Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17
L 113
Offentligt
1728877_0001.png
Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg
ERHVERVSMINISTEREN
2. marts 2017
Besvarelse af spørgsmål 14 ad L 113 stillet af udvalget den 7. februar
2017 efter ønske fra Pelle Dragsted (EL).
Spørgsmål:
Vil ministeren jf. bemærkningerne til nr. 17 om § 27 oplyse, hvilke over-
vejelser og dokumentation der ligger bag vurderingen af, at risikoen for
at blive udsat for berusede personer før kl. 22.00 på serveringssteder,
hvis hovedformål er serveringen af mad, er begrænset? Og vil ministeren
i forlængelse heraf grundigt redegøre for, hvad der forstås ved ”beruse-
de”?
Svar:
Jeg vil gerne indledningsvis fremhæve, at § 27 i lovforslaget om unges
beskæftigelse er afstemt i forhold til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr.
239 af 6. april 2005 om unges beskæftigelse. Det følger bl.a. af § 23, stk.
4, i Arbejdstilsynets bekendtgørelse, at unge, der er fyldt 15 år og ikke
længere er omfattet af undervisningspligten, må arbejde i restauranter,
hoteller, grillbarer og lignende, hvor der ikke serveres stærke drikke, ind-
til kl. 24.00.
Da der i den foreslåede § 27 er tale om restaurationer, hvor der kan serve-
res stærke drikke, har jeg fundet det nødvendigt at begrænse tidsrummet
så de unge mellem 15 og 18 år kun må være på arbejde indtil kl 22.
Særligt vil jeg gerne bemærke, at muligheden for at beskæftige unge un-
der 18 år frem til kl. 22 alene indføres for restaurationer hvis hovedfor-
mål er servering af mad, herunder caféer, restauranter, madboder i forly-
stelsesparker, svømmehaller, hoteller, konference-/messecentre m.v. Jeg
skal i den forbindelse henvise til min besvarelse af spørgsmål 11 ad L
113 vedr. afgrænsningen af restaurationer, hvis formål er servering af
mad. Ydermere skal den unge være under tilsyn af voksent personale i
hele arbejdstiden.
Det er min klare opfattelse, at dette er med til at begrænse risikoen for, at
unge kan blive udsat for at skulle håndtere alkoholpåvirkede personer,
idet diskoteker, barer eller lignende herved bliver afskåret fra at kunne
beskæftige unge under 18 år.
Endvidere finder jeg, at den fastsatte tidsperiode fra kl. 6.00 – 22.00 af-
grænser risikoen for, at unge under 18 år unge kan blive udsat for at skul-
le håndtere berusede personer. Herved tages der højde for, at unge ikke
bør arbejde sent i de typer af restaurationer, der i løbet af aftenen ændrer
formål fra madservering til servering af stærke drikke – og hvor der for-
ERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
Fax
CVR-nr
33 92 33 50
33 12 37 78
10 09 24 85
EAN nr. 5798000026001
[email protected]
www.em.dk
L 113 - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 14: Spm. om, hvilke overvejelser og dokumentation der ligger bag vurderingen af, at risikoen for at blive udsat for berusede personer før kl. 22.00 på serveringssteder, hvis hovedformål er serveringen af mad, er begrænset, til erhvervsministeren
2/2
modes at befinde sig flere berusede personer senere på aftenen. De fore-
slåede regler bygger således bl.a. på en formodning om, at jo senere på
aftenen det bliver, desto større risiko er der for, at der er berusede perso-
ner til stede i restaurationen.
Afslutningsvis kan jeg oplyse, at der ikke, i forbindelse med lovforslaget,
er beskrevet en definition af, hvad der forstås ved ”berusede” personer.
Det vil altid være en konkret, skønsmæssig vurdering at fastslå om der er
tale om ”beruselse”. Restauratørere har mulighed for at udvise folk, der
opfører sig uanstændigt. Derudover vil den håndhævende myndighed,
også kunne foretage en sådan vurdering. I forhold til § 27 er det politiet,
der udgør den håndhævende myndighed.
Med venlig hilsen
Brian Mikkelsen