Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 427
Offentligt
1884526_0001.png
FØDEVAREINNOVATION
I VERDENSKLASSE
FREM MOD 2030
Danske forskningsbaserede løsninger til global,
bæredygtig fødevareproduktion
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0002.png
2
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
Flere start-ups
Fødevaresikkerhed, kvalitet
og teknologi
Jobs og eksport
Finansiel effekt
Øget eksport
og markedsåb-
ninger
Færre
tilbage-
kaldelser,
fødevarekriser
og mindre
svindel
Øget ressour-
ceeffektivitet
Nye teknologier
og services
Jobskabelse
Hurtigere
gennemløbstid
for produkter
Sikre pro-
dukter af høj
kvalitet
Øget
fortjeneste
Udvikling af
landområderne
FIGUR 1
Investering i fælles forskning og innovation
i fødevareklyngen vil føre til mærkbare resultater.
Omkost-
ningsoptime-
ring
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0003.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
3
Øgning
i cirkulær
økonomi
Øget
råvaretilførsel
Selvforsynen-
de foderpro-
duktion
Forbrugere og kunder
Bæredygtighed og miljø
Minimeret
madspild
Sundere
befolkning
Reduktion
i energiforbrug
Mad til en
voksende
befolkning
Lavere miljø-
og klimapåvirk-
ning
Tæt kontakt
med forbrugere
og kunder
Effekt af global,
bæredygtig
fødevareproduktion
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0004.png
4
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
Sammendrag
Denne strategi redegør for visionen om at skabe
en fælles fødevareforsknings- og innovationsa-
genda inden for dansk fødevareindustri med det
mål at sikre, at den danske fødevareklynge også
i 2030 vil være blandt verdens ledende fødeva-
reklynger.
Seks hovedudfordringer, som meget vel kan
vendes til muligheder, hvis de angribes på ret-
te måde, er blevet prioriteret sammen med en
en række nøgleforsknings- og innovationsom-
råder. Disse områder er fokuspunkter for føde-
vareklyngen, når det gælder fremtidige forsk-
nings- og innovationsaktiviteter.
Det er intentionen, at denne strategi skal tjene
som et katalog over viden, inspiration og prio-
ritering af indsatsen til brug ved alt fra politiske
finanslovsforhandlinger til strategiske overve-
jelser i virksomheder, i Godkendte Teknologi-
ske Service-institutter (GTS), universiteter og
fonde.
Potentialet for den danske fødevareklynge er
enormt. At levere kræver et ambitiøst mål og en
fælles løsning. Med denne strategi giver dansk
industri og leverandører deres fælles billede
af de udfordringer, som den danske fødevare-
klynge står over for, og hvordan en strategisk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0005.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
5
investering inden for specifikke områder i for-
hold til forskning og innovation, infrastruktur
samt talent og uddannelse kan give Danmark
unikke muligheder.
De prioriterede områder inden for forskning og
innovation er:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Bæredygtig råvareproduktion via cirkulær
økonomi
Fødevaredesign – fra molekylær interakti-
on til fantastisk spisekvalitet
Fødevareanalyse til dokumentation af sikre
fødevarer
Omics-teknologier – fra molekyle
til forståelse
Fødevarer, der bidrager til sundhed
og velvære
Fleksibel og intelligent automatisering
Forbundet og konkurrencedygtig via intel-
ligent brug af big data.
Den danske fødevareklynge
I det følgende vil ”den danske fødevareklynge” referere
til klyngen af fødevareproducenter, fødevareforarbejdere,
leverandører, GTS-institutter, universiteter og myndighe-
der i et tæt samarbejde.
Investering af tid og penge i fælles forskning og
innovation inden for disse områder vil bidrage
til at løse kerneudfordringerne, hvilket kom-
mer både samfundet og fødevareklyngen til
gode. Vi inviterer politikere, fonde, industri og
forskningsmiljøerne til at samarbejde i en fæl-
les bestræbelse for at sætte handling bag denne
strategi.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0006.png
6
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
Forord
Gennem de sidste årtier har fødevareindustrien
og leverandørerne været vidne til en transfor-
mation i udvalg, kvalitet, sikkerhed og prisover-
kommelighed af den mad, vi alle spiser. Alligevel
står vi i dag over for langt større udfordringer, og
vi er nødt til at tænke anderledes om fødevarer.
Vi er nødt til at producere flere fødevarer uden at
sætte naturens ressourcer og miljøet på spil. Vi
er nødt til at brødføde flere mennesker globalt
set og sørge for en mere næringsrigtig kost. Vi er
nødt til at samarbejde bedre med forbrugerne og
kunderne i hele verden for bedre at forstå deres
behov. Vi er nødt til at håndtere den eksplosive
udvikling i livsstilssygdomme og fremme ud-
buddet af sundere fødevaner.
Og vi er nødt til at gøre det hele samtidig med,
at vi fortsat forbedrer fødevaresikkerheden og
udvikler fantastiske madoplevelser.
Den danske fødevareindustri er klar til og i
stand til at blive en stærk spiller i en fremtidig
global løsning. For at håndtere de udfordringer,
som fødevareklyngen står over for, har en grup-
pe danske fødevareproducenter og leverandører
taget initiativ til – i samarbejde med Dansk In-
dustri og Landbrug & Fødevarer – at udvikle en
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0007.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
7
fødevareforsknings- og innovationsstrategi med
det formål at klarlægge kommende fælles ho-
vedudfordringer for industrien og identificere
fokusområder baseret på prækompetitivt inno-
vationssamarbejde.
Denne strategi vil – når den er implementeret –
sikre, at den danske fødevareklynge udvikler sig
som en innovativ, konkurrencedygtig og robust
sektor og på denne måde fortsat sikrer vækst og
jobskabelse. Nøglen til at nå dette mål er flek-
sibel og hurtig videnudveksling på alle niveauer
og støtte til offentlig forskning og innovation i
verdensklasse inden for de virksomhedspriori-
terede fokusområder.
Denne strategi præsenterer visionen om at ska-
be en fælles fødevareforsknings- og innovati-
onsagenda med den klare ambition at sikre, at
fødevareklyngen – også i 2030 – vil være en glo-
bal markedsleder, når det gælder om at produ-
cere fødevarer, ingredienser, procesudstyr og
services samt at udvikle industrien i sig selv.
Ved at arbejde sammen som en klynge om fælles
muligheder kan vi sikre, at Danmark forbliver
en fødevarenation i verdensklasse. Dansk fø-
devareindustri og leverandører er ivrige efter at
blive vigtige spillere i forhold til at løse de glo-
bale fødevareudfordringer og derved også sikre
fremtidig beskæftigelse og velfærd i det danske
samfund.
Vi har bedt universiteterne og forsknings- og
teknologiorganisationerne om at give deres
indledende kommentarer til strategien. Disse
kommentarer er inkluderet som et indstik til
strategien. Vi håber, at deres input vil kickstar-
te diskussionen om, hvordan vi skal konvertere
strategien til planer og reel handling.
Knud Vindfeldt
Formand for arbejdsgruppen
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0008.png
8
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
En fødevareklynge parat
til fremtiden
Fødevareklyngen – bestående af primærprodu-
center af fødevarer, non-food og foder, forarbejd-
ningsindustri, teknologileverandører, ingredien-
sindustri og videns- og forskningsinstitutioner
inden for fødevareområdet – har udviklet sig til
en global succes, som skaber vækst og arbejds-
pladser i hele Danmark. I 2015 beskæftigede er-
hvervet 190.000 og eksporterede for ca. 155 mia.
kr., hvilket svarer til 24 pct. af Danmarks totale
eksport af varer (1,2). Fødevareklyngen eks-
porterer fødevarer til mere end 130 forskellige
fremmede markeder (3). Derfor er fødevaresek-
toren af stor vigtighed for det danske samfund.
Klyngen er kendetegnet ved få, meget store glo-
bale virksomheder, herunder mejerier, slagteri-
er, bryggerier, enzym-/ingrediensvirksomheder
og teknologivirksomheder med meget stærke,
globale markedspositioner, samt et stort antal
små og mellemstore fødevarevirksomheder (4).
Fødevareklyngen producerer mad til mange
mennesker, den udvikler viden, ingredienser,
udstyr og løsninger, som er vigtige for den globa-
le fødevareproduktion, og den er anerkendt for
sine høje sikkerhedsstandarder og driftssikker
produktion af fødevarer af høj kvalitet, vareta-
get under organiserede og sikre vilkår (5). Der-
udover er fødevareklyngen anerkendt for sine
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0009.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
9
bestræbelser på og investering i at producere
mere med færre ressourcer og med lavere mil-
jømæssigt aftryk. Dette har positioneret Dan-
mark positivt i forbindelse med at levere på de
globale krav om ressourceeffektive, bæredygtige
produktionsmæssige løsninger og fødevarer (6).
Dette vil utvivlsomt være en fremtidig konkur-
rencemæssig fordel, som vil være kritisk i for-
hold til ”retten til at producere” for dansk føde-
vareindustri og dens mange leverandører.
af de øvrige fødevareproducerende nationer. Det
tætte samarbejde sker uden at kompromittere
den myndighedsmæssige autoritet. Den tætte
relation til alle niveauer er en konkurrencemæs-
sig fordel, som bør værdsættes og værnes om, da
den danner basis for klyngens fortsatte succes.
En bæredygtig fremtid
Verden ændrer sig hurtigt i disse år. FN har for-
udsagt, at fødevarebehovet vil øges med ca. 50
pct. i 2030 (7) samtidig med, at den globale be-
folkning estimeres at nå ca. 8,55 milliarder (8) og
med forbrugsmønstre, der ændres i takt med, at
en stor del af verdens befolkning bevæger sig ud
af fattigdom. Befolkningstilvæksten er stagne-
rende i de udviklede lande. Fremtidens befolk-
ningstilvækst vil ske uden for de udviklede lande.
Væksten i den globale befolkning og i velfærd vil
øge efterspørgslen efter produkter og løsninger
– og her vil fødevareklyngen kunne levere sun-
de og bæredygtigt producerede kvalitetsvarer
og teknologiske løsninger til ressourceeffektiv
fødevareproduktion (4).
I lang tid har vores opfattelse af fødevarernes
værdikæde været ”lineær”, hvilket betyder, at
råmaterialer anvendes til at producere et pro-
dukt, og efter brug af dette produkt bortkastes
alle rester. For at sikre en tilstrækkelig mængde
Stærkere sammen
Denne position er baseret på en lang tradition for
tæt samarbejde mellem universiteter, videnin-
stitutioner, industri og myndigheder, og mellem
små og mellemstore virksomheder såvel som
store virksomheder på tværs af værdikæden, fra
primærlandbrug og fiskeri til forarbejdnings-
virksomheder inden for fødevarer og ingredien-
ser samt producenter af teknologi og udstyr (4)
– hvilket er ganske unikt for Danmark. Der er en
stærk, gensidig afhængighed mellem parterne i
fødevareklyngen – med klare roller og ansvars-
områder. Disse er sammenfattet i figur 2.
Dertil kommer vores mangeårige tradition for at
samle interessenter rundt om bordet med kort
afstand fra minister til direktør, til landbrugs-
mæssige organisationer, til forbrugerorganisati-
oner etc. Dette er unikt for Danmark og misundt
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0010.png
10
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
Universiteter
Grundforskning
Anvendelsesorienteret
uddannelse
Myndighedsbetjening
Forsknings- og
teknologiorganisationer
Anvendelsesorienteret
forskning
Demonstration
Testning
Træning
Virksomheder
Anvendelsesorienteret
forskning
Produktudvikling
Kommercialisering
SMV’er <->
store virksomheder
Myndigheder
Lovrammer
Regulering
FIGUR 2
Roller og ansvar hos partnere i privat/offentligt
forsknings- og innovationssamarbejde.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0011.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
11
Biomasse
Bioraffinering
Fødevareproduktion
Logistik og distribution
Ressource- og spildgenindvinding
Forskning og udvikling
Fødevarebearbejdning
Tillavning og konsumering
Markeder og indkøb
Marketing
FIGUR 3
Alle spiller en rolle i at skabe et bæredygtigt
fødevaresystem.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0012.png
12
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
råmateriale i fremtiden skal vores fødevaresy-
stem være cirkulært, altså undgå spild ved at pro-
ducere produkter og materialer mere effektivt og
ved at genbruge så meget som muligt (figur 3).
Fødevareindustrien og dens leverandører er-
kender, at viden er et essentielt råmateriale, når
man skal konkurrere globalt. Virksomhederne
investerer markant i forskning og innovation
sammenlignet med andre fødevareproduceren-
de lande. Det totale årlige fødevareforsknings-
budget beløber sig til mere end 3 mia. kr.; heraf
kommer 2 mia. kr. fra industrien.
Alligevel erkender industrien, at hvis man vil
forblive konkurrencedygtig, så må der fortsat
investeres (både privat og offentligt) i forskning
og innovation. Det bliver stadig mere vigtigt at
tilføre endnu mere viden til fødevareområdet,
hvis Danmark også i fremtiden skal opnå ”first
mover”-fordele.
bæredygtig og ressourceeffektiv produktion,
såvel som at opretholde fokus på at løfte fødeva-
resektoren opad i værdikæden. Danmark skal
fortsat positionere sig selv som et internationalt
omdrejningspunkt, hvor store internationa-
le virksomheder placerer deres forsknings- og
udviklingsinvesteringer (R&D). Dette kræver
vedvarende fælles investeringer i de eksisteren-
de forsknings- og uddannelsesmiljøer. Dertil
kommer, at dansk fødevareforskning og inno-
vation skal baseres på et stærkt internationalt
samarbejde samt fokus på talenttiltrækning og
fastholdelse.
For at dette skal lykkes, må vi prioritere de be-
grænsede forsknings- og innovationsressourcer.
Præcis derfor har fødevareproducenterne og de-
res leverandører identificeret de følgende seks
hovedudfordringer, som kan vendes til markan-
te forretningsmuligheder, såfremt de håndteres
rigtigt:
Tilførsel af råvarer af høj kvalitet i en
cirkulær økonomi
Produkter til den globale forbruger
Fødevaresikkerhed 2.0
Fødevarer til et sundere liv.
Effektiv og agil produktion
Hurtigere og mere sikkert til markedet
ved brug af big data.
Forskning og innovation konverteret
til fremtidige forretningsmuligheder
Hvis Danmark skal opretholde en konkurren-
cedygtig fødevareklynge, vil der være behov for
fortsat øget videnbaseret produktion. En stærk
sektor må fokusere på at omdanne offentlig
forsknings- og innovationsinvestering til vækst
og udvikling i områder som f.eks. sundhed og
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0013.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
13
I de følgende kapitler præsenteres udfordringer-
ne. Disse følges op af fødevareindustriens og le-
verandørernes syn på, hvilke hovedoverskrifter
inden for prækompetitiv forskning og innovati-
on og i relation til talent og uddannelse, der bør
prioriteres, for at fødevareklyngen også i 2030 er
blandt verdens absolut førende.
At investere i prækompetitiv privat/offentlig
forsknings- og udviklingssamarbejde inden for
de foreslåede fokusområder vil hjælpe med at
løse hovedudfordringerne og resultere i jobska-
belse og velfærd – ikke blot for fødevareklyngen,
men for hele det danske samfund.
Dette dokument er ment som en strategi for vi-
den, inspiration og prioritering. Strategien er
nyttig i flere sammenhænge – fra de politiske
finanslovsforhandlinger til strategiske overvejel-
ser i virksomheder, videninstitutioner og fonde.
Strategien italesætter nogle af de forsknings-
og innovationsudfordringer, som er rejst i
FORSK2025-kataloget. Målet er at facilitere
prioriteringen af investering i forskning og ud-
vikling – til gavn for både samfundet og fødeva-
reklyngen.
Et endnu større ansvar
Det faktum, at fødevareklyngen er en væsent-
lig global eksportør af fødevarer, pålægger også
virksomhederne i fødevareklyngen et ansvar
for at være en del af løsningen af et antal af FN’s
verdensmål for bæredygtig udvikling. Strategi-
en støtter og er på linje med en række af FN’s
verdensmål.
FIGUR 4
Fødevareklyngen er en global spiller med en global
ansvarlighed. Prækompetitiv forskning og innovati-
on inden for fødevareområdet bidrager til løsning af
mange af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0014.png
14
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
UDFORDRINGER
Arbejdsgruppen har identificeret seks nøgleudfordringer, der kan vendes til
markante forretningsmuligheder, hvis de orkestreres på den rette måde.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0015.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
15
#1
Forsyning af råvarer af høj
kvalitet i en cirkulær økonomi
Råvaremangel og højere miljømæssige standar-
der er kommet for at blive. For at brødføde en
voksende befolkning uden at skade klima og mil-
jø, må vi producere ”mere med mindre” og sikre
øget udnyttelse og værditilvækst af alle produkt-
strømme såvel som alle biproduktstrømme. Der-
udover er det nødvendigt at fokusere på at mak-
simere afkast og kvalitet pr. produceret enhed.
En høj råvarekvalitet er afgørende for at pro-
ducere højværdiprodukter. Biologisk variation
udfordrer ellers effektive produktionslinjer i
den videre bearbejdning; både mht. nødvendig
håndtering og mængden af produkt, der må
klassificeres som værende af ringere kvalitet.
At styre biologisk variation af råmaterialet er
fortsat vigtigt for at sikre en omkostningseffek-
tiv produktion med et minimum af spild. Imid-
lertid er biologisk variation ikke altid dårlig, da
kunder og forbrugere ofte efterspørger variation
og diversitet af varerne.
Nogle naturlige ressourcer, som er essentielle
for landbruget – især ferskvand og fosfor – kan
blive en mangelvare på længere sigt. Derfor er
det overordentligt vigtigt at passe på og genbru-
ge disse begrænsede ressourcer bedre. Adgang
til vand er en forudsætning for fødevarepro-
duktion, men vand er uens fordelt, og det må
forventes at være sådan i endnu højere grad i
fremtiden. Fødevareproduktion bruger 70 pct.
af vandressourcerne globalt, og vandressourcer-
ne er begrænsede og dyre. Dette gør det nødven-
digt at minimere brug af drikkevand i industriel
produktion og udforske mulighederne for gen-
brug af procesvand. Fosfor er et essentielt næ-
ringsstof for alle former for liv. Nye videnbase-
rede løsninger er påkrævede for i højere grad at
genbruge fosfor fra sidestrømmene fra dyre- og
fødevareproduktion.
Fødevarer er en del af den biobaserede økono-
mi, hvor biomasse og rester kan konverteres
til mange slags produkter og ingredienser ved
hjælp af moderne bioteknologiske værktøjer.
Bæredygtig produktion og værdiforøgelse af
alle rester i produktionen forventes at kunne
blive en fremtidig konkurrencemæssig fordel
– både nationalt og på eksportmarkeder. Føde-
vareklyngen har en lang liste af resultater over
værdiforøgelse af restprodukter gennem intenst
samarbejde mellem alle parter i klyngen. Som
følge deraf har agro-, fødevare- og teknologile-
verandører gode forudsætninger for at optimere
omdannelsesprocessen, som f.eks. bioraffine-
ring med mulighed for at producere flere bioba-
serede produkter (fødevarer, foder, kemikalier,
materialer) og bioenergi (avanceret og konventi-
onelt biobrændstof).
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0016.png
16
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
Landbrugs- og fødevareindustrien præsterer til-
fredsstillende i størstedelen af den bæredygtige
produktion. Dog er brugen af importeret prote-
in til fødevareproduktion stadig en udfordring,
der skal løses – for økologisk såvel som konven-
tionel, animalsk produktion. Bioraffinering af
grøn biomasse er del af løsningen.
Reduktion af fødevarespild er sat på agendaen.
FAO vurderer, at ca. 33 pct. af alle fødevarer går
til spilde. I udviklingslandene sker dette i den
første del af værdikæden. I de rige lande sker
dette i sidste del af værdikæden, dvs. på detail-
og forbrugerniveau. Alene i Danmark spildes
700.000 tons fødevarer. 260.000 tons spildes i
husholdningerne; detailhandlere og foodser-
vice tegner sig for 227.000 tons, og det reste-
rende spild opstår i primærproduktionen og i
fødevareindustrien. I foodservice-sektoren og
hos detailhandlen antages dette tab at andrage
ca. 2,5 mia. kr. (9). Fremtidige forsknings- og in-
novationsbestræbelser må adressere dette pro-
blem, så producenter, bearbejdningsvirksomhe-
der, detailhandel og forbrugere i fællesskab kan
mindske fødevarespild.
mangeartede og konstant skiftende. At være en
industri med eksport til mere end 130 markeder
over hele verden gør det til en evig udfordring at
opfylde forventningerne hos den enkelte globale
forbruger eller kunde.
Mangel på forståelse for de lokale forbruger-
præferencer fører til fejlslagne og dyre markeds-
introduktioner. For at få succes er det vigtigt at
opfange og tilpasse sig til nye markeds- og for-
brugertrends og forudse behov og ønsker hos
morgendagens forbruger, f.eks. forbrugerens
behov for at kunne købe fødevarer når som helt
og tilpasset forbrugernes behov. Solid viden-
skabelig dokumentation og brug af big data til
datamining er vigtig i den sammenhæng. Det
involverer studier, der klarlægger indkøbsmøn-
stre, prioriteter (kulturelle, etiske), samt må-
den, produkterne anvendes på hos forbrugerne,
herunder lagring og bortskaffelse. At etablere en
stærk interaktion med forbrugere er essentielt for
at reducere risikoen for at fejle ved introduktion
af nye produkter og ved indtog på nye markeder.
En effektiv fødevareklynge er afhængig af mar-
keder, lovgivning og fleksible produktionsfor-
mer og supply chains, som kan reagere hurtigt
på det uforudsete, som medfører ændringer i
forretningspraksis. At forstå og at reagere på
risici er af yderste vigtighed. Distributionsmøn-
stre, forretningsmodeller og kommunikation er
#2
Produkter til den globale
forbruger
Forbrugerne er omdrejningspunkt for fødevare-
systemer, og deres forventninger til fødevarer er
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0017.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
17
konstant under ændring på mange markeder,
hvilket gør det svært at fastholde markedsande-
le og udforske nye markeder. Leveringssikker-
hed er en hoveddrivkraft for at udvikle dansk
fødevareeksport, og nye kommunikationskana-
ler og distribution må tages om bord.
Mange forbrugere er kritiske over for vore dages
fødevareproduktion. De har ikke nødvendigvis
tillid til industrialiseret fødevareproduktion i
stor skala, men samtidigt forventer de, at pro-
dukterne er prisrigtige, bredt distribuerede,
velsmagende og konsistente i kvalitet. De går
efter ”clean label” og forsøger at undgå tilsæt-
ningsstoffer. De kerer sig om fødevarekvalitet –
et koncept, som er udvidet fra ”hvad produktet
er og gør for dem” til ”hvordan og med hvilket
aftryk og konsekvenser, produktet er fremstil-
let”. Deres bekymringer kan ikke altid mind-
skes med mere information; der er altså brug for
andre metoder til at skabe et tillidsfuldt forhold
mellem forbrugere og producenter.
Over hele verden forbereder detailhandel og fø-
devareindustri sig på markeder med øget lokal
forankring og produktion, øget kundeinterakti-
on og diversificeret efterspørgsel fra kunderne,
flerkanalsindkøbsmuligheder (inkl. levering til
hjemmet), og sidst men ikke mindst nære kun-
derelationer. Samtidig er det muligt for pris-
dygtig, samme-dags leveringsservice fra lokale
virksomheder at konkurrere med internationa-
le mærker, ofte støttet af online, ”hyper-lokale”
annonceplatforme, som tillader lokale at drive
sådanne forretninger i netop deres lokalområ-
de. Disse nye forretningsmodeller kan meget vel
udfordre dansk eksport.
Den nye generation (Millennials) styrer
Næsten halvdelen af alle spisesituationer foregår
alene.
Snack-indtag er næsten det samme antal som
antallet af måltidsindtag i modne markeder.
Mindre end 31 pct. af alle middage fremstilles fra
bunden – et tal, som synes at stige yderligere.
De fleste måltider planlægges mindre end en time
før spisetid, og mere end 50 pct. af husholdningerne
fremstiller flere måltider/retter for at tage hensyn til
individuelle præferencer.
Eksport til forbrugere over hele verden giver vis-
se tekniske udfordringer med at fastholde frisk-
hed og kvalitet af produkterne samt holdbarhed
pga. lang transporttid. Dertil kommer udfor-
dring med fluktuerende og øgede temperaturer
både under transport og ved slutdestinationen.
Dette imødegås i mange tilfælde ved at bruge
køle-/frostlagring af produkterne med deraf føl-
gende højere energiforbrug, eller ved at benyt-
te hurtigere, men også mere energiforbrugende
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0018.png
18
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
transportmåder. Udvikling af innovative stabi-
liseringsteknikker, inkl. emballeringsteknolo-
gi, kan hjælpe til at bibeholde en høj kvalitet.
One Health
One Health anerkender, at human sundhed er forbundet
med dyrs sundhed og med miljøet. Derfor dækker One
Health den samlede bestræbelse hos en række sund-
hedsvidenskabelige fagområder, discipliner og instituti-
oner, der lokalt, nationalt og globalt arbejder på at opnå
optimal sundhed for mennesker, husdyr, vildtlevende
dyr, planter og miljøet.
#3
Fødevaresikkerhed 2.0
Forbrugere udvikler en uigenkaldelig
mistillid til fødevareproducenter, når udbrud
af fødevarebårne sygdomme finder sted, og når
fødevaresvindel bliver afdækket. Forbrugerop-
mærksomhed og -bekymring er øget til trods
for, at udbrud af fødevarebårne sygdomme de
sidste 30 år er gået markant ned i udviklede lan-
de. Dansk fødevareproduktion er karakteriseret
ved velanskrevne, høje fødevaresikkerhedsstan-
darder og stærk troværdighed. Et højt og veldo-
kumenteret fødevaresikkerhedsniveau er vitalt
for muligheden for at etablere og opretholde en
stærk position på eksportmarkederne. Dog skal
denne position aldrig tages for givet.
Fødevareproduktion og human sundhed påvir-
kes af en række eksterne, mikrobielle og kemi-
ske faktorer herunder resistente mikroorganis-
mer, kausative vira og toksiske forbindelser eller
partikler. Ifølge WHO er antibiotikaresistens en
af de største trusler mod human sundhed. Brug
af antibiotika i primærproduktionen kan lede
til resistens, og som følge heraf er anvendelse af
One Health-tankegangen påkrævet for at fast-
holde høje fødevaresikkerhedsniveauer.
Globaliseringen medfører en markant stigning
i transport af mennesker, dyr og fødevarer. Her-
med øges risikoen for hurtig spredning af smit-
somme sygdomme. Epidemier og pandemier
som f.eks. fugleinfluenza og svinefeber spredes
hurtigt og blokerer vores muligheder for at eks-
portere varer. Dertil kommer, at det er en kon-
stant udfordring at reducere udbrud af fødevare-
bårne sygdomme. Med den forståelse er kontrol
af fødevaresikkerhed endnu mere kritisk i en
globaliseret verden.
Det vil kunne indvirke på fødevaresikkerheden,
at man øger ressourceeffektiviteten ved forar-
bejdning, detailhandel og distribution. For ek-
sempel må ændringer i rengøringsprocedurer i
fødevareforarbejdning og håndtering via mere
energieffektive kølesystemer og/eller ved re-
ducering af vandforbrug aldrig kompromittere
fødevaresikkerheden. Fødevaremyndighederne
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0019.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
19
kan regulere indtaget af f.eks. salt og sukker
indirekte gennem ændringer i skatter – med
det formål at sikre en sundere befolkning. Det
er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at
sammensætningen af produkter har indflydelse
på hurdle-teknologien for en given fødevare, og
at man dermed kan risikere at sætte fødevare-
sikkerheden på spil.
fra jord til bord påkrævet, og uafhængig doku-
mentation er nøglen til succes i forbindelse med
eksport, da den fungerer som en blåstempling.
Det er blevet nemmere og hurtigere at teste føde-
varerne, og moderne analyseinstrumenter har
en meget lav detektionsgrænse. Derudover sør-
ger fremkomst af personlig, analytisk teknolo-
gi for, at forbrugerne og kunderne bliver i stand
til selv at undersøge produkterne og øjeblikket
efter at dele resultaterne med resten af verden.
Dette kan potentielt resultere i, at virksomheder
mister hele deres forretning.
Hurdle-teknologi
Hurdle-teknologi er kombineret brug af flere konserve-
ringsmetoder for at gøre et produkt holdbart, at forbed-
re kvaliteten og at tilføre ekstra fødevaresikkerhed.
Meget alvorlig fødevaresvindel ses på udvik-
lingsmarkederne – ofte med tilskadekomne som
følge. I mere modne markeder har bl.a. forure-
nede fødevarer store socioøkonomiske effekter.
Længere distributionstid og ændringer i sam-
mensætning, f.eks. med det formål at gøre pro-
dukterne sundere eller matche forbrugerbehov,
udfordrer ligeledes fødevaresikkerheden. Ende-
lig er voldsom regulering og efterspørgsel fra for-
brugere på eksportmarkeder medvirkende til, at
man må have tydelig sporbarhed og dokumen-
tation af produktsammensætning, sikkerhed og
holdbarhed. I den sammenhæng er sporbarhed
#4
Fødevarer til et sundere liv
Sund ernæring, sammen med fysisk
aktivitet, er en af hjørnestenene i en sundere
livsstil og direkte relateret til sundhedsomkost-
ningerne for samfundet.
Kardiovaskulære (hjerte-kar) sygdomme (CVD)
er på verdensplan de største dræbere. Det esti-
meres, at 17,7 millioner mennesker i 2015 døde
af CVD-relaterede sygdomme, svarende til 31
pct. af alle dødsfald globalt. I 2015 led 0,5 milli-
on danskere af CVD.
Dertil kommer, at antallet af diabetikere i ver-
den er steget fra 108 millioner i 1980 til 422 mil-
lioner i 2014 (10). I Danmark har næsten 6 pct.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0020.png
20
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
af befolkningen diabetes, og tallet vokser (11).
WHO forudsiger, at diabetes omkring 2030 vil
være den syvende største dræber (10).
Endelig er antallet af overvægtige fordoblet si-
den 1980. I 2014 var mere end 1,9 milliarder
voksne personer (39 pct.) overvægtige (BMI
≥25). Af disse kan mere end 600 millioner (13
pct.) betegnes som fede (BMI ≥ 30) (12).
Samti-
dig er mange mennesker fejlernærede, både i ud-
viklingslande og i udviklede lande.
Alle tallene er chokerende og i de fleste tilfælde
et resultat af usunde spisevaner, genetisk arv,
manglende fysisk aktivitet, tobak og alkohol.
Som konsekvens heraf spiller fødevareindu-
strien en vigtig rolle, når det handler om at pro-
ducere fødevarer til et sundere liv og at hjælpe
forbrugeren med at foretage fødevarevalg på et
oplyst grundlag.
Fødevarer bidrager til sundhed i alle livets faser,
forudsat at livsstil og personlige behov er tilgo-
deset. Forskningsbaseret viden kan konverteres
til værktøjer, som gør forbrugeren i stand til at
foretage oplyste og personificerede valg ved at
støtte en sund livsstil og undgå sygdomme, der
er relaterede til spisevaner og forbindes med
kroniske sygdomme. Fødevarer rettet mod at
opnå et sundere liv inkluderer ikke blot de livs-
stilsrelaterede sygdomme, men også produkter
rettet imod et bredere terapeutisk område, f.eks.
modermælkserstatning og energiboostende fø-
devarer.
Forsøg på at styre fødevareindtag hen imod sun-
dere valg, uanset hvor ønskværdigt dette måtte
være ud fra et samfundsperspektiv, vil kun lyk-
kes, hvis forbrugeren tages med på råd, dvs. ved at
udvikling af nye produkter og måltidsløsninger
er tæt knyttet til forbrugerengagement og præfe-
rencer og bygger på en stærk forbrugertillid.
Andelen af ældre øges fortsat, og der er fokus
på optimal ernæring (mikro- og makroernæ-
ringsmidler), som kan bidrage til at opretholde
velvære og sundhed gennem hele livet. En dyb
forståelse for og solid dokumentation af fødeva-
rers sundhedseffekter, indhold af næringsstoffer
og ingredienssammensætning, procesinducere-
de ændringer samt sammenhæng med alder, køn
og genotype, er derfor nødvendig. Dokumentati-
on er også afgørende for myndighedernes arbejde
vedr. lovgivning og ernæringsanbefalinger.
I de seneste år er det blevet helt åbenlyst, at mi-
krobiotaen spiller en afgørende rolle for vores
sundhed. Det er derfor vigtigt bedre at kunne
forstå sammenhængen mellem det, vi spiser,
mikrobiotaten og vores helbredstilstand.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0021.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
21
Endelig har nye studier af mekanismerne bag
epigenetisk regulering og dens reversibilitet re-
sulteret i identificering af nye mål, som kan være
nyttige i udvikling af nye strategier mod f.eks.
kræft, overvægt og hjerte-kar-sygdomme. Da
kost og kostkomponenter har indflydelse på epi-
genetiske modifikationer, er det nødvendigt, at
disse bliver et aktivt instrument til at bekæmpe
ovenstående sygdomme. Dertil kommer, at bru-
gen af biomarkører til at afkode den totale effekt
af køn, alder, genetik, epigenetik og mikrobiota
meget vel kan blive fremtidens værktøj til udvik-
ling af personlig ernæring (13).
I de seneste årtier er produktionen af ingredi-
enser blevet voldsomt optimeret for at møde kø-
bers ønsker. Plantebaserede ingredienser som
sukker, proteiner og stivelser er ofte voldsomt
raffinerede, hvilket gør dem lette at bruge som
ingredienser i mange forskellige produkter. Der
er dog et modsatrettet forbrugertryk henimod
naturlige ingredienser, der ofte kan føres tilba-
ge til en opfattelse hos forbrugerne af, at mindre
forarbejdede produkter med naturlige indholds-
stoffer er sundest. Bekymringer om E-numre og
og et ønske om øget transparens af fødevaresy-
stemet har således skabt efterspørgsel efter nye,
mindre bearbejdede ingredienser.
Epigenetik
Epigenetik relaterer til studiet af forandringer i geners
udtryk, som måske ikke resulterer i forandringer i
DNA-profilen. Det betyder, at fænotypen kan ændres,
uden at der sker forandringer i genotypen. Epigenetisk
forandring fremkommer jævnligt og helt naturligt, men
kan også påvirkes af mange forskellige faktorer, herun-
der alder, miljø/livsstil og sygdomsstatus.
#5
Effektiv og agil produktion
Globale konkurrenter investerer alle
i digitalisering og automatisering, og det er
nødvendigt, at vi fastholder en førerposition i
forhold til automatering. Derfor kræves fortsat
udvikling og investering i digitalisering og auto-
matiseringsteknologier for at højne produkti-
viteten, øge kapacitetsudnyttelsen og forblive
konkurrencedygtig på det globale marked.
En mulig stigning i produktivitet relateret til
yderligere automatisering (for at nå et auto-
matiseringsniveau svarende til de lande, der
er allermest automatiserede) er mindst 7 pct.
for den danske fødevareklynge (14), hvilket
Det er ikke en helt enkel opgave at fastlægge,
om et produkt er sundt. Det er således ikke til-
strækkeligt at vurdere dets sammensætning.
Samspillet mellem produktets sammensætning,
produktets matrix og indflydelsen på hele ko-
sten må også tages i betragtning.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0022.png
22
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
understreger, at skønt fødevaresektoren har et
relativt højt automatiseringsniveau, så er der
stadig noget at stile efter i produktivitetsøjemed.
At være teknologisk ”front runner” i fødevarein-
dustrien fører til yderligere automatisering, da
industrien bliver i stand til at drage fordel af ny,
banebrydende automatisering og digitale tekno-
logier.
Nye, avancerede teknologier som intelligente ro-
botter, ”machine learning”, ”additive” teknolo-
gier (som 3-D printing) og Internet of Things vil
være drivkræfter i et nyt produktionsparadigme
(Industry 4.0). Denne udvikling repræsenterer
et kæmpe markedspotentiale, hvis industrien er
i stand til at gribe mulighederne. Med de rette
investeringer vil dansk fødevareindustri være
blandt de industrier, der kan drage størst nytte
af den digitale udvikling.
Dertil kommer, at der er øget fokus på pro-
duktdifferentiering gennem digitalisering af
eksisterende produkter, nye digitale services
og udvikling af datadrevne forretningsmodel-
ler. Konkurrencen fokuserer i stigende grad
på muligheden for at skabe værdi for kunden.
Dette leder til øget vægt på servicering (dvs. le-
vering af servicekomponenter, der understøtter
det frembragte produkt) og mere intelligente
produkter. Producenter konkurrerer i stigende
grad om brug af ny, indbygget informations- og
kommunikationsteknologi (sensorer, software-
løsninger etc.) samt på evnen til at udnytte data
kommercielt. Som sådan vil emballagen fungere
som en perfekt brugerflade mellem slutbruge-
ren og leverandøren.
Der er stærkt brug for skræddersyede fødevarer
til forskellige befolkningsgrupper i den globale
verden. Det kræver et mere fleksibelt produkti-
onssetup med mindre produktionsserier og et
større antal produkter. Dette medfører så et over-
hængende behov for høj udviklingshastighed i
forhold til nye produkter og processer. Derud-
over er automatisering af mange fødevarepro-
duktionsprocesser ekstremt kompleks og udfor-
drende pga. en stor naturlig biologisk variation
og behovet for høj produktvariation. Intelligente
automatiseringsløsninger baseret på de nyeste
digitale teknologier skal derfor udvikles, hvis in-
dustrien fortsat skal være konkurrencedygtig.
Automatisering er et område, hvor succesfulde
efteruddannelsesprogrammer vil være essen-
tielle, og hvor det at takle ”man-machine”-sam-
arbejdet er afgørende. Det kræver en samlet,
interdisciplinær indsats, hvor det at mestre tek-
nologier, som f.eks. suppleret virkelighed (også
kaldet AR = augmented reality), indgående læ-
ring (deep learning) og hyperfleksibel robotsty-
ring, er helt vital.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0023.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
23
#6
Hurtigere og sikrere til marke-
det ved udnyttelse af big data
Globale forbrugere og kunder efterspørger og
forventer uden tvivl større transparens i frem-
tiden. Den danske fødevareklynge producerer
store mænger data gennem hele værdikæden
– fra producenten af råmateriale til slutforbru-
geren. Vi har en lang tradition for at opsamle
data i den primære produktion og via den høje
grad af automatisering. Ydermere har de danske
myndigheder, kunder og forbrugere høje krav til
dokumentation af fødevaresikkerhed. Nye for-
brugerpræferencer, herunder bløde parametre
som dyrevelfærd og autencitet, kan vendes til en
konkurrencemæssig fordel, hvis disse data brin-
ges mere aktivt i spil.
Mange virksomheder bruger ikke deres data
fuldt ud, og potentialet i at udveksle data i vær-
dikæden er endog meget stort. Data kan bruges
til at opnå vigtig indsigt, understøtte og automa-
tisere beslutninger såvel som tage beslutning om
strategiske virksomhedstiltag. Brug af big data
allerede i produktudviklingsfasen kan nedbrin-
ge produktionsomkostninger (15).
spore produktdefekter og sikre optimal og mere
bæredygtig produktion (16). Danske landbrugs-
og fødevareteknologileverandører er i front,
hvad angår analyser af komplekse data, og gør
det herved muligt for dansk fødevareindustri og
leverandører at være ”first movers”.
Tillid er nøglefaktoren i forbrugerens mange
daglige valg. Brug af sociale medier og digitale
kanaler har demokratiseret information som
sådan. Brug af data giver magt til forbrugeren og
udfordrer den historiske tillid, som ellers har væ-
ret til producenter og detailhandel, der benytter
traditionel kommunikation og markedsføring.
Udnyttelsen af big data vil blive en bestemmen-
de faktor, når det gælder innovation og konkur-
renceevne for den enkelte virksomhed og sektor.
Det er af allerstørste vigtighed, at Danmark er i
front ved brug af big data. Big data kan hjælpe
fødevareindustrien til at fange de seneste trends
i de globale markeder, hvorved det bliver muligt
at levere præcis de produkter, forbrugeren efter-
spørger.
Eftersom big data ofte indeholder følsomme in-
formationer, er der et stigende behov for at etab-
lere klare aftaler eller at udvikle åbne og sikre
standarder for datadeling herunder databrug,
-sikkerhed, -ejerskab og -etik.
Dataanalyse kan bruges til at håndtere, organi-
sere, integrere og visualisere store datamængder
til effektivt at udtrække brugbar information
og på den måde skabe værdi. Ydermere kan big
data være med til at sikre høj produktkvalitet,
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0024.png
24
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
INNOVATIONS-
FREMMERE
Arbejdsgruppen har identificeret en række innovationsfremmere inden for
forskning og innovation, forsknings- og innovationsinfrastruktur samt talent
og uddannelse. Investering i disse områder vil hjælpe med at håndtere hoved-
udfordringerne, til gavn for både samfundet og fødevareklyngen.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0025.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
25
Baseret på ovennævnte seks hovedudfordringer
foreslår industrien privat/offentlige investerin-
ger i relation til de følgende innovationsfrem-
mere inden for: (i) forskning og innovation, (ii)
forsknings- og innovationsinfrastruktur og
(iii) talent og uddannelse, med det formål at
sikre fremtidig bæredygtighed og vækst i føde-
vareklyngen. Andre områder vil kunne foreslås.
I det følgende listes de områder, som forventes
at ville have størst indflydelse på fødevareklyn-
gens fremtidige succes.
At sikre stabil levering af sikre råvarer af høj
kvalitet, som passer til de forskellige produktio-
ner, og som matcher forbruger- og kundebehov,
er og bliver en forudsætning.
Hvis man får løst forsyning af proteiner – både
for den økologiske og den konventionelle dyre-
produktion, f.eks. biobaserede produkter af høj
kvalitet, vil man kunne opnå en mere bæredyg-
tig produktion, hvor der anvendes lokalt frem-
stillet foder. Det bliver allerede i dag efterspurgt
af forbrugerne.
Hertil kommer, at ved at redesigne hele værdi-
kæden til at bruge og genbruge råvarer, ingredi-
enser, energi, vand og emballage, vil man sikre
en mere bæredygtig produktion.
