Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 88
Offentligt
1815446_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 9. november 2017
Sagsnummer: 2017-439
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til ændring af bilag II til Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af
polyglycerolpolyricinolat (E 476) til emulgerede saucer. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning
1333/2008 om tilsætningsstoffer, komitésag.
Forslaget forventes sat til afstemning den 17. november 2017 i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF).
En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 88: Grundnotat om godkendelse af tilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinolat (E 476) (komitésag), fra miljø- og fødevareministeren
1815446_0002.png
Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2017-11154
Den 8. november 2017
MFVM 396
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af polyglycerolpolyricinolat
(E 476) til emulgerede saucer. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning
1333/2008 om tilsætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinolat (E 476) som
emulgator til emulgerede saucer. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning 1333/2008 om tilsætnings-
stoffer (komitésag). Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i marts 2017 vurderet, at stoffets
anvendelse som emulgator til emulgerede saucer ikke giver anledning til sundhedsmæssige bekymringer.
Kommissionen har på den baggrund vurderet, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget
om at anvende stoffet i emulgerede saucer. Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med kriterierne i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætnings-
stoffer, som præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, at anvendelsen skal være
sundhedsmæssigt forsvarligt, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurde-
res at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning den 17.
november 2017 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen agter på
den baggrund at støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstoffet poly-
glycerolpolyricinolat (E 476) som emulgator til emulgerede saucer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedu-
re for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig
forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 88: Grundnotat om godkendelse af tilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinolat (E 476) (komitésag), fra miljø- og fødevareministeren
der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager for-
slaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder
(SCoPAFF) den 17. november 2017.
Formål og indhold
Forslaget fastsætter betingelser for anvendelse af tilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinolat (E 476) til emulgere-
de saucer. Polyglycerolpolyricinolat (E 476) er et effektivt stof til fremstilling af olie-i-vand-emulsioner. Polyglyce-
rolpolyricinolat (E 476) er i stand til at stabilisere et højt indhold af vand inde i fedt. Derved bliver det muligt at
producere en fedtfattig sauce.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som
præciserer, at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige, der skal være en teknologisk begrundelse, samt at an-
vendelsen ikke må vildlede forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af Polyglycerolpolyricinolat (E 476) som emulgator i emulgerede
saucer finde anvendelse fra 20. dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på legalitets-
kontrol.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om gennemførelses-
bestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om føde-
varetilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over fødevaretilsætningsstoffer og deres anvendelsesbetin-
gelser (bilag II). Ændringerne vil være direkte gældende i Danmark.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Forslaget har heller ingen væsentlige
statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det offentlige eller for EU’s budget. Forslaget skønnes heller
ikke at have væsentlige administrative konsekvenser for erhvervslivet.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i marts 2017 vurderet at stoffets anvendelse til emulge-
rede saucer ikke giver anledning til sundhedsmæssige bekymringer. Kommissionen har på den baggrund vurde-
ret, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget om at anvende stoffet i emulgerede saucer. Da
forslaget om anvendelse af polyglycerolpolyricinolat til de emulgerede saucer er sundhedsmæssigt uproblematisk
har Fødevarestyrelsen ikke hørt DTU Fødevareinstituttet om forslaget.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger.
Side 2/3
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 88: Grundnotat om godkendelse af tilsætningsstoffet polyglycerolpolyricinolat (E 476) (komitésag), fra miljø- og fødevareministeren
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsætningsstoffer, der
kan anvendes i fødevarer og at godkendelsen og anvendelsen af tilsætningsstoffer sker ud fra kriterier fastsat i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætnings-
stoffer. Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof, og regeringen agter på den
baggrund at støtte forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
Side 3/3