Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 524
Offentligt
1908969_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 11. juni 2018
Sagsnummer: 2018-320
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål nr. 187 (EUU alm. del) stillet den 16.
maj 2018 vedrørende grønt køkkenaffald.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 524: Kopi af miljø- og fødevareministerens besvarelse af EUU alm. del – spm. 187 om grønt køkkenaffald
1908969_0002.png
Den 11. juni 2018
MFVM 544
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 187 (EUU alm. del) stillet den 16. maj 2018
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 187
Ministeren bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan vedtage at tillade
danske restauranter at anvende grønt køkkenaffald og tørre brødrester til hønsefoder i økologisk æg-
og kyllingeproduktion?
Svar
Spørgsmålet er forelagt for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Det er ifølge EU-retten
ikke tilladt at anvende køkken- og madaffald fra restauranter som foder til
høns, uanset om der er tale om økologisk eller ikke-økologisk produktion. Formålet med reglerne er at
sikre, at opdrættede dyr ikke får foder, som kan udgøre en risiko for smitte af sygdomme til dyr og
mennesker.
Køkken- og madaffald er defineret som
”alle affaldsfødevarer, herunder brugt madolie, med
oprindelse
i restauranter, cateringvirksomheder og køkkener, herunder centralkøkkener og
husholdningskøkkener”. Tørre brødrester kan ikke leveres som foder, da det i sagens natur har været i
restauranternes køkkener.
Restauranter har dog mulighed for at levere vegetabilske bi- og restprodukter som foder til høns på en
række betingelser, herunder at grøntsagerne til hver en tid håndteres i et særligt lokale adskilt fra
køkkenet. Grøntsager, der har været i et køkken med andre fødevarer, kan ikke leveres som foder til
høns.
Når en restaurant ønsker at levere bi- og restprodukter til foderbrug, skal den registreres til denne
aktivitet hos Fødevarestyrelsen.”
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk