Tak, formand, og også tak til ordførerne for rigtig mange gode indlæg.
Her til aften vil jeg nu, hvor regeringen næsten har siddet i næsten 2 år og jeg har haft opgaven som energi-, forsynings- og klimaminister, godt benytte lejligheden til at takke ordførerne og energiforligskredsen for et rigtig godt samarbejde.
Nuvel, der er udfordringer, men heldigvis lykkes det jo stort set altid at finde løsningerne.
Det vil jeg gerne takke for, og jeg synes, vi har et godt samarbejde, hvor vi anerkender hinanden.
På en række områder er der selvfølgelig forskelle, men alligevel lykkes det jo at opretholde en ambitiøs klima- og energipolitik.
Det oplever jeg også selv, når jeg som energiminister er ude at rejse og repræsenterer Danmark.
Der står meget, meget stor respekt om Danmark på energi- og klimaområdet, også når jeg kigger på den lange række af internationale undersøgelser, der kommer.
Oppositionen vil jo gerne fremstille det, som om vi stort set er endt i et stort sort hul.
Jeg tror endda, at hr.
Jens Joel fra Socialdemokratiet talte om et sort selvmål.
Men i marts udsendte World Economic Forum i en rapport, hvor landene blev rangeret ud fra, hvordan de klarer sig i den grønne omstilling og i forhold til deres energisektor, og den viste, at Danmark er gået fra en ottendeplads i 2013 til en fjerdeplads i 2017.
Aldrig nogensinde har vi ligget højere på den rapport.
Så er der Verdensbanken, der jo også kom med en rapport i februar her i 2017, og den siger endda, at Danmark er nummer 1 i verden, når det handler om investeringsvilkår og adgang til energieffektivitet og vedvarende energi.
Der må jeg bare sige, at det er virkelig flot, og det hilser jeg selvfølgelig velkommen som energi-, forsynings- og klimaminister.
Jeg er glad for at høre, at flere af ordførerne i dag omtaler vækst og arbejdspladser.
Hr.
Jens Joel var inde på det og andre ordførere også, og det er noget, der betyder noget i Danmark.
Vi er snart oppe på 60.000 beskæftigede på det område, og vi har en eksport, som, når man tager serviceområdet og rådgivning med, er på mere end 80 mia.
kr.
Jeg synes, vi er rigtig, rigtig godt med, og når hr.
Jens Joel omtaler det som et sort selvmål, vil jeg nu hellere sige, at når man kigger samlet på vores klima- og energipolitik, så er det grønne pletskud, der er tale om på en række områder.
Jeg kan også kigge ned over de aftaler, vi har fået lavet.
Vi har fået lavet en PSO-aftale, som er meget, meget bred.
Det vil jeg gerne takke for.
Vi har også fået en aftale om Nordsøen og en energispareaftale, som også er bredt funderet med partierne, og som et bredt flertal i Folketing bakker op om.
Vi har haft et udbud på Kriegers Flak, som på det tidspunkt var verdens laveste pr.
kilowatt-time, og det er en vindmøllepark på 600 MW, som kan forsyne mellem 500.000 og 600.000 husstande med el om året.
Der må jeg bare sige, at der er meget at være stolt over.
Vi har også fået en eksportstrategi fremlagt, og den viser, at der er meget, meget store potentialer med hensyn til eksport af energi og at skabe nye nye danske arbejdspladser.
Vurderingen er jo, at der frem mod 2030 vil være mulighed for at fordoble den danske eksport af energiudstyr.
Det synes jeg virkelig også tæller til den positive side, og det viser noget om, at den energi- og klimapolitik, vi fører her i Folketinget, også er en rigtig god erhvervspolitik.
Her til morgen kunne jeg i øvrigt se, at der var kommet et brev.
Og når jeg får breve fra en række af ordførerne i Folketinget, alle de såkaldte røde ordførere plus Det Radikale Venstre, så er det selvfølgelig klart, at så sætter man sig ned og læser det.
Det indeholdt noget, som flere af ordførerne har omtalt som pligtopgaver, og som en anden skoledreng har jeg altså fået opgaver for af en række partier i Folketinget.
Da jeg kiggede på det, kunne jeg glæde mig over, at jeg faktisk er i gang med de ting.
Det er jo altid rart, når man for opgaver for, at man allerede er i gang med at få løst dem på en fornuftig måde.
I forhold til landvind har jeg en klar opfattelse af, at vi i løbet af den kommende tid får forelagt et forslag.
Og i forhold til grundbeløbets ophør og de udfordringer, der er forbundet med det, havde vi jo allerede her til morgen en drøftelse af det.
Så samtidig med, at jeg har fået det her brev, er jeg faktisk kommet i gang med at få kigget på det her, og det var jeg nu allerede længe inden, jeg fik det.
Så er der det med overskudsvarme og elvarmeafgiften, og det var også noget, vi drøftede til morgen.
Så jeg vil sige til den kære opposition inklusive en række af forligspartierne, at jeg tror på, at vi også på de her områder får fundet løsningerne.
Jeg har også en følelse, som jeg tror jeg deler med et bredt Folketing, at vi står på et tidspunkt i danmarkshistorien, hvor der skal træffes nogle ret vigtige valg om, hvordan vi når de langsigtede målsætninger.
Det er både regeringens ambitiøse målsætning om, at mindst 50 pct.
af det samlede energiforbrug baseres på vedvarende energi i 2030, og målet om at være helt uafhængige i 2050.
Der er også de forpligtigelser, vi har i forhold til at nå det, vi har aftalt i EU og klimaaftalen fra Paris.
Så der venter jo ret store opgaver også i de kommende år.
Vi skal have kigget på en energiaftale, og vi skal ikke bare kigge på den.
Det er min ambition i løbet af efteråret på regeringens vegne at fremlægge et forslag, og jeg håber og tror da også, at det vil lykkes at få et bredt flertal i Folketinget til at bakke op om den vigtige rejse, vi skal ud på der.
Det er jo en god dansk tradition, og det vil jeg gøre alt hvad jeg kan for at fortsætte.
Der er også andre store udfordringer som f.eks.
hele EU's energiunion.
Det er en stor opgave.
Og hvad skal der ske med hensyn til føring af kabler til den omkringliggende verden?
Skal vi i gang med at kigge på mulighederne for at føre et kabel til Storbritannien, og hvad er der i øvrigt behov for på det område?
Der skal der også træffes store, store beslutninger.
Det gælder også i forhold til at nå EU's mål i 2030 for reduktioner i CO
2
.
Der kommer regeringen til efteråret med en vision for det, en klimaplan, som jeg også håber vi kan enes om her i Folketinget.
Nogle har i dag omtalt det her med depressioner; jeg har ingen depressioner.
Men jeg vil bare sige, at hele den her energipolitik er præget af grøn optimisme, og det er også den tilgang, jeg til efteråret vil gå til forhandlingerne med, når vi skal i gang med at kigge på en kommende energiaftale.
Og jeg håber og tror på, at et bredt flertal i Folketinget er enig med mig i, at det er rigtig, rigtig godt, at der er brede aftaler på det her område, og at det er grønne ambitioner, som er båret af god og grøn sund fornuft, men at der også er en økonomi, vi selvfølgelig skal forholde os til, så vi sikrer en stabil politik på det her område frem mod 2030.
Regeringen og regeringspartierne er i arbejdstøjet, og det håber jeg også det øvrige Folketing er.
Tak for mange gode kommentarer, og foreløbig tak for en god debat.