Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 224
Offentligt
1850325_0001.png
https://frit-fjerkrae.dk/
Forslag til ny salmonellakontrol for
stalddørssalg af æg
I Danmark er der et kontrolprogram for salmonella i hønseflokke der lægger spiseæg som
sælges. Frem til 2013 var det æg der skulle indsendes til kontrol, men i 2013 blev
salmonellakontrollen for de store besætninger (over 500 høns) ændret. Før 2013 blev
æggene indsendt og kontrolleret for salmonella (serologiske prøver), men efter 2013 er det
nu i stedet prøver af gødningen (sokkeprøver) der udtages og analyseres (bakteriologiske
prøver) for at teste om hønsene og dermed æggene har salmonella. Baggrunden er at der
var rigtig mange falske positive prøver, når det var æggene der blev testet, og den
efterfølgende kontrol med sokkeprøver og bakteriologiske prøver viste at hønsene IKKE
havde salmonella.
For små besætninger (under 500 høns) der leverer direkte til den endelige forbruger
(stalddørssalg) er reglerne uændret. Her er det stadig æggene der kontrolleres.
Info om salmonellakontrol fra Fødevarestyrelsen
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/%C3%86g.aspx
Vi har i Frit Fjerkræ fået aktindsigt i kontrollen og der er mange falske positive prøver for de
små besætninger, som det også var tilfældet for de store besætninger indtil ændringen i
2013. I 2016 og 2017 var der i alt 29 mistanker ud fra kontrollen med æg. I ingen (nul) af
tilfældene viste en efterfølgende test med sokkeprøver at der var salmonella i besætningen.
22 besætninger blev testet og de blev fundet negative for salmonella. De resterende 7
besætninger opgav stalddørssalget og blev derfor ikke testet yderligere.
Vi foreslår derfor at salmonellakontrollen for de små besætninger ændres til sokkeprøver, på
samme måde som det skete for de store besætninger i 2013. På den måde kan falske
prøver undgås uden at fødevaresikkerheden forringes.
I dag skal der indsendes æg hver 18. uge. I Frit Fjerkræ foreslår vi at der indsendes
sokkeprøver dobbelt så tit, hver 9. uge. Disse prøver kan også dække salmonellakontrollen
af slagtekyllinger, hvis de går sammen med de æglæggende høner.
Samtidig foreslår vi at de serologiske prøver i Bilag 3, der omhandler godkendelse af flokke
der ikke stammer fra registreret rugeri, også falder væk og godkendelsen alene baseres på
sokkeprøver. I tilfælde af en mistanke baseret på serologiske prøver, skal det alligevel
afgøres af en bakteriologisk undersøgelse om besætningen er smittet eller ej. Så den
serologiske prøve (æg/blodprøve) er i bund og grund overflødig.
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 224: Henvendelse af 27/1-18 vedrørende forslag til ny salmonellakontrol for stalddørssalg af æg, fra Foreningen for frit fjerkræ
1850325_0002.png
https://frit-fjerkrae.dk/
Forslag til ændring i BEK nr 1413 af 04/12/2017
Tabel 2a:
Konsumægs-
producerende høns
Hver​
9.​
uge fra uge 24
2 par sokkeprøver
analyseret som én
samleprøve eller 2
gødningsprøver på
60 g
Ejer
Kapitel 4
Prøveprogram for eksisterende flokke inden omsætning af æg påbegyndes
9) Inden levering af æg fra flokken kan påbegyndes, skal flokken undersøges
efter nedenstående program og findes negativ for salmonella.
a) Æglæggende høner i flokken skal undersøges ved udtagelse af æg efter
tabel 2b i bilag 2.
b) Fra øvrige høns (høner over 16 uger, der ikke lægger æg, samt haner over
16 uger), udtages blodprøver efter tabel 2c i bilag 2​.
c) Fra hver flok udtages to par sokkeprøver, der analyseres som én
samleprøve, eller en gødningsprøve på 2x150 gram.
d) Prøveudtagning og indsendelse af materiale forestås af Fødevarestyrelsen.
Med venlig hilsen
Finn Jensen
Formand, Frit Fjerkræ
https://frit-fjerkrae.dk/