Jeg vil gerne sige tak til ordførerne for bemærkningerne.
Jeg er selvfølgelig særlig glad for de ordførere fra regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, som jeg forstår vil bakke op om det her lovforslag.
De øvrige ordførere vil jeg vende tilbage til senere.
Baggrunden for lovforslaget er, at der opholder sig udlændinge i Danmark, hvis tilstedeværelse ikke er ønsket af den danske stat.
Der er tale om, at vi afskaffer valgretten til kommunalbestyrelser og regionsråd for disse fire grupper, og det er følgende:
For det første udlændinge, der er på tålt ophold.
For det andet udlændinge, der er udvist ved dom.
For det tredje administrativt udviste udlændinge, og for det fjerde international krigsforbrydere, som sidder i dansk fængsel og afsoner en dom fra en international straffedomstol.
Der er altså tale om udlændinge, hvor de fleste har gjort sig skyldige i alvorlige forhold, og hvor det ikke er tanken, at de skal være en del af det danske samfund, men derimod at de skal hjem hurtigst muligt.
Regeringen arbejder naturligvis for, at flest mulige af disse udlændinge hjemsendes.
Men dem, der er af forskellige årsager ikke kan sendes hjem her og nu, skal selvfølgelig ikke have adgang til at stemme i Danmark.
Jeg er derfor glad for den brede opbakning, der har været her i dag.
Imidlertid er der så fire partier, nemlig Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF, som har udvist en sjælden omsorg for de mennesker, som ikke er ønskede i Danmark.
Det er med stor overraskelse, at jeg ser den omsorg i forhold til, at disse i Danmark uønskede mennesker stadig skal have stemmeret til vores kommunalbestyrelser og regionsråd.
Men det er jo et politisk valg.
Det er blevet nævnt, at der har været kritik eller i hvert fald stillet spørgsmålstegn fra Institut for Menneskerettigheders side, i forhold til hvordan det her forholder sig i forhold til vores forpligtelser internationalt.
Derfor synes jeg, man ikke alene skal lægge mærke til det høringssvar, der er givet, men jo også til det kommenterede høringsnotat, som er sendt med lovforslaget, sådan at medlemmerne af Folketinget har haft mulighed for at forberede sig.
Heri kan man bl.a.
læse, at efter artikel 6 i den europæiske konvention om udlændinges politiske deltagelse på lokalt niveau skal det være sådan, at der er tale om lovligt og sædvanligt ophold.
Og der er ikke tale om et lovligt og sædvanligt ophold for den her gruppe.
I forhold til EU-borgere er det også værd at have med, at når der er tale om EU-borgere, som ved endelig dom eller administrativ beslutning ikke har et opholdsgrundlag, fordi de har forbrudt sig mod regler her i landet, så anses de ikke for at have et EU-retligt for ophold.
Så vi har jo lavet den gennemgang, som de fire ordførere efterlyser.
Vi
har
lavet den, og vi
har
spurgt ovre i Justitsministeriet, og vi
har
fået klare svar i forhold til Danmarks menneskeretlige forpligtelser.
Så tilbage står alene det politiske spørgsmål, der handler om, om man ønsker at give udviste, folk på tålt ophold og folk, der er dømt ved en international krigsforbryderdomstol, mulighed for at stemme til kommunalvalg og regionsvalg – ja eller nej?
Regeringens svar er et klokkeklart nej.
Vi har kommunal- og regionsvalg her til november, og jeg vil sige, at det er rettidig omhu at træffe denne beslutning nu, så den kan få virkning i forhold til kommunal- og regionsrådsvalgene i år.
Faktisk synes jeg, at man med stor rimelighed kunne beskylde mig som økonomi- og indenrigsminister for ikke at passe mit arbejde ordentligt, hvis jeg ikke havde fremsat det her lovforslag, når nu jeg kender til problematikken.
Så jeg mener, det er en pligt at vedtage det her lovforslag, og at det faktisk er en kær pligt at få gennemført det her lovforslag, fordi det helt åbenlyst er en dårlig idé, at disse mennesker kan stemme i Danmark, når den danske stat ikke ønsker, at de skal opholde sig her i landet.
Så kan man jo have alle mulige ønsker om, hvem der skal have lov til at opholde sig i landet.
Jeg tror, det var hr.
Finn Sørensen, der var inde på det spørgsmål, altså om man måske vil sige, at der måske er nogle af de her mennesker, der skulle have lov til at blive her.
Men det mener jeg stadig er en anden sag.
Det svarer jo lidt til at have den holdning, at man ikke synes, der skal gøres noget ved fangeflugter, hvis det er forbrydelser, man i øvrigt ikke selv synes skulle være strafbare, eller hvor man synes, strafferammen skulle være lavere.
Men det mangler jo enhver logik at mene i en retsstat, at ens politiske synspunkter i forhold til, hvem der skal være omfattet, skal have betydning for, om man støtter sanktionen eller ej.
Jeg vil gerne sige, at jeg er glad for, at der er et flertal, og selv om jeg måske også er gået lidt til nogle af ordførerne her nu, så vil jeg bruge de næste uger på at lokke og fedte og gøre hvad som helst, for at få de sidste fire partier til at indse, at de ikke skal støtte, at folk, der ikke har en lovlig grund til at være i Danmark, skal have stemmeret til vores kommunalbestyrelser og regionsråd.