Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
L 159 Bilag 1
Offentligt
1733263_0001.png
NOTAT
Dyresundhed
J.nr. 2016-14-30-00070
Ref. HCHR/SIBZU
Dato: 15-02-2017
Notat om høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om hold af dyr (be-
myndigelse til fastsættelse af regler om obligatorisk hygiejnekursus for visse personer,
der håndterer svin m.v.)
Udkast til lovforslaget blev sendt i ekstern høring den 21. december 2016 med frist
for at afgive høringssvar den 23. januar 2017 kl. 12.00.
Følgende høringsparter har enten oplyst, at de ingen bemærkninger har til udkastet
til lovforslaget, eller at de hilser udkastet til lovforslaget velkommen:
Datatilsynet, Det Veterinære Sundhedsråd, Erhvervsstyrelsen (Team Effektiv Regu-
lering).
Følgende eksterne høringsparter har fremsendt bemærkninger til udkastet til lov-
forslaget: Danske Svineproducenter, Den Danske Dyrlægeforening, Fagligt Fælles
Forbund 3F, Fødevareforbundet NNF, ITD – Brancheorganisation for den danske
vejgodstransport, Landbrug & Fødevarer, Lægeforeningen, Rådet for Bedre Hygiejne,
SamMark og Økologisk Landsforening.
I det følgende gennemgås høringssvar, som indeholder bemærkninger til lovforsla-
get. Miljø- og Fødevareministeriets bemærkninger hertil er anført i kursiv. Hørings-
svarene er gengivet for så vidt angår de væsenligste overornede emner , og der henvi-
ses til, at de fremsendte høringssvar fra eksterne høringsparter offentliggøres på
Høringsportalen.
Høringssvarene har overordnet berørt følgende emner:
1.
Kursets målgruppe
2. Kursets varighed, form og indhold
3. Udmøntning af bemyndigelsesbestemmelsen
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk
L 159 - 2016-17 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
1733263_0002.png
4. Eksisterende uddannelser
5.
Kontrol
6. Konkurrencevilkår
Ad. 1. Kursets målgruppe
3F vil opfordre til, at kursuskravet fremover omhandler alle, der erhvervsmæssigt arbej-
der med og håndterer husdyr, såsom mink og heste.
3F og NNF mener, at andre der ikke direkte deltager i håndteringen, men som er-
hvervsmæssigt beskæftiger sig med svin, også bør have indgående kendskab til,
hvordan man minimerer risikoen for spredning af husdyr-MRSA.
Miljø- og Fødevareministeriets bemærkninger:
Miljø- og Fødevareministeriet kan oplyse, at kurset ved fastsættelse af regler i med-
før af den foreslåede bemyndigelse vil blive obligatorisk for følgende personer: per-
soner, der er erhvervsmæssigt beskæftigede i svinebesætninger, personer der
transporterer og håndterer levende svin i forbindelse med erhvervsmæssig trans-
port af svin, herunder personer, der håndterer svin på samlesteder, markeder og
lignende, samt for slagterimedarbejdere, der håndterer levende svin.
Baggrunden for det obligatoriske hygiejnekursus er Handlingsplan for husdyr-
MRSA af 16. april 2015, som blev indgået mellem Venstre, Enhedslisten, SF, Kon-
servative, Dansk Folkeparti og den daværende regering bestående af Socialdemo-
kraterne og Det Radikale Venstre. Ifølge punkt 2.3. i handlingsplanen indføres obli-
gatorisk hygiejnekursus for personer, der håndterer svin. Det overordnede formål
med kurset er at minimere den mængde af husdyr-MRSA, som mennesker passivt
kan bære videre til det omgivende samfund. Idet handlingsplanen krav om obliga-
torisk hygiejnekursus omfatter husdyr-MRSA hos svin fastsættes kravet ikke for
personer, der håndterer andre husdyr såsom mink og heste.
Med henblik på implementering af initiativet om obligatorisk hygiejnekursus ned-
satte Fødevarestyrelsen en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Land-
brug & Fødevarer, Danish Crown, SEGES, Arbejdstilsynet, Statens Serum Institut,
3F, BAR transport og engros, Arbejdsgiverforeningen for transport og logistik og
Fødevarestyrelsen. Arbejdsgruppen skulle blandt andet beskrive kursets målgrup-
pe, opgøre målgruppernes størrelse, beskrive kursets indhold og beskrive kravets
eventuelle udstrækning til udenlandske medarbejdere og chauffører. Arbejdsgrup-
Side 2 af 9
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk
L 159 - 2016-17 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
1733263_0003.png
pen har udarbejdet en rapport af 7. januar 2016 - Rapport fra arbejdsgruppen om
indførelse af obligatorisk hygiejnekursus for personer, der håndterer svin.
Af rapporten fra arbejdsgruppen, som 3F og NNF henviser til, fremgår det, at der
også er andre mindre grupper af personer, som via deres arbejde kommer i kontakt
med svin, eksempelvis dyrlæger. Det fremgår af rapporten, at dyrlæger i kraft af
deres uddannelse har den nødvendige indsigt i MRSA og hygiejne. Derudover gæl-
der det for besætninger med zoonotisk smittebeskyttelsesplan, jf. bekendtgørelse nr.
1536 af 12. december 2016 om sundhedsrådgivningsaftaler for svinebesætninger at
den ansvarlige for besætningen skal påse, at besøgene efterlever smitteforebyggen-
de foranstaltninger. På den baggrund anbefaler arbejdsgruppen, at kravet som
udgangspunkt skal omfatte alle personer, der erhvervsmæssigt er beskæftigede
med svin i svinebesætninger, ved transport og på slagterier. Med lovforslaget følges
arbejdsgruppens anbefaling om hvilke persongrupper, der skal omfattes af kravet
om obligatorisk hygiejnekursetdermed.
Miljø- og Fødevareministeriet bemærker, at idet kurset vil blive stillet vederlagsfrit
til rådighed og ligge frit tilgængeligt på internettet, vil det være muligt for alle at
tage kurset.
Ad. 2. Kursets varighed, form og indhold
Den Danske Dyrlægeforening tvivler på, at kursisterne efter et kursus med en varig-
hed af 1,5 timer, vil kunne opfylde målsætningerne beskrevet i høringsbrevet.
SamMark bemærker, at det vil være uoverskueligt for en større andel af chaufførerne
at skulle tage et e-learningkursus med efterfølgende vejledende test, ikke mindst når
man kun kan tage det på dansk eller engelsk.
3F og NNF finder ikke, at et e-learningkursus i tilstrækkelig grad vil kunne afhjælpe
f.eks. spørgsmål omkring det psykiske arbejdsmiljø, eller hvordan man forholder sig
til det omgivende samfunds nervøsitet for spredning af husdyr-MRSA. 3F bemærker
desuden, at det kursusindhold og den form, som er beskrevet i arbejdsgruppens rap-
port, er den bedste måde at sikre mod spredning af husdyr-MRSA.
Lægeforeningen og Rådet for Bedre Hygiejne ønsker at forslagets tekst åbner op for
flere typer af kurser, f.eks. fysiske kurser, webinarer og erfaringsgrupper. Endvidere
vil de opfordre til, at man også holder sig for øje, at der udover de fagligt ansvarlige
fra Statens Serum Institut til disse kurser også sikres samarbejde med parter, der har
Side 3 af 9
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk
L 159 - 2016-17 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
1733263_0004.png
praktisk og direkte erfaring med de produktionshygiejniske forhold, fx ved at inddra-
ge veterinærer med indgående kendskab til produktionspraksis.
Økologisk Landsforening finder det hensigtsmæssigt, at man skal kunne vælge et
kursusforløb, der målretter sig den produktion, der er tale om, idet de bemærker, at
der er væsentlig forskel på forholdene i de lukkede besætninger og det økologiske
system. De bemærker endvidere, at det bør overvejes, om de mindre erhvervsmæssi-
ge producenter med en ekstensiv produktion skal undtages.
Miljø- og Fødevareministeriets bemærkninger:
Arbejdsgruppen har blandt andet beskrevet anbefalinger til kursets indhold. Miljø-
og Fødevareministeriet vurderer, at kursusindholdet bør tage udgangspunkt i ar-
bejdsgruppens anbefalinger til kursusindhold, da det dækker de overordnede em-
ner, der ifølge Handlingsplan for husdyr-MRSA skal gennemgås, herunder hvilke
risici, der er forbundet med MRSA, og hvordan man kan mindske risikoen for at
sprede smitten uden for staldene.
Arbejdsgruppens anbefalinger vedrørende læringsudbytte danner således bag-
grund for indholdet af e-learningkurset.
I forhold til Den Danske Dyrlægeforenings bemærkninger vurderer Miljø- og Føde-
vareministeriet, at e-learningkurset vil tilgodese det af arbejdsgruppen anbefalede
læringsudbytte og dermed øge kendskabet til smittebeskyttelse, hvorved motivatio-
nen for at opretholde et højt hygiejneniveau øges.
