Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 572
Offentligt
1920024_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 29. juni 2018
Sagsnummer: 2018-320
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål nr. 253 (EUU alm. del) stillet den 12.
juni 2018 vedrørende berigelse af fødevarer.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 572: Kopi til orientering af svar på spørgsmål nr. 253 (EUU alm. del) stillet den 12. juni 2018 vedrørende berigelse af fødevarer, fra miljø- og fødevareministeren
1920024_0002.png
Den 28. juni 2018
MFVM 570
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 253 (EUU alm. del) stillet 12. juni
2018 efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 253:
Ministeren bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan indføre regler om,
at det kun er tilladt at berige fødevarer - det vil sige tilsætte vitaminer, mineraler eller andre næ-
ringsstoffer - når det er blevet vurderet at være et ernæringsmæssigt behov i befolkningen for
tilsætningen, sådan som det var praksis før 2004.
Svar:
Spørgsmålet er forelagt for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”EF-domstolens
dom af 23. september 2003 C-192/01 underkendte den daværende danske prak-
sis, om der kun måtte tilsættes vitaminer og mineraler til fødevarer, hvis der var et ernærings-
mæssigt behov for tilsætningen, idet denne praksis blev fundet for restriktiv samt stridende med
proportionalitetsprincippet.
Dommen fastslår, at myndighederne skal foretage en konkret vurdering af, om en tilsætning er
sundhedsmæssig forsvarlig, når en virksomhed ønsker at berige et produkt.
Dommen betyder, at Danmark ikke kan indføre regler, der kun tillader tilsætninger, hvor der er et
ernæringsmæssigt behov i befolkningen for denne tilsætning. Det er således kun muligt at forby-
de tilsætningen af næringsstoffer, hvor denne tilsætning udgør en reel risiko for folkesundheden.”
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600
Glostrup
Tlf. 72 27 69 00
• CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk