Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg
ERHVERVSMINISTEREN
1. februar 2017
Besvarelse af spørgsmål 3 ad L 113 stillet af udvalget den 19. januar
2017.
Spørgsmål:
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 19/1-17 fra HORESTA,
jf. L113 - bilag 4.
Svar:
I henvendelsen fra HORESTA fremføres to udfordringer, som er opstået
efter politiets anvendelse og fortolkning af den gældende restaurations-
lov, og som giver problemer for nogle virksomheder i restaurationsbran-
chen. Disse udfordringer er 1) kravet om bestyrer efter restaurationslo-
vens § 14a samt 2) forbud mod unges ophold i restaurationer efter et givet
klokkeslæt.
Krav om bestyrer
Det fremgår af restaurationslovens § 14 a, at den daglige drift af et serve-
ringssted med alkoholbevilling skal ledes af bevillingshaveren selv eller
af en bestyrer. Det betyder, at bevillingshaveren eller bestyreren skal væ-
re til stede i et sådant omfang, at virksomheden kan ledes på forsvarlig
måde, så det sikres, at der ikke sker overtrædelser af lovgivningen. Politi-
et kan, ved overtrædelse af denne regel og efter en konkret vurdering af,
om virksomheden ledes på forsvarlig måde, pålægge bevillingshaveren en
bøde. Det kan derfor ikke udledes af restaurationsloven, at bestyreren
skal være til stede i hele åbningstiden, og dette kan derfor ikke i sig selv
medføre en bøde efter lovens ordlyd.
Forbud mod unges ophold i restaurationer efter et givet klokkeslæt.
Ligeledes kan der af den gældende restaurationslov ikke udledes et gene-
relt krav om, at en restauration ikke må lukke unge under 18 år ind efter
et bestemt klokkeslæt. Derimod kan udstedelse af en alkoholbevilling be-
tinges med vilkår på baggrund af samfundsmæssige, ædruelighedsmæssi-
ge, ordensmæssige hensyn, som følger af restaurationslovens § 12. Så-
danne vilkår skal dog altid fastsættes ud fra den konkrete vurdering af an-
søgning og situation.
I forhold til spørgsmålet om, hvem der kan få adgang til en restauration,
kan det oplyses, at der ikke er noget til hinder for, at en restauratør fast-
sætter regler for, hvem der kan få adgang til restaurationen. En restauratør
kan således godt bestemme, at unge under 18 år ikke har adgang til en re-
stauration f.eks. efter et bestemt klokkeslæt.
Endvidere kan politiet efter den gældende restaurationslovs § 31, stk. 1,
ERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
Fax
CVR-nr
33 92 33 50
33 12 37 78
10 09 24 85
EAN nr. 5798000026001
www.em.dk