E-learningkurset vil have en forventet gennemsnitlig varighed på ca. 1,5 time af-
hængig af kursistens kendskab til området på forhånd. Kursets varighed er estime-
ret ud fra personer med almindeligt kendskab til hygiejne og til brug af elektroniske
medier. Det vurderes mest hensigtsmæssigt, at kurset stilles til rådighed som et e-
learningkursus, bl.a. fordi det giver mulighed for, at kursisterne kan tilgå kurserne
fra alle steder med en internetforbindelse, hvorfor Miljø- og Fødevareministeriet
vurderer, at adgangen til at tilgå og gennemføre kurset er fleksibel og overskuelig.
Kurset vil som udgangspunkt blive stillet til rådighed på dansk og engelsk med mu-
lighed for at udbygge til flere sprog senere. En del af kursusindholdet vil være illu-
strationsbaseret.
Indholdet af kurset vil som nævnt tage udgangspunkt i arbejdsgruppens anbefalin-
ger til læringsudbyttet, hvilket bl.a. er: ”Viden om betydning af at være MRSA-
bærer, og hvordan det håndteres både i forhold til familie og almindelig social kon-
takt” og ”Kendskab til rettighederne som MRSA-bærer i sundhedsvæsenet”. Med
Side 4 af 9
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk
L 159 - 2016-17 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
disse anbefalinger henviser arbejdsgruppen til de emner vedrørende det psykiske
arbejdsmiljø, som 3F og NNF efterspørger. Således er det Miljø- og Fødevaremini-
steriets opfattelse, at håndtering af pskykiske arbejdsmiløproblemer, der måtte
opstå i relation til husdyr-MRSA vil blive tilstrækkeligt behandlet i kursets indhold,
idet kursusindholdet udvikles på baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger.
Endvidere er der mulighed for at kontakte MRSA-rådgivningstjenesten for rådgiv-
ning om spørgsmål vedrørende husdyr—MRSA og det psykiske arbejdsmiljø.Miljø-
og Fødevareministeriet noterer sig Lægeforeningen og Rådet for Bedre Hygiejnes
bemærkninger om behov for flere typer af kurser, men bemærker hertil, at det med
lovforslaget foreslås, at initiativet om obligatorisk hygiejnekursus udmøntes i form
af e-learning kursus, idet denne kursusform vurderes mest hensigtsmæssig og flek-
sibel i forhold til formålet med kurset. Miljø- og Fødevareministeriet kan desuden
oplyse, at SEGES Videncenter for Svineproduktion har oplyst, at visse landbrugs-
skoler har indarbejdet viden om husdyr-MRSA i undervisningen.
Miljø- og Fødevareministeriet bemærker, at der har været dyrlæger blandt ar-
bejdsgruppens medlemmer, hvilket afspejles i de temaer, der fremgår af kursets
læringsudbytte.
Miljø- og Fødevareministeriet har noteret Lægeforeningen og Rådet for Bedre Hy-
giejnes bemærkninger, og kan oplyse, at vi så vidt muligt vil tage højde for be-
mærkningerne omkring samarbejdsparter, der har praktisk og direkte erfaring
med produktionshygiejniske forhold, i processen for udarbejdelse af kurset.
Med hensyn til Økologisk Landsforenings bemærkninger om produktionsforhold
bemærker Miljø- og Fødevareministeriet, at det overordnede formål med kurset er,
at alle, der er erhvervsmæssigt beskæftigede med svin forstår vigtigheden af smitte-
forebyggende tiltag, hvorved motivationen for at opretholde et højt hygiejneniveau
øges uanset produktionsforholdene i den konkrete besætning.
Det obligatoriske hygiejnekursus er et generelt kursus og ikke med fokus specielt
rettet mod besætningsformen og produktionsforholdene, idet kurset skal være mål-
rettet personer i alle led i svineproduktionen, inklusiv personer der transporterer
levende svin, samt medarbejdere på slagteriet, der håndterer levende svin.
Rapporten fra arbejdsgruppen om indførelse af obligatorisk hygiejnekursus for
personer, der håndterer svin, anbefaler, at krav om obligatorisk hygiejnekursus
som udgangspunkt omfatter alle personer, der erhvervsmæssigt er beskæftigede
med svin. På baggrund af arbejdsgruppens anbefalinger, samt det forhold, at e-
Side 5 af 9
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk
L 159 - 2016-17 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
1733263_0006.png
learningkursets anslåede længde er på ca. 1,5 timer og vederlagsfritforeslås ikke, at
der fastsættes undtagelser fra kravet om obligatorisk hygiejnekursus for mindre
erhvervsmæssige producenter eller i øvrigt.
