https://frit-fjerkrae.dk/
Frit Fjerkræs input til
Fødevareforlig 2018
Der er indenfor de seneste år åbnet op for flere muligheder for små lokale producenter af æg
og fjerkræ, men der er stadig plads til forbedringer. Lovgivningen er i dag på mange områder
stadig meget tung for små producenter, og ofte indrettet til en stor monoproduktion og ikke til
mindre alsidige landbrug, med flere forskellige dyrehold/typer. På visse områder er det
direkte konkurrenceforvridende der umuliggør en mangfoldig småskalaproduktion.
I Foreningen Frit Fjerkræ har vi flere forslag til hvordan kontrollen kan indrettes mere rimeligt
for små producenter uden at det går ud over fødevaresikkerheden. Vi har forslag inden for:
●
●
●
●
●
●
●
●
Salmonellakontrol af spiseæg fra små besætninger
Godkendelse af høns der IKKE stammer fra registrerede rugerier (racehøns)
Blodprøvning af høns for aviær influenza
Newcastle disease
Antalsbegrænsning for stalddørssalg
Bagatelgrænse for salg af slagtet fjerkræ
Erstatning ved nedslagtning grundet fund af salmonella
Nedsættelse af alt for høj timepris for fødevarekontrol
Salmonellakontrol af spiseæg fra små besætninger
Vi mener, at der er plads til forbedringer, de små besætninger bliver forskelsbehandlet i
forhold til de større besætninger, som reglerne er i dag!
Vi har derfor foreslået Fødevarestyrelsen, at kontrollen ændres på samme måde som den
blev i 2013 for store besætninger, til at være bakteriologiske prøver (gødning) i stedet for
serologiske (æg). Der er for mange falske positive prøver fra æg. Altså prøver som viser at
der er salmonella, men hvor den opfølgende test viser at der alligevel ikke er salmonella.
I 2016 og 2017 var der i alt 29 mistanker ud fra kontrollen med æg. I ingen (nul) af tilfældene
viste en efterfølgende test med gødningsprøver at der var salmonella i besætningen. 22 af
de mistænkte besætninger blev testet og blev fundet negative for salmonella. (De resterende
7 besætninger opgav stalddørssalget og blev derfor ikke testet yderligere).
Ydermere vil et skift til gødningsprøver i næsten alle tilfælde være billigere for
stalddørsproducenten. Samtidig kan det undgås at producenter unødigt sættes under
offentligt tilsyn og skal betale for at FVST kommer ud og foretager sokkeprøver efter falske
positive prøver.