Tak for det, formand.
Det her forslag handler jo om en forlængelse af en forsøgsordning, som blev sat i gang under den tidligere Helle Thorning-Schmidt-regering, og som kørte i en 2-årig periode, hvor dagpengemodtagere og efterlønnere fik ret til at arbejde længere tid.
Den er, som det blev sagt, så udløbet her den 20.
marts, og i den forbindelse skal man selvfølgelig se på de erfaringer, som forsøgsordningen har givet.
Det, der så ligger efterfølgende, er, at der skal ses på at lave en ny lov om frivillighed, og i den forbindelse er der et lidt større arbejde, for det er ikke så enkelt igen.
Det er jo ikke bare sådan, at man siger, at nu hæver man timetallet for dagpengemodtagere og efterlønnere, og så er det i orden.
I Dansk Folkeparti ser vi på det på den måde, at vi skal hele viften igennem, når vi skal til at lave ny lovgivning.
Vi skal hele viften igennem, vi skal gå det hele igennem for at se, om der er et ubelyst hjørne, hvad angår nogle af dem, der arbejder frivilligt.
Det kan være alt lige fra, at det kan fortrænge almindelig beskæftigelse, til, at vi skal sikre, at forsikringsordningerne er i orden for dem, der arbejder frivilligt, hvis de kommer til skade.
Derfor er vores tilgang til det selvfølgelig, at vi går ind i arbejdet med at lave en ny aftale om en frivillig indsats, men at vi skal have det hele kigget igennem.
Det kan godt være, at der er rigtig mange områder, hvor man kan sige:
Der er ikke noget problem; her kan vi krydse af med et tjektegn; det har vi set igennem, og der er ikke nogen problemer; her kører det videre, som det er.
Men vi kan lige så godt benytte lejligheden til at gå det hele igennem.
I den forbindelse kan vi selvfølgelig også godt se, at vi skal have set på dem, der er på fleksydelse og ledighedsydelse, med hensyn til deres måde at arbejde på, men i Foreningsdanmark, som man kalder det, hvor der er rigtig mange foreninger, der bruger rigtig mange frivillige, skal vi selvfølgelig også give mulighed for, at foreningerne kan få de frivillige hjælpere, som de har behov for.
De efterlyser i forvejen frivillige og siger, at de døjer med at få frivillige til at arbejde med vores børn og børnebørn.
Her er så en mulighed for, at vi kan hjælpe foreningerne.
Det skal vi også se på.
Men derfor kan det godt være, at vi ender med at skulle se på, om man på nogle områder kan have ét timetal, og om man på andre områder kan have et andet timetal, så det ikke bare er ens.
Det har lidt at gøre med, hvad det er, man beskæftiger sig med som frivillig.
Det er i hvert fald den indgangsvinkel, vi har til det i Dansk Folkeparti.
Dansk Folkeparti har været med til at foreslå, at vi forlænger forsøgsordningen, indtil der er lavet en ny lovgivning, der kan træde i kraft den 1.
januar 2018, og det er også helt fint.
Vi bakker op om det her lovforslag.
Men med den nye lov, der skal komme, er vi nødt til at kigge lidt mere ihærdigt på de erfaringer, der er kommet, og også de bekymringer, der er for fortrængningen af almindeligt arbejde.
For det skal ikke være sådan, at man kan sige:
Så ansætter vi bare nogle frivillige, og så er problemet løst.
Nogle af dem, der er storslemme til at bruge frivillig arbejdskraft, er altså kommunerne, der gør brug af mere og mere frivillighed.
Man bruger flere og flere borgere til at arbejde frivilligt rundtomkring.
Der er vi også nødt til at se på, hvordan det fungerer, for det skal ikke være sådan, at man skærer ned på budgetterne, og så får man bare nogle frivillige til at løse opgaverne.
Det har vi kunnet se rundtomkring, og der er vi også nødt til at se lidt mere på, hvordan det fungerer rundtomkring.
Der er stor forskel på, hvordan man bruger de frivillige, ud fra om det er i en idrætsforening eller på et plejehjem.
Og som jeg sagde før, er der også spørgsmålet om forsikringer.
Vi skal godt nok sikre, at alle er forsikret, for hvis nogle kommer til skade, står vi med nogle, der er i den situation, at de ikke kan få erstatning, når de f.eks.
har hjulpet en, der er handicappet, eller en ældre.
Så vi skal kigge på, hvordan vi sikrer, at dem, der arbejder frivilligt, ikke kommer i klemme.
Men som udgangspunkt er vi i Dansk Folkeparti helt med på at lave en ny lovgivning om frivillige.
Regeringen er kommet med et udspil, og så skal vi nok sørge for, at regeringen kommer på rette spor, hvad det angår.
Det er ikke så enkelt, som ministeren har sagt.
Det er ikke bare lige at ændre det for efterlønnere og dagpengemodtagere.
Sådan bliver det i hvert fald ikke, når vi er færdige.
Vi kan lige så godt få alt, hvad der handler om frivillighed, samlet i en lovgivning, når nu vi er i gang.
I den forbindelse mener jeg også, at vi, når vi er færdige med at lave en lovgivning om det frivillige Danmark, så skal droppe alt det der med, at der er kommuner, der søger om at blive frikommuner på frivillighedsområdet.
Vi skal gerne kunne lave en lovgivning, så det hele er dækket ind, så vi kan stoppe alt det her med frikommuneforsøg på frivillighedsområdet.
Men det kommer jo an på, hvad vi kan blive enige om.