og med et fælles
koncept om promovering af deres fødevarer i forbindelse med
Food Festival i Aarhus.
Events.
Der er afviklet/støttet en række events med fokus på
udvikling af madoplevelser og oplevelser med
kvalitetsfødevarer til turister afholdt i Hirtshals, Holstebro,
Sønderborg, Bornholm mv.
Udvikling.
Der er igangsat et samlet udviklingsprojekt med
henblik på at skabe bedre oplevelser til turister baseret på
gastronomi og kvalitetsfødevarer i tråd med den nationale
strategi for dansk turisme. Der er bl.a. etableret et rejsehold,
der har bistået en række destinationer og spisesteder med
udvikling af udvikling af bedre spiseoplevelser baseret på flere
lokale råvarer.
ULØ, Alm.del - 2017-18 - Bilag 33: Kort introduktion til FOOD (Food organisation of Denmark)
1823879_0006.png
Kontakt:
Pelle Øby Andersen
31121875
[email protected]