Ydermere vil udvikling og implementering af
værktøjer til at dokumentere bæredygtighedsef-
fekterne af redesignede værdikæder ved brug af
sammenhængende, objektive mål (inkl. livscyk-
lusvurderinger) være meget vigtige.
#1
Bæredygtig råvareproduktion
via cirkulær økonomi
Nøglen vil være at identificere teknologier og me-
toder til at udnytte råvarer (herunder genbrug af
næringsstoffer), spild og biprodukter til f.eks.
biobaserede produkter af høj kvalitet (fødeva-
rer, foder, kemikalier, materialer) og bioenergi
(avancerede og konventionelle biobrændstof-
fer). Udviklingen bliver mulig, når vi anvender
de stærke danske kompetencer inden for avl,
bioteknologi (enzymer, fermentering), proces
(separationsteknologi etc.), sensorteknologi så-
vel som procesanalytisk teknologi. Naturlige in-
gredienser udvundet af råvarer og biprodukter
rummer allerede i dag et stort vækstpotentiale,
som kan forfølges yderligere i fremtiden.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0026.png
26
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
Hovedresultater
En mere bæredygtig produktion, hvor der
produceres ”mere med mindre”.
Øget udnyttelse og værdiforædling af alle råvarer.
Forbedret dokumentation af miljømæssig
påvirkning.
duktets karakteristika kunne bruges til at opti-
mere eksisterende produkter og udvikle nye.
Det er vigtigt at kunne kombinere fødevarevi-
denskab, materialevidenskab, nanoteknologi og
fysikken bag bløde materialer (”soft condensed
matter physics”) ved brug af nye eksperimen-
telle værktøjer. Det muliggør karakterisering
af molekylære strukturer og molekylære inter-
aktioner. At mestre strukturdannelse gennem
en dyb forståelse af interaktionerne mellem
råvarer, ingredienser, forarbejdningsteknologi
(f.eks. konservering, ekstraktion, modifikation,
fermentering) og lagring/distribution gør det
muligt at udvikle nye produkttyper.
#2
Fødevaredesign – fra
molekylær interaktion
til fantastisk spisekvalitet
At mestre fødevaredesign bliver altafgørende for
at opfylde forbruger- og kundeefterspørgsel i en
global kontekst. Når man udvikler bæredygtige
og prisdygtige fødevarer til lokale markeder i
hele verden, er det yderst vigtigt at forstå ingre-
diensernes molekylære egenskaber og måden,
hvorpå de interagerer med andre elementer i en
fødevarematrice under bearbejdning, lagring og
i brugssituationen. Dette vil gøre det muligt at
designe nye, bæredygtige fødevarer, sundere fø-
devarer (f.eks. sundhedsfremmende bioaktivi-
teter eller fedt- og saltsubstitutter), fødevarer af
høj kvalitet (f.eks. sensoriske egenskaber, teks-
tur og næringstæthed) og garantere forlænget
holdbarhed for både ferske og konserverede pro-
dukter. Ud over dette vil en bedre forståelse af,
hvordan bearbejdning og lagring påvirker pro-
Hovedresultater
Øget forståelse af, hvad man kan opnå vha.
skræddersyet fødevaredesign.
Udvikling af nye spiseoplevelser.
Nye teknologier som kan holde fødevarer friske
i længere tid.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0027.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
27
#3
Fødevareanalyser til doku-
mentation af sikre fødevarer
At kunne dokumentere sikre fødevarer er kri-
tisk for at komme ind på nye markeder og opret-
holde positionen som en troværdig leverandør.
Kvantitative målinger af fødevarekomponenter,
fødevaremikroorganismer, vira, toksiner og
kontaminanter, herunder proceshjælpemidler,
er nøglen til dette. Det vil være en konkurrence-
mæssig fordel at kunne udvikle at-line målinger
for tidlig detektion samt hurtigmetoder, der kan
reducere testtiden og hermed tiden, der går, før
produkter kan frigives til distribution.
At opnå en forståelse af fødevaresikkerheds-
risikoen, når man skifter produktformulering
(f.eks. når man tilsætter nye ingredienser/råva-
rer, reducerer salt eller sukker, ændrer pH eller
ændrer tids-/temperaturregimer), procestekno-
logier og emballagematerialer, vil gøre os i stand
til at accelerere produktionsudviklingstiden
samtidig med, at vi sikrer høje fødevaresikker-
hedsniveauer. At kunne forudsige de ændringer,
som vil ske i produkterne under transport og i
holdbarhedsperioden samt beskrive, hvordan
råvarer og ingredienser, bearbejdning og embal-
lering vil påvirke fødevarekvaliteten, er ligele-
des væsentligt.
At generere nye løsninger i kampen mod antibi-
otikaresistente mikroorganismer i fødevarekæ-
den er ekstremt vigtigt. Tværgående forskning,
som inkluderer både samfunds-, sundheds- og
naturvidenskab, er nødvendig.
At etablere troværdige sporingssystemer såvel
som avancerede testsystemer for at sikre pro-
duktsikkerhed, med det mål at garantere pro-
duktoprindelse og at reducere svindel, vil også
sikre en stærk markedsposition. Sporingssy-
stemer skal være holistiske og inkludere hele
værdikæden fra lokalt og internationalt produ-
cerede råvarer til slutforbrugeren. Herudover vil
udvikling af ”early warning-” og prognosesyste-
mer samt modellering af mikrobiologiske trus-
ler være væsentlige for at forblive på markedet.
Hovedresultater
Forbedret fødevaresikkerhed og kvalitet.
Avancerede kvantitative og kvalitative
analysemetoder.
Metoder til prædiktion af risiko.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0028.png
28
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
#4
Omics-teknologier –
fra molekyle til forståelse
Biologi har undergået en revolution med intro-
duktion af banebrydende omics-teknologier.
Evnen til hurtigt og relativt billigt at kunne
dechifrere hele genomsekvenser, komplemen-
teret af evnen til at kortlægge mikroorganis-
mers metagenomer, peger mod banebrydende
fremskridt i vores forståelse af mikrobiologiske
samfund. Anvendelse af disse omics-teknologi-
er i kombination med kraftig computerkapacitet
skaber enorme mængder af sekvensdata, som
skal analyseres.
Takket være omics-adgangen er forskere nu i
stand til at sammenkæde de enkelte fødeva-
rekomponenter, fødevarerne, hele kosten og
individet med sundhed og sygdomme. Denne
tankegang kræver ikke alene avancerede tek-
nologier, men i særdeleshed også evnen til at
se på problemet med en anden indfaldsvinkel,
en ”foodomics”-vinkel. ”Foodomics” giver fø-
devareindustrien nye muligheder, da tilgangen
ved hjælp af ekstensivt brug af analyser gør det
muligt at sammenkæde fødevarekarakteristika
med ernæringsområdet. Slutmålet er at optime-
re human sundhed og velvære.
Omics-vinklen kan bruges sammen med en
række andre applikationer, inkl. videreudvik-
ling af avancerede plante- og dyreavlsteknologi-
er og til at udforske, hvordan avl og genetik kan
frembringe bedre råvarer, hvad angår sammen-
sætning af næringsstoffer, spisekvalitet, funkti-
onelle egenskaber og egnethed til videre forar-
bejdning.
Dertil kommer, at omics-teknologier kan bruges
til at belyse sammenhængen mellem produkt-
funktionalitet og råvarer og ingredienser brugt
til at producere det endelige produkt.
Mikrobiotaen tillægges en afgørende rolle for
vores sundhed. Derfor vil det være en stor for-
del for industrien at få en øget grad af forståelse
af sammenhængen mellem fødevareindtag, mi-
krobiota og sundhedsstatus for at kunne udvikle
nye kostløsninger og dokumentere eksisterende
produkters egenskaber. Omics-teknologier vil
være en nøglekomponent i denne del af forsk-
ningen.
Hovedresultater
Øget forståelse af bagvedliggende mekanismer ved
brug af omics-teknologier.
Bedre forståelse af sammenhæng mellem genetik
og endelig produktfunktionalitet.
Øget forståelse af forholdet mellem fødevarer,
mikrobiota og sundhed.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0029.png
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
29
#5
Fødevarer der bidrager
til sundhed og velvære
For at kunne udvikle personlige ernæringspro-
dukter og kosttyper kræver det, at vi har en
bedre forståelse af, hvordan samspillet mellem
fødevarer og sundhed ændres gennem livet, og
at samspillet påvirkes af genotype, epigenoty-
pe, fysisk aktivitet samt mikrobiotaen. Biomar-
kører kan være en del af løsningen. At forstå
hvordan kost og livsstil påvirker udvikling af
livsstilssygdomme, sådan at specifikke strategi-
er kan designes, udvikles og kommunikeres, vil
også bane vejen til personificeret ernæring.
Derudover er dokumentation af råvarernes og de
forarbejdede produkters sundhedsfremmende
egenskaber ekstremt vigtig for industrien. Om-
rådet bør inkludere alle aspekter af fødevarefor-
syning, dækkende både det naturlige sundheds-
indhold af vores basisfødevarer, udviklingen af
funktionelle fødevarer med forbedret og/eller
nye, dokumenterede sundhedseffekter og mere
specifikke tilskud til kosten med dokumentere-
de effekter, f.eks. ingredienser, der kan bibringe
væsentlige næringsstoffer til andre produkter.
Ved at kombinere viden om sensorisk viden-
skab, fødevarestruktur og ernæring bliver det
muligt at producere sunde måltider, der smager
godt og er appetitlige.
Et andet aspekt, som i stigende grad bliver vig-
tigt, er, hvordan man får distribueret sund kost
til specifikke målgrupper ved brug af nye logi-
stikløsninger, og hvordan man kommer i kon-
takt med forbrugerne, f.eks. ved at give dem
evidensbaseret viden om produkter og kost-
mønstre via app-lignende løsninger. Målet er
her at gøre det muligt for forbrugerne at finde
pålidelig og let forståelig information om det, de
spiser, og for industrien at få indsigt i kundernes
behov.
At forstå og kunne forudsige fødevarevalg har
signifikant interesse for fødevaredetailhandlen,
restauratører og producenter såvel som fødeva-
re- og ernæringsforskere. Ernæringsadfærds-
mønster og studier af fødevarevalg har stigende
interesse – en udvikling, som er understøttet af
øget adgang til data.
Hovedresultater
Evidensbaserede anbefalinger vedr. forholdet mel-
lem fødevarer og sundhed.
Øget forståelse af personaliseret ernæring gennem
hele livet.
Ernæringsinformation, der når helt ud til brugerne.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0030.png
30
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
At etablere digitale tvillingemodeller (”digital
twins”) af de vigtigste enhedsoperationer vil
lette og accelerere proces- og produktinnovati-
on. Integrerede og intuitive ”man-machine-in-
terfaces”, som skal installeres i automatiseret
produktion, vil være kritisk, og teknologier som
augmented reality (udvidet virkelighed), deep
learning (neurale netværk) og hyperfleksible
robotter er nøglen til intelligent automatisering.
Digitale tvillinger
En digital tvilling er en virtuel model af et produkt eller
en service. Parringen af den virtuelle og den fysiske
verden tillader analyse af data og monitorering af syste-
mer mhp. at stoppe problemer, endnu før de viser sig,
forebygge nedetid, udvikle nye muligheder og endog at
planlægge ved at bruge simuleringer.
FIGUR 5
Der er direkte sammenhæng mellem, hvad vi spiser,
hvordan vores hjerne og mave-tarmsystem fungerer
samt vores sundheds-/sygdomsstatus.
#6
Agil og intelligent
automatisering
At mestre diversificeret produktion vil være en
konkurrencemæssig fordel, som dog kræver
udvikling af intelligent, ekstremt agil og (selv-
lærende) robotløsninger. Udvikling af billig
sensorteknologi til robotkontrol og til avanceret
proceskontrol er en del af opskriften på succes.
At redefinere og udvikle emballageteknologi for
at etablere en intelligent og digital forbindelse
mellem producenter og kunder/slutbrugere vil
blive en nøglefacilitator til at nå kunder og for-
brugere i hele verden. At udvikle nye logistik-
løsninger, inkl. brugen af droner, kan meget
vel være værd at udforske for at sikre høj forsy-
ningsfleksibilitet.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0031.png
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
31
Endelig vil det spare penge og samtidig være
vigtigt for at opnå forbruger- og kundeaccept, at
man har den tilgang, at der skal være minimalt
miljøaftryk, når man redesigner eller udvikler
nye proces- og konserveringsteknologier til fø-
devarer.
Hovedresultater
Mere agil og bæredygtig produktion.
Hyperfleksible produktionsteknologier og
processer.
Øget brug af automatisering og intelligente
robotter.
at forbedre serviceniveauet, opfange mulighe-
der for mersalg og muliggøre ”design-to-value”
(inkl. maskinlæring). Data kan også bruges til
at få en bedre forståelse af forbrugerpræferencer
ved at sammenstille data fra Internettet – inkl.
sociale medier – med salgsdata og markedsun-
dersøgelser for at få indsigt i, hvordan nye pro-
dukter, nye segmenter, nyt salg og nye kommu-
nikationskanaler kan udvikles.
Hovedresultater
Endnu bedre samspil med forbrugerne.
Optimerede fødevaresystemer og øget sammenhæng
på tværs af forsyningskæden baseret på big data.
Etablering af fælles rammer for databrug.
#7
Forbundet og konkurrence-
dygtig via intelligent brug
af big data
En nøglefacilitator, når man taler om dataanaly-
se, vil være at etablere en fælles (inter)national
holdning til datatilgang og brug af data samt at
skabe rammerne for tættere samarbejde i for-
bindelse med at dele, indhente, processere, lag-
re, analysere og visualisere data.
En anden væsentlig mulighed vil være at samle
kundedata og gøre dem bredt tilgængelige for
At optimere brugen af Internet of Things for at
bruge realtids-data fra sensorer og andre digi-
tale teknologier til at spore produkternes rejse
gennem hele værdikæden og monitorere udstyr
vil have stor betydning for konkurrenceevnen.
Dermed bliver det muligt at optimere produk-
tionsvolumen samt at reducere spild, produkti-
onstid og produktionsnedetid. Endelig kan in-
telligent databrug være med til at fastholde høje
fødevaresikkerhedsniveauer.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0032.png
32
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
Forsknings- og
innovationsinfrastruktur
Vigtige videnskabelige opdagelser og udvikling
er afhængig af adgang til avanceret udstyr, da-
tabaser laboratoriefaciliteter, pilot plant-facili-
teter etc. Disse faciliteter er dyre at holde i drift,
og derfor er det vigtigt, at infrastrukturerne de-
les mellem universiteter, GTS-institutter og in-
dustri – ofte på tværs af landegrænser. Adgang
til avanceret infrastruktur er også kritisk for at
tiltrække og fastholde talenter inden for natur-
videnskab. For at få mest ud af den danske inve-
stering i forsknings- og innovationsinfrastruk-
turen, er et nødvendigt, at kun komplementære
infrastrukturer bliver etableret, og at der er en
villighed til at dele og til at bruge faciliteter fra
både private og offentlige aktører. Endvidere
er det vigtigt, at bevillingerne er rettet mod de
strategiske, resultatskabende teknologier for at
sikre et samarbejdende miljø, som støtter både
små og mellemstore virksomheder (SMV’er) og
store virksomheder. En samarbejdende klynge,
der tilgodeser både SMV’er og store virksomhe-
der er ofte betingelsen for succesfuld innovation
i en sektor.
Nedenstående punkter dækker den relevante
infrastruktur ift. de strategiske indsatsområder:
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0033.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
33
Opretholde og udvikle state-of-the-art forsknings-
og innovationsinfrastruktur inden for primærpro-
duktion.
Opretholde infrastruktur på universiteter og
GTS-institutter, så der fortsat kan være et tæt
privat/offentligt beredskab i tilfælde af dyre-
sygdomsudbrud.
Etablere decentraliserede bioraffineringsfaciliteter
til bl.a. at udforske produktion af proteiner til foder
og fødevarer såvel som til biobrændstoffer (avan-
ceret og konventionelt). Faciliteterne skal være
skalerbare.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0034.png
34
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
Udvikle eksisterende infrastruktur hos virksomhe-
der, universiteter og GTS-institutter til at karakteri-
sere kvalitetsændringer i fødevarer, dvs. ændringer
i råvarer baseret på foder, avl, management og
forarbejdning.
Udvikle eksisterende infrastruktur hos virksomheder, uni-
versiteter og GTS-institutter til karakterisering af ændringer
i fødevarer og måden hvorpå komponenter interagerer på
molekylært niveau. Dette inkluderer opgradering af NMR-fa-
ciliteter, billedbehandling og mikroskopi.
Etablere et fødevarecentreret fyrtårn i relation til
ESS/MAX IV/XFEL-faciliteter for at få en bedre
forståelse af f.eks. fødevarestruktur og materiale-
videnskab.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0035.png
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
35
Videreudvikle eksisterende omics-platforme og styrke
forbindelsen mellem fødevare- og bioteknologiområderne.
Bruge omics til at udforske forbindelsen mellem det gene-
tiske udgangspunkt, fødevarer og sundhed.
Udvikle testfaciliteter til test af intelligente
robotter, trådløs kommunikation, Internet of
Things, ”man-machine interface” etc.
Udvikle pilot plant og testfaciliteter i mindre
skala til fødevareproduktion.
Styrke forsknings- og innovationsinfrastrukturen
ved MADE – Manufacturing Academy of Denmark.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0036.png
36
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
Opretholde og udvikle kohorter, fordi de er en
væsentlig epidemiologisk kilde til udvikling af
nye hypoteser.
Fortsætte med at udvikle infrastruktur omkring
biobanker, eksperimentelle og laboratoriemæssige
faciliteter i relation til klinisk forskning.
Initiere FOODHAY – Open Innovation Food and Health Laboratory – som
beskrevet i Danish Roadmap on Research Infrastructure 2015. Dette vil
være kritisk for vores evne til at forblive konkurrencedygtige på et område
med øget fokus både fra forbrugere og kunder. Forskningsinfrastrukturen
vil øge vores forståelse af de unikke sammenhænge mellem råvarer, færdige
fødevarer og human sundhed.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0037.png
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
37
Talent- og
uddannelsesfacilitatorer
Det er essentielt at fastholde fokus på uddan-
nelser, der er relevante for industriens behov.
Offentlig forskning og uddannelse skal fokusere
på områderne, hvor virksomheder efterspørger
viden og færdigheder. Tro mod klyngens DNA
er der behov for en række forskelligartede kom-
petencer både inden for naturvidenskab, huma-
niora og det merkantile område, på alle niveauer
fra faglærte til højt specialiserede ph.d.’ere.
Det er yderst vigtigt for klyngen, at de højere ud-
dannelser er forskningsbaserede, og at der er et
tæt samarbejde mellem industri og universite-
ter, da det sikrer, at kandidaterne har den stær-
keste videnskabelige basis kombineret med en
veludviklet forståelse for, hvordan videnskab og
ekspertise omdannes til forretningsmuligheder
og vækst. Samtidig bør der bruges kræfter på at
udfordre de dygtige talenter – f.eks. ved etable-
ring af eliteprogrammer.
For fødevareindustrien er det vigtigt at rekrutte-
re talentfulde medarbejdere både fra Danmark
og udefra. Klare karriereveje skal skabes for de
yngre ansatte. Dertil kommer, at det er vigtigt
at fremme sektormobilitet (dvs. mobilitet mel-
lem universiteter og virksomheder og vice ver-
sa), og det skal understreges, at det er kritisk, at
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0038.png
38
WORLD-CLASS FOOD INNOVATION TOWARDS 2030
der etableres samfinansierede stillinger mellem
universiteter og virksomheder – for både junior-
og senioransatte.
Endelig er det nødvendigt med livslange lærings-
initiativer og fortsat kompetenceopbygning for
at sikre de nyeste kompetencer på alle niveauer.
De til stadighed skiftende teknologiske ændrin-
ger kræver fortsat læring og træning på jobbet
for ansatte på alle niveauer.
Fødevareindustrien er i stigende grad blevet be-
vidst om, hvordan man øger intern ideudvikling
ved at forfølge en åben innovationstilgang, der
åbner op for udnyttelse af eksterne ideer og veje
til markedet. Eksempler på dette kunne være
hackathons og fælles innovationsprojekter. Det
at åbne op og tilskynde til tværsektorsamarbej-
de kan bl.a. lede til nye indsigter og hurtigere
produktudvikling.
LANDBRUGSVIDENSKAB
FORRETNINGSFORSTÅELSE, SALG OG MARKEDSFØRING
INNOVATION
KEMI
INGENIØRVIDENSKAB (SENSORER, SOFTWARE, MEKANIK ETC.)
FORBRUGERVIDENSKAB
ENZYMOLOGI
ROBOTTEKNOLOGI
KOGNITIV VIDENSKAB
MATEMATIK /STATISTIK
PROCESTEKNOLOGI
SENSORIK
MEDICIN
MATERIALEVIDENSKAB
(MIKRO)BIOLOGI
HUMAN ERNÆRING
FØDEVAREVIDENSKAB OG TEKNOLOGI
DESIGN AF BRUGERFLADER
VETERINÆRVIDENSKAB
EPIDEMIOLOGI
BIOØKONOMI
SUNDHEDSØKONOMI
COMPUTER- OG INFORMATIONSTEKNOLOGI
SUPPLY CHAIN- OG LOGISTIKPLANLÆGNING
FØDEVAREKULTUREL FORSTÅELSE
FYSIK
BIOTEKNOLOGI
FIGUR 6
Det kræver mange forskellige kompetencer at holde
gang i den danske fødevareklynge. Her er nogle
eksempler.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0039.png
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
39
Tak til
Bidragsydere
Vi vil gerne takke et stort antal personer for de-
res værdifulde bidrag til denne strategi. Især ar-
bejdsgruppen bestående af Harry Barraza, Head
of Open Innovation Universities, Arla Foods
amba; Henrik J. Andersen, Senior R&D Ma-
nager, Arla Foods Ingredients; Anna Haldrup,
Director (nu: Københavns Universitet) og Jens
Eiken, Director, Carlsberg; Esben Laulund,
SVP, Chr. Hansen; Niels-Peder Nielsen, Project
manager, SEGES; Jens Fabricius, Associate Vice
President, DC Ingredients; Lars L. Hinrichsen,
Direktør, Danish Meat Institute; Angela Taha
Naef, SVP, Dupont Nutrition & Health; Niels
Degn, SVP R&D, Foss; Nicolai Hansen, CEO,
KMC; Henrik Ladefoged, Adm. direktør, Ma-
rel Danmark, Mikael Thinghuus, koncernchef,
Royal Greenland.
Dertil kommer, at vi har haft stor gavn af diskus-
sioner med partnere i den danske fødevareklynge.
Styregruppe
Knud Vindfeldt, formand, tidligere ViceCEO
og COO, Chr. Hansen; direktør Leif Nielsen, DI
Fødevarer; Områdedirektør Anders Klöcker,
Landbrug & Fødevarer; Afdelingschef Morten
Andersen Linnet, Landbrug & Fødevarer.
Redaktion
Chefkonsulent Grith Mortensen, Landbrug &
Fødevarer og chefkonsulent Peder Fode, DI Fø-
devarer.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 427: Præsentationer fra møde 18/4-18 om ingredienser på DTU Fødevareinstiuttet
1884526_0040.png
40
FØDEVAREINNOVATION I VERDENSKLASSE – FREM MOD 2030
8.
United Nations, Department of Economic and
Social Affairs, Population Division, World Po-
pulation Prospects: The 2017 Revision, New
York, 2017.
Advisory board for cirkulær økonomi. Anbe-
falinger til regeringen, Miljø- og Fødevaremi-
nisteriet, København, 2017.
Referencer
1.
2.
Landbrug & Fødevarer. Fakta om erhvervet
2016, København, 2016.
Fødevareklyngens eksport rejser længere
væk, DI Analyse, København, november
2016.
http://um.dk/da/eksportraadet/sektorer/
foedevarer%20landbrug%20og%20agroindus-
tri
(tilgået 14. september 2017).
Vækstteam for Fødevarer. Anbefalinger, Kø-
benhavn, april 2013.
Styregruppen bag ”Den fælles danske fødeva-
refortælling”. Den fælles danske fødevarefor-
tælling, København, 2016.
Innovation in the food industry; An interna-
tional benchmark study. LEI Wageningen, juli
2013.
http://www.un.org/waterforlifedecade/
food_security.shtml
(tilgået 14. september
2017).
9.
10. Colin D Mathers & Dejan Loncar. Projections
of global mortality and burden of disease from
2002 to 2030. PLoS Med, 2006, 3(11):e442.
11.
https://diabetes.dk/presse/diabetes-i-tal/dia-
betes-i-danmark.aspx
(tilgået 14. september
2017)
12.
http://who.int/mediacentre/factsheets/
fs311/en/
(tilgået 14. august 2017).
13.
http://nexs.ku.dk/nyheder/2017-nyheder/
en-blodproeve-kan-afgoere-hvad-man-skal-
spise-for-at-tabe-sig/
(tilgået 14. september
2017).
14. Lene Kromann, Jan Rose Skaksen and An-
ders Sørensen (2012). Automation og arbejds-
produktivitet – en analyse baseret på bran-
che- og landeforskelle. Copenhagen Business
School, København.
15. McKinsey Global Institute. Big data: The
next frontier for innovation, competition, and
productivity, 2011.
16. TATA Consultancy Services. The emerging
big returns on big data, 2013.
3.
4.
5.
6.
7.