Uddannelses- og Forskningsudvalget 2017-18
UFU Alm.del Bilag 101
Offentligt
1884032_0001.png
Derfor er ingredienser et fokusområde
på DTU
Institutdirektør Christine Nellemann
DTU Fødevareinstituttet
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884032_0002.png
Vores mission
Rådgivning
Uddannelse
Innovation
”DTU skal udvikle og
nyttiggøre naturvidenskab
og teknisk videnskab
til gavn for samfundet.”
H.C. Ørsted
DTU’s grundlægger
Forskning
2
Danmarks Tekniske Universitet
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884032_0003.png
Forskning
(2016-tal)
5.740
10,1
(ISI-publikationer)
publikationer på DTU i 2016
gennemsnitlig citationsimpakt på DTU 2013-16
*) Som fødevarerelateret forskning er medtalt den
forskning, der udføres på hhv. DTU FOOD, DTU VET
og DTU AQUA. Fødevareforskning fra øvrige DTU
instituter indgår ikke i opgørelsen.
65%
21
Indleverede PhD
afhandlinger
relateret til
fødevarer
af DTU-forskernes
publikationer sampubliceres
med udenlandske forskere
608
peer-reviewed
journal articles
relateret til
fødevarer*
7400
citationer af DTU
publikationer
relateret til
fødevarer i 2016
(WoS publikationer
indekseret i 2012-16)
280
mio. kr. i eksterne
bevillinger til
fødevarerelaterede
forskningsprojekter
120
samarbejdsprojekt
er med
erhvervslivet
(kun DTU FOOD data)
27%
videnskabelige
artikler
sampubliceres med
virksomhedsforsker
e
(kun DTU FOOD data)
3
|
Danmarks Tekniske Universitet
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884032_0004.png
Innovation
(tal: 2016)
Open innovation indenfor fødevareområdet
Studerende arbejder med udfordringer stillet af
virksomheder og myndigheder, bl.a. i regi af SKYLAB
67
nye startups
44
70
Hackaton om ”Better Food for More People” aug 2017: Miljø-
og Fødevareministeriet stillede challenge om ”gourmet og
affald”
Oi-X Food sept. 2017: Dupont og Arla Foods stillede hver
deres challenge relateret til ingredienser
Oi-X Health apr 2018: Tryg, Lundbæk og Novo Nordisk stiller
challenge relateret til sundhed
Food Hackaton maj 2018: Greater Copenhagen stiller
challenge for deres små og mellemstore
fødevarevirksomheder
studenter startups
DTU-studerende stod
for 44 af de i alt 67
nye startup-
virksomheder
fra DTU i 2016
144
anmeldte
opfindelser
Spinouts fra DTU
forskere de
seneste 10 år
med DTU IP.
Ingrediens Hackaton nov 2018: Ingrediensvirksomheder
stiller challenge.
Innovation Pilot: Intra-curriculært samarbejde med
virksomheder om deres udfordringer
20.04.2018
|
Danmarks Tekniske Universitet
634
94%
mio
Af DTU
forsknernes spin-
outs lever stadig
Er værdien af DTUs
ejerandele i spinouts
4
|
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884032_0005.png
Forskningsbaseret
rådgivning
(indtægter i 2017)
*) Som fødevarerelaterede bevillinger er medtalt
bevillinger til DTU FOOD, DTU VET og DTU AQUA.
Bevillinger til øvrige DTU institutter indgår ikke i
opgørelsen.
I Danmark har vi en lang tradition for, at
beslutninger om vigtige
samfundsanliggender baseres på et
veldokumentret fagligt grundlag.
DTU’s forskningsbaserede rådgivning har
som fremmeste opgave at tilvejebringe
uvildig, transparent og fagligt funderet
beslutningsstøtte til nationale og
internationale myndigheder, samt til
støtte for erhvervssektorernes udvikling.
311
mio. kr. via aftale
med MFVM om
forskningsbaseret
myndigheds-
betjening
114
mio. kr. via andre
offentlige bevil-
linger inden for
fødevareområdet*
38
Til grund ligger en omfattende forskning,
som er løsningsorienteret, og med klart
samfundsmæssigt sigte.
mio. kr. via
internationale
bevillingsgivere
inden for fødevare-
området
5
|
Danmarks Tekniske Universitet
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884032_0006.png
Forskningsbaseret rådgivning
Kemisk fødevare- og produktsikkerhed
Monitorering og analytisk fødevarekemisk beredskab.
Udvikling af nye metoder til sporanalyser.
Computerbaseret prædiktion af kemiske stoffers effekter.
Sundhedsmæssige effektvurderinger på en meget bred vifte af
effekt- og stof områder.
Områder vi rådgiver myndigheder om. Hertil kommer rådgivning af virksomheder og organisationer
Veterinærområdet*
Sygdomsovervågning og beredskab ift. smitsomme dyresygdomme.
Begrænsning af produktionsbetingede husdyrsygdomme.
Dyresundhed og nye trussels billider (emerging diseases)
One Health og antibiotikaresistens.
Mikrobiologisk fødevaresikkerhed
Fødevarebårne zoonoser, f.eks.
Salmonella
og
Campylobacter.
Antibiotikaresistens hos fødevare- og vandbårne patogener.
Prædiktive modeller for sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer.
Ny fødevarer – mikrobiologisk kvalitet og sikkerhed.
Akvatiske ressourcer
Erhvervsfiskeri og bestandsvurderinger
Rekreativt fiskeri – f.eks. habitatrestaurering og støtteopdræt.
Bæredygtig udvikling af akvakultursektoren.
Understøttelse af den fælles europæiske fiskeripolitik. samt
implementering af miljø- og naturdirektiver.
Ernæring
Nationale kostundersøgelser af befolkningens næringsstofforsyning.
National fødevaredatabank med ernæringskemiske oplysninger.
Interventionsstudier for at fremme sunde kostvaner.
Miljø- og livscyklusvurderinger
Drikkevand, spildevand og klimatilpasning.
Ressourceudnyttelse og genanvendelse af ressourcer.
Miljømæssig performance, livscyklusvurdering og
samfundsøkonomisk vurdering af løsninger på affaldsområdet
Fødevarekvalitet
Konservering og holdbarhed – f.eks. fedtstoffers stabilitet i fødevare.
Udnyttelse af eksisterende sidestrømme til fødevareproduktion, samt
nye råstoffer – f.eks. tang og mikroalger.
Prædiktive modeller til forudsigelse af kvalitetsparametre i relation til
produktionsprocesser.
* Veterinærområdet overgår til KU/SSI fra og med 2020.
6
|
Danmarks Tekniske Universitet
0
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884032_0007.png
Ingredienser har længe været i fokus på DTU
Dansk ingrediensindustri
dækker 14% af
verdensmarkedet, og det er
i vækst
DTU udgav i dec 2016 en
Sektorudviklingsrapport i
samarbejde med sektoren
Udvikling af
ingredienssektoren er
videnbaseret
Excellente kompetencer på
tværs af DTU
7
Vores naturlige samarbejdspartnere
NOVOZYMES
BASF
DANISH CROWN
INGREDIENTS
UFU, Alm.del - 2017-18 - Bilag 101: Materiale fra arrangement om ingredienser i onsdags den 18/4-18 på DTU Fødevareinstituttet
1884032_0008.png
DTU Fødevareinstituttet
Vision
Skaber fremtidens velfærd gennem
forskning i fødevarer og sundhed:
Forebygger sygdom og fremmer
sundhed
Gør det muligt at brødføde den
voksende befolkning
Udvikler en bæredygtig
fødevareproduktion
FN´s mål for bæredygtig udvikling:
8