Uddannelsesudvalget 2010-11 (1. samling)
UDU Alm.del Bilag 110
Offentligt
Styrelsen for Evaluering ogKvalitetsudvikling afGrundskolenSnaregade 10A1205 København K.Tlf. 3392 6200Fax 3392 6182E-mailskolestyrelsen@skolestyrelsen.dk
Økonomisk sanktion i forhold til COWI A/S som følge af tekniske
problemer med de nationale test i marts 2010 og status på øvrige
bodsgivende milepæle
Samtlige af de obligatoriske nationale test i folkeskolen blev i foråret2010 gennemført for første gang som obligatoriske test. I hovedparten aftestperioden fungerede testene, som de skulle, og der blev i alt gennem-ført ca. 480.000 test. I syv arbejdsdage i begyndelsen af marts måtte te-stene imidlertid lukkes ned på grund af lange svartider mellem opgaver-ne. Skolestyrelsen vurderer, at nedlukningen var årsag til, at ca. 73.000test ikke blev gennemført.Skolestyrelsen har siden foretaget en vurdering af mulighederne for øko-nomiske sanktioner i forhold til det konsortium under ledelse af COWIA/S, som leverer testsystemet, som følge af de tekniske problemer. Sko-lestyrelsen har inddraget Kammeradvokaten i vurderingen for at sikre, atkontraktens muligheder for økonomiske sanktioner udnyttes i videstmuligt omfang.Skolestyrelsen har på den baggrund vurderet, at COWI samlet skal betaleca. 1,3 mio. kr. i form af bod for manglende opfyldelse af servicemål (ca.0,2 mio. kr.) og fortabelse af ret til genvinding af allerede betalt bod ved-rørende lancering og idriftsættelse af testene (ca. 1,1 mio. kr.).Kammeradvokaten har oplyst Skolestyrelsen, at kontraktens bestemmel-ser om bod og erstatning hermed udnyttes i det i praksis videst muligeomfang, om end der teoretisk – om nødvendigt ved syn og skøn samtretssagsførelse – ville være mulighed for at forfølge andre erstatningsmu-ligheder. Kammeradvokaten vurderer, at kontrakten administreres for-svarligt ved ikke at forfølge den teoretiske mulighed for yderligere kom-pensation.
13. december 2010Sags nr.:041.083.011
2Status for afklaring af bodsforhold vedrørende antallet af opgaver
til de nationale test
Alle ti test har siden foråret 2009 indeholdt opgaver nok, til at de kanbruges som obligatoriske test. Der har imidlertid i en periode efterføl-gende været foretaget en videreudvikling af testene, for at testene kanleve op til kontraktens krav med hensyn til antallet af opgaver i opgave-banken. Dette har betydet, at COWI en periode har betalt bod for ude-ståender vedrørende to milepæle i kontrakten, som omhandler opgavernetil testene.Den ene milepæl vedrører opgaverne til de seks af testene: Matematik (totest), engelsk, biologi, geografi og fysik/kemi. Hver test består af opgaverinden for tre profilområder (faglige emner), og COWI har på hvert afdisse profilområder skullet levere mindst 180 opgaver med en nogenlun-de ligelig fordeling på sværhedsgrader. COWI har fra den 1. februar tilden 15. december 2009 betalt i alt ca. 1,1 mio. kr. i bod.Da bodsopkrævningen begyndte, fik COWI mulighed for at genvindeboden, hvis testene levede op til kravene i kontrakten senest den 15. de-cember 2009. Skolestyrelsen har siden gennemgået opgavebanken for atsikre, at antallet af opgaver og fordelingen på sværhedsgrader lever op tilkontraktens krav. Skolestyrelsen har inddraget Kammeradvokaten i vur-deringen. Skolestyrelsens gennemgang har vist, at opgavebanken for allede seks test, som er indeholdt i milepælen, lever op til kontraktens krav.COWI vil derfor få tilbagebetalt de ca. 1,1 mio. kr., som er betalt i bodvedrørende denne milepæl.Den anden milepæl vedrører opgaverne til de fire test i dansk, læsningfor 2., 4., 6. og 8. klasse. Kravene til disse test er ligeledes mindst 180opgaver pr. profilområde med en nogenlunde ligelig fordeling på svær-hedsgrader. COWI har fra den 2. maj 2009 til den 1. februar 2010 betaltbod for manglende opfyldelse af kravene. COWI har fået mulighed for atgenvinde boden, hvis kravene var opfyldt senest 1. februar 2010.Testene indeholder i dag både lette og svære opgaver nok, til at testenekan fungere som obligatoriske test. Det er imidlertid fortsat ved at bliveafklaret, om testene indeholder et tilstrækkeligt antal svære opgaver til atopfylde kontraktens krav. COWI har på forhånd taget forbehold for, omdet er fagligt muligt at opfylde kontraktens krav på dette punkt, men detvil kræve en vurdering fra faglige eksperter at afgøre, om COWI’s forbe-hold er relevant i denne sammenhæng. Vurderingen er fortsat ved atblive tilvejebragt, og Skolestyrelsen forventer, at dette vil tage yderligere3 – 4 måneder, så afklaringen foreligger i april 2011. Udvalget vil bliveholdt orienteret i sagen frem mod den endelige afklaring.