Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 86
Offentligt
1815424_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 9. november 2017
Sagsnummer: 2017-439
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til ændring af bilag II til Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af
thaumatin (E 957) som smagsforstærker til visse fødevarer. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning
1333/2008 om tilsætningsstoffer, komitésag.
Forslaget forventes sat til afstemning den 17. november 2017 i Den Stående Komité for Planter, Dyr,
Fødevarer og Foder (SCoPAFF).
En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Regeringen agter på den baggrund at støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 86: Grundnotat om godkendelse af thaumatin som fødevaretilsætningsstof (komitésag), fra miljø- og fødevareministeren
1815424_0002.png
Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2017-11154
Den 8. november 2017
MFVM 397
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af thaumatin (E 957) som smagsfor-
stærker til visse fødevarer. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning 1333/2008 om til-
sætningsstoffer (komitésag)
KOM-dokument foreligger
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af thaumatin som smagsforstærker til visse fødevarer.
Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning 1333/2008 om tilsætningsstoffer (komitésag). Forslaget dre-
jer sig om brugen af thaumatin som smagsforstærker til marmelade- og syltetøjsprodukter, smørbare frugt-
eller grøntsagsprodukter samt til saucer og snacks. Kommissionens har i 2015 indhentet en vurdering fra den
Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som konkluderer, at anvendelse af thaumatin til de foreslåede
produktkategorier er sundhedsmæssigt acceptabelt. Kommissionen har på den baggrund vurderet, at der ikke
er sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med kriterierne i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer,
som præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, at anvendelsen skal være sundheds-
mæssigt forsvarligt, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes at
betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forslaget forventes sat til afstemning den 17. november
2017 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen agter på den bag-
grund at støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstoffet thau-
matin (E 957) som smagsforstærker til visse fødevarer.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelsesprocedu-
re for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig
forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,
der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager for-
slaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 86: Grundnotat om godkendelse af thaumatin som fødevaretilsætningsstof (komitésag), fra miljø- og fødevareministeren
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder
(SCoPAFF) den 17. november 2017.
Formål og indhold
Forslaget fastsætter betingelser for anvendelse af tilsætningsstoffet thaumatin (E 957) til fem fødevarekategorier:
Marmelade ekstra og gelé ekstra som defineret i direktiv 2001/113/EF
Syltetøj, gelé og marmelade og kastanjecreme, jf. definitionerne i direktiv 2001/
113/EF
Andre lignende smørbare frugt- eller grøntsagsprodukter
Saucer
Snacks på basis af kartofler, cerealier, mel eller stivelse.
Anvendelsen af thaumatin (E 957) som smagsforstærker forbedrer de smagsmæssige egenskaber af både krydrede
og søde fødevarer. Thaumatin forstærker de eksisterende søde smagsprofiler af syltetøj og gelé, og fremhæver
umami-smagen og den krydrede smag i saucer og snacks.
Thaumatin (E 957) er i forvejen godkendt som smagsforstærker og sødestof til en række andre fødevarekategorier.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som
præciserer, at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige, der skal være en teknologisk begrundelse, samt at an-
vendelsen ikke må vildlede forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af thaumatin (E 957) som smagsforstærker i marmelade- og sylte-
tøjsprodukter, smørbare frugt- eller grøntsagsprodukter, saucer og snacks finde anvendelse fra 20. dagen efter
offentliggørelsen i EU-Tidende.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på legalitets-
kontrol.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om gennemførelses-
bestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om føde-
varetilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over fødevaretilsætningsstoffer og deres anvendelses-
betingelser (bilag II).
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Forslaget har heller ingen væsentlige
statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det
offentlige eller for EU’s budget. Forslaget skønnes heller
ikke at have væsentlige administrative konsekvenser for erhvervslivet.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i 2015 vurderet, at risikoen ved anvendelse af thauma-
tin til marmelade- og syltetøjsprodukter, smørbare frugt- eller grøntsagsprodukter, saucer og snacks er
sundhedsmæssigt acceptabelt. Kommissionen har på den baggrund vurderet, at der ikke er sundhedsmæssige
betænkeligheder ved forslaget om at anvende stoffet til disse fødevarekategorier.
Side 2/3
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 86: Grundnotat om godkendelse af thaumatin som fødevaretilsætningsstof (komitésag), fra miljø- og fødevareministeren
Fødevarestyrelsen er enig med Kommissionen i EFSA’s vurdering, som konkluderer, at
anvendelsen ikke udgør en
sundhedsmæssig risiko ved de ønskede mængder. Da forslaget om anvendelse af thaumatin til de nævnte fødeva-
rekategorier er sundhedsmæssigt uproblematisk har Fødevarestyrelsen ikke hørt DTU Fødevareinstituttet om
forslaget.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsætningsstoffer, der
kan anvendes i fødevarer og at godkendelsen og anvendelsen af tilsætningsstoffer sker ud fra kriterier fastsat i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætnings-
stoffer. Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof, og regeringen agter på den
baggrund at støtte forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
Side 3/3