Ad. 3. Udmøntning af bemyndigelsesbestemmelsen
Danske Svineproducenter har i deres høringssvar haft bemærkninger til implemente-
ringsforløbet vedr. det obligatoriske hygiejnekursus, og indstiller, at der gives mindst
et års frist til, at alle medarbejdere har gennemført kurset. For nyansatte medarbej-
dere, der ikke har kurset i forvejen, indstilles der en 3 måneders frist.
Miljø- og Fødevareministeriets bemærkninger:
Miljø- og Fødevareministeriet bemærker, at det fremgår af bemærkningerne til
lovforslaget, at der i forbindelse med reglerne, der fastsættes efter den foreslåede
bemyndigelse, vil blive fastsat en nærmere angiven frist for, hvornår de omfattede
personer skal have gennemført kurset for at virksomheden eller virksomhedsejeren
lever op til kravet. Miljø- og Fødevareministeriet noterer Danske Svineproducen-
tersbemærkning, og , og vil lade dem indgå i overvejelserne i forbindelse med udar-
bejdelsen af bekendtgørelsen, som udmønter bemyndigelsen. Bekendtgørelsen sen-
des desuden i ekstern høring.
Ad. 4. Eksisterende uddannelser
Danske Svineproducenter savner en tydeligere afklaring af, hvordan kurset kan im-
plementeres eller udbydes i nogle af de i forvejen eksisterende uddannelsespro-
grammer – fx i dyrlæge regi, på landbrugsskolerne, i landboforeningerne mv.
3F finder, at kravet om obligatorisk hygiejnekursus for personer, der håndterer svin,
fremover skal indgå som en obligatorisk del af landbrugsuddannelsen, uddannelse til
industrislagter, veterinæruddannelser m.m., således at alle, der fremover gennemfø-
rer en uddannelse inden for disse områder, har den fornødne viden om husdyr-
MRSA.
NNF finder, at kurset skal indgå som en del af uddannelsen til industrislagter og an-
dre uddannelser, hvor det er relevant.
Landbrug & Fødevarer bemærker, at når læringsmålene indgår i andre undervis-
nings- eller kursusforløb eller på anden måde end e-learning, er det ikke præciseret,
hvordan en privat udbyder får en registrering/godkendelse af et kursus.
Miljø- og Fødevareministeriets bemærkninger:
Miljø- og Fødevareministeriet har overvejet om der skal fastsættes undtagelser eller
Side 6 af 9
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk
L 159 - 2016-17 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
1733263_0007.png
dispensationsmuligheder fra krav om hygiejnekursus for personer, som tidligere
har gennemført en uddannelse, hvor der er blevet undervist i hygiejne i relation til
håndtering af svin. Som følge af vigtigheden af smittebeskyttelse og forebyggelse af,
at husdyr-MRSA spredes til det omgivende samfund, vurderer Miljø- og Fødevare-
ministeriet, at der ikke fastsættes bestemmelser om undtagelser eller dispensati-
onsmuligheder i øvrigt. I vurderingen indgår desuden, at e-learningkursets anslå-
ede varighed er ca. 1,5 timer og stilles vederlagsfrit til rådighed for alle, og vurderes
derfor at være overkommeligt for erhvervet.
Miljø- og Fødevareministeriet opfordrer til at uddannelsesinstitutionerne indarbej-
der e-learningkurset som en del af undervisningen på de relevante uddannelser,
f.eks. landbrugsskoler.
Kurset vil blive stillet til rådighed via MRSA-rådgivningstjenesten, som hører under
Statens Serum Institut. MRSA-rådgivningstjenesten varetages af specialiseret per-
sonale inden for det humane hygiejneområde. Personalet har siden MRSA-
rådgivningstjenesten blev oprettet haft en tæt og hyppig kontakt med personer i de
målgrupper, som hygiejnekurset henvender sig til, og har derfor et indgående
kendskab til de spørgsmål og problematikker, som kurset omhandler. På baggrund
af denne specialiserede ekspertise som rådgivningstjenesten allerede besidder, vur-
derer Miljø- og Fødevareministeriet, at hygiejnekurset skaludvikles af MRSA-
rådgivningstjenesten og Statens Serum Institut.
