Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 515
Offentligt
1908915_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 11. juni 2018
Sagsnummer: 2018-320
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering besvarelse af spørgsmål nr. 178 (EUU alm. del) stillet den 16.
maj 2018 vedrørende cadmium i chokolade.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 515: Kopi af miljø- og fødevareministerens besvarelse af EUU alm. del – spm. 178 om cadmium i chokolade
1908915_0002.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 11. juni 2018
MFVM 535
Miljø- og Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 178 (EUU alm. del) stillet den 16. maj 2018
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 178
Ministeren bedes oplyse, om Danmark i overensstemmelse med EU-retten kan vedtage at forbyde det
sundhedsskadelige stof cadmium i chokolade. Ministeren bedes ligeledes oplyse, om Danmark har
mulighed for at sætte en lavere grænseværdi for cadmium i chokolade end den, EU har vedtaget med
ikrafttrædelse i 2019.
Svar
Spørgsmålet er forelagt for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Cadmium
er et tungmetal, som naturligt akkumuleres i visse typer af fødevarer som fx kakaobønner,
solsikkekerner, visse svampe mm. Indhold af cadmium i chokolade stammer fra kakaobønnerne og er
bl.a. geografisk betinget. Cadmium kan være tilført jorden via kunstgødning, men findes også natur-
ligt. Indtag af cadmium kommer primært fra korn og grøntsager.
Indholdet af cadmium i chokolade er reguleret i Kommissionens forordning (EF) nr. 1881/2006 af 19.
december 2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer. Kom-
missionens forordning har hjemmel i Rådets forordning (EØF) nr. 315/93 af 8. februar 1993 om fæl-
lesskabsprocedurer for forurenende stoffer i levnedsmidler. Området er dermed EU harmoniseret. De
nye grænseværdier træder i kraft 1. januar 2019. Indtil grænseværdierne træder i kraft, gælder fødeva-
reforordningens generelle bestemmelser om, at fødevarer ikke må være forurenede, så de udgør en
fare for fødevaresikkerheden.
Artikel 4 i forordning nr. 315/93 giver mulighed for, at en medlemsstat midlertidigt kan suspendere
eller indskrænke anvendelsen af grænseværdierne i forordning nr. 1881/2006, såfremt nye oplysnin-
ger, eller en nyvurdering af eksisterende oplysninger, giver grund til mistanke om sundhedsfare ved en
fødevare.
Danmark har derfor begrænsede muligheder for at sætte en lavere grænseværdi for cadmium i choko-
lade end den, som EU har vedtaget med ikrafttrædelse i 2019. Dette vil kræve, at der foreligger nye
oplysninger eller en nyvurdering af eksisterende oplysninger, som klart begrunder en mistanke om, at
de nye grænseværdier frembyder en sundhedsfare. Fødevarestyrelsen har ikke kendskab til, at der
foreligger sådanne oplysninger.
Overholdelse af de kommende EU grænseværdier er en stor udfordring, især for visse kakaoproduce-
rende lande. Grænseværdier for cadmium i chokolade diskuteres nu på verdensplan i Codex Alimenta-
rius under FAO/WHO, og her er de foreslåede grænseværdier noget højere end de kommende EU
grænseværdier.”
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk