Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 554
Offentligt
1916675_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 26. juni 2018
Sagsnummer: 2018-320
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål nr. 233 (EUU alm. del) stillet den 4.
juni 2018 vedrørende kontrol af importeret kød.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 554: Kopi af miljø- og fødevareministerens svar på EUU alm. del – spm. 233 om kontrol af importeret kød
1916675_0002.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 25. juni 2018
MFVM 559
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 233 (EUU alm. del) stillet den 4. juni 2018
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 233
Ministeren bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan indføre en fast kontrol
eller stikprøve af alt importeret kød, således at det undersøges for f.eks. salmonella, før det sendes ud i
detailhandlen.
Svar
Spørgsmålet er forelagt for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Et
vigtigt princip i produktion af animalske fødevarer i EU er, at det er producentens ansvar at sikre
sig at fødevarer kun indgår i samhandlen, hvis de opfylder EU-lovgivningen, herunder eventuelle mi-
krobiologiske kriterier.
Danmark har med hjemmel i samhandelsdirektivet
1
indført en fast kontrol med animalske fødevarer,
som modtages ved samhandel fra andre EU-lande. Denne kontrol foretages af modtageren af animal-
ske fødevarer fra andre EU-lande, som skal sikre sig, at hver sending fødevarer opfylder EU-
lovgivningen, herunder eventuelle mikrobiologiske kriterier, inden fødevarerne omsættes. Modtagere
af kyllingekød fra andre EU-lande, bortset fra Sverige og Finland, skal desuden kontrollere, at kødet er
ledsaget af et handelsdokument og analyseattester for salmonella.
Der er i EU-lovgivningen
2
fastsat mikrobiologiske kriterier for
Listeria monocytogenes i visse spiseklare fødevarer, og
Salmonella i hakket kød, tilberedt kød og maskinsepareret kød samt i visse kødprodukter.
Danmark stiller krav om, at fersk eller frosset kyllingekød, der indføres i Danmark ikke indeholder
salmonella, jf. gennemførelsesforordning (EU) 2018/307
3
.
Rådets direktiv af 11. december 1989 om veterinærkontrol i samhandelen i Fællesskabet med henblik på gen-
nemførelse af det indre marked.
2
Kommissionens forordning (EF) nr. 2073/2005 af 15. november 2005 om mikrobiologiske kriterier for fødeva-
rer.
3
Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/307 af 28. februar 2018 om udvidelse af de særlige garan-
tier vedrørende Salmonella spp., der er omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
853/2004, til også at omfatte kød af slagtekyllinger (Gallus gallus) bestemt til Danmark.
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
1
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 554: Kopi af miljø- og fødevareministerens svar på EUU alm. del – spm. 233 om kontrol af importeret kød
Fødevarestyrelsen gennemfører ikke-diskriminerende stikprøvekontrol af animalske fødevarer, der
modtages fra andre EU-lande.
Ved import af animalske fødevarer fra tredjelande, er der krav om, at hver sending veterinærkontrolle-
res, inden sendingen omsættes.”
3