Miljø- og Fødevareudvalget 2017-18
MOF Alm.del Bilag 170
Offentligt
1838579_0001.png
Til høringsparterne
J.nr. 2017-34-30-00089
Den 28. november 2017
Høring over forslag til lov om ændring af fødevareloven
Fødevarestyrelsen sender hermed forslag til lov om ændring af fødevareloven (administrative tvangs-
bøder, virksomhedskarantæne og strafskærpelse) i høring.
Formål
Lovforslaget har til formål at indføre hjemmel til flere indsatser mod fødevarevirksomheder, som er
brodne kar, dvs. virksomheder, der har fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire foregående
kontrolbesøg.
Forslaget har således til formål at skabe hjemmel i fødevareloven til, at Fødevarestyrelsen kan pålægge
administrative tvangsbøder (daglige bøder) for manglende efterkommelse af påbud og forbud til virk-
somheder med dårlig regelefterlevelse (brodne kar).
Endvidere har lovforslaget til formål at skabe hjemmel til, at der kan nedlægges forbud mod fortsat
drift af virksomheden (virksomhedskarantæne) og forbud mod, at den ansvarlige for virksomheden
udfører en eller flere fødevareaktiviteter.
Lovforslaget har desuden til formål at skabe hjemmel til at fordoble bødestørrelserne for overtrædelser
af fødevarelovgivningen begået af virksomheder med dårlig regelefterlevelse (brodne kar).
Baggrund
Som led i Fødevareforlig 3, der blev indgået i april 2015, blev det besluttet, at indsatsen mod brodne
kar virksomheder skulle styrkes. Fødevarestyrelsens styrkede indsats har i vidt omfang medført for-
bedringer i regelefterlevelsen hos en lang række af de virksomheder, der hyppigt får anmærkninger fra
fødevarekontrollen på kontrolbesøg. Samtidig har det dog vist sig, at indsatserne i forhold til de virk-
somheder, der ikke formår at få rettet varigt og konsekvent op på forholdene og som gennem en læn-
gere periode har været broddent kar (fået anmærkninger på kontrolbesøg), ikke har været tilstrækkeli-
ge.
Det er derfor hensigten med forslaget at intensivere indsatsen over for disse virksomheder, således at
de får et incitament til at rette varigt op på forholdene.
Indhold
Administrative tvangsbøder
Det foreslås, at en virksomhed, der har fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire foregående
kontrolbesøg, kan pålægges administrative tvangsbøder (daglige bøder) for manglende efterkommelse
af påbud eller forbud, hvis der foreligger særlige omstændigheder. Ved anmærkninger forstås ind-
skærpelse, påbud, forbud, bødeforlæg eller politianmeldelse for overtrædelser af fødevarelovgivningen.
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600
Glostrup
Tlf. 72 27 69 00
• CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 170: Forslag til lov om ændring af lov om fødevarer (lovudkast), fra miljø- og fødevareministeren
Det er en forudsætning for anvendelse af administrative tvangsbøder, at virksomheden har været
broddent kar i mindst 12 måneder eller, at virksomheden har begået grove overtrædelser af fødevare-
lovgivningen.
Aktuelt eksisterer der ifølge Fødevarestyrelsens vurdering et meget begrænset antal fødevarevirksom-
heder, der falder inden for den type virksomheder, der kan blive pålagt administrative tvangsbøder
efter den foreslåede bestemmelse. Langt hovedparten af fødevarevirksomhederne - som drives i over-
ensstemmelse med reglerne - vil således aldrig stifte bekendtskab med disse tvangsbøder.
Der henvises i øvrigt til de almindelige bemærkninger til lovforslaget, afsnit. 2.1.3.
Virksomhedskarantæne
Forslaget har desuden til formål at indføre virksomhedskarantæne. Det indebærer, at der over for en
virksomhed, der har fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste fire foregående kontrolbesøg, kan
nedlægges forbud mod fortsat drift inden for en periode på op til 6 måneder. Desuden vil virksom-
hedskarantæne kunne suppleres med et forbud mod, at den ansvarlige for virksomheden udfører en
eller flere fødevareaktiviteter, for en tilsvarende afgrænset periode. Den ansvarlige for virksomheden
kan også ved forbuddet fratages retten til at registrere en ny fødevarevirksomhed eller at ansøge om
autorisation af ny fødevarevirksomhed i den afgrænsede periode.
Det er en forudsætning for anvendelse af virksomhedskarantæne, at virksomheden har været broddent
kar i mindst 12 måneder eller, at virksomheden har begået grove overtrædelser af fødevarelovgivnin-
gen.
Som for forslaget om administrative tvangsbøder, vil langt hovedparten af fødevarevirksomhederne -
som drives i overensstemmelse med reglerne - således aldrig stifte bekendtskab med virksomhedska-
rantæne.
Der henvises i øvrigt til de almindelige bemærkninger til lovforslaget, afsnit 2.2.3.
Skærpelse af bødestørrelser
Forslaget indebærer endvidere, at der indføres hjemmel til, at de vejledende normalbødestørrelser,
som er fastsat i forarbejderne til fødevareloven, vil blive fordoblet for virksomheder med dårlig regelef-
terlevelse (brodne kar). Det vil således i udgangspunktet altid anses som en skærpende omstændighed,
at virksomheden har fået anmærkninger, dvs. indskærpelse, påbud, forbud, bødeforlæg eller politian-
meldelse, ved mindst tre af de seneste fire foregående kontrolbesøg.
Denne mulighed forudsætter således ikke, at virksomheden har været broddent kar i en længere perio-
de, som er tilfældet for anvendelsen af administrative tvangsbøder og virksomhedskarantæne.
Som eksempel kan nævnes, at en virksomhed, der har fået anmærkninger ved mindst tre af de seneste
fire foregående kontrolbesøg, og som ikke har efterkommet påbud eller forbud, vil blive meddelt et
administrativt bødeforlæg med en fordoblet bødestørrelse i forhold til normalbøden på 20.000 kr.,
altså 40.000 kr.
En virksomhed med konsekvent dårlig regelefterlevelse kan således blive pålagt administrative
tvangsbøder fra tidspunktet for påbuds- eller forbudsfristens overskridelse og samtidig få et admini-
strativt bødeforlæg for manglende efterkommelse efter fødevarelovens nuværende § 60, stk. 1, nr. 2.
2
MOF, Alm.del - 2017-18 - Bilag 170: Forslag til lov om ændring af lov om fødevarer (lovudkast), fra miljø- og fødevareministeren
1838579_0003.png
Der henvises i øvrigt til de almindelige bemærkninger til lovforslaget, afsnit 2.3.3.
Høringsfrist
Høringssvar skal være Fødevarestyrelsen i hænde senest tirsdag den 22. januar 2018 og bedes sendt til
følgende e-mailadresser:
[email protected]
med cc. til
[email protected].
Reference bedes anført med ”Høring
over forslag til lov om ændring af fødevareloven, j.nr. 2017-34-30-00089.
Eventuelle spørgsmål kan i høringsfasen rettes til følgende personer: Ina Josefine Jochimsen på e-mail
[email protected].
Indkomne høringssvar fra eksterne høringsparter vil blive offentliggjort på Høringsportalen på
www.borger.dk.
Høringssvarene vil endvidere blive sendt til Miljø- og Fødevareudvalget.
Med venlig hilsen
Ina Josefine Jochimsen
3