Der henvises til at, uddannelsesinstitutionerne eller private organisationer, som
udbyder uddannelse, inddrager det vederlagsfri kursus som en del af undervisnin-
gen.
Ad. 5. Kontrol
3F er bekymrede for, at der kan forekomme situationer, hvor den pågældende, der
har fået udstedt et kursusbevis ikke er den, der har gennemført selve e-
learningkurset.
Den Danske Dyrlægeforening bemærker, at det kan være et problem, at der ikke er
kontrol med, hvilke personer der reelt set tager kurset i kraft af, at det er et online-
kursus.
Landbrug & Fødevarer ønsker, at vi præciserer, at systemet også kan gemme de kur-
susdeltagere, som har taget kurset, så et kursusbevis kan genskabes.
Side 7 af 9
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk
L 159 - 2016-17 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
1733263_0008.png
Lægeforeningen og Rådet for Bedre Hygiejne bemærker, at e-læring kan sætte noget
på dagsordenen, men skal det for alvor indarbejdes i de daglige rutiner, bør det for-
anledige opfølgning i praksis, helst med relevante og målbare kriterier for om det gør
en forskel eller ej. Et godt eksempel er HACCP, der med sine velkendte principper
anvendes i store dele af fødevareindustrien og som fint vil kunne udbredes til dette
tiltag.
Miljø- og Fødevareministeriets bemærkninger:
Miljø- og Fødevareministeriet noterer bemærkningerne om identifikation. Der ar-
bejdes i øjeblikket med en model for kurset, hvor CPR-nr. eller lignende skal anven-
des som identifikation på kursistenog hvorkursusbeviset vilkunne genskabes i sy-
stemet.
Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, hvorledes Miljø- og Fødevaremini-
steriet påtænker at udføre kontrol med, at medarbejderne har gennemført det obli-
gatoriske hygiejnekursus.
Med hensyn til bemærkningerne fra Lægeforeningen og Rådet for Bedre Hygiejne
om, at viden om hygiejne skal indgå i daglige rutiner, bemærkes det, at for besæt-
ninger, der har en sundhedsrådgivningsaftale, er der krav omen zoonotisk smitte-
beskyttelsesplan for besætningen. Formålet med denne er bl.a. at reducere risikoen
for spredning af husdyr-MRSA fra svinestalde til det omgivende samfund. Den be-
sætningsansvarlige har ansvaret for planen efter rådgivning fra besætningsdyrlæ-
gen. Den zoonotiske smittebeskyttelsesplan revideres mindst én gang årligt. Planen
tager, ligesom HACCP analyser, højde for de konkrete forhold i besætningen.Det
vurderes således, at fokus på smittebeskyttelse allerede i dag indgår i de daglige
rutiner i besætningerne.
Ad. 6. Konkurrencevilkår
ITD – Brancheorganisation for den danske vejgodstransport bemærker, at kurset vil
medføre udgifter til erhvervslivet i form at tabt arbejdsfortjeneste samt udgifter i
forbindelse med kontrol mv. Organisationen bemærker endvidere, at kurset vil med-
føre ulige konkurrencebetingelser, hvis kravet om uddannelse udelukkende omfatter
ansatte i danske transportvirksomheder.
SamMark bemærker, at det er et konkurrenceforvridende tiltag, når kravet kun stilles
til dansk registrerede virksomheder.
Miljø- og Fødevareministeriets bemærkninger:
I forhold til konsekvenser for erhvervet henvises til, at formålet med kurset er be-
Side 8 af 9
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk
L 159 - 2016-17 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
grundet i hensyn til smittebeskyttelse og forebyggelse af spredning af husdyr-
MRSA til det omgivende samfund. Kurset bliver et vederlagsfrit e-learningkursus
på ca. 1,5 timer, hvorfor erhvervsmæssige konsekvenser såsom tabt arbejdsfortje-
neste , vurderes at være begrænsede i forhold til det væsentlige formål med kurset-
Arbejdsgruppen anbefaler, at kravet om obligatorisk hygiejnekursus omfatter såvel
danske som udenlandske medarbejdere, men bemærker, at kravet kan blive svært
at håndtere i forhold til chauffører fra udlandet, hvis virksomheden, hvor de er an-
sat under, er registreret i udlandet.
Reglerne der fastsættes til udmøntning af den foreslåede bemyndigelse vil i over-
ensstemmelse med arbejdsgruppens anbefalinger, ligeledes gælde udenlandske
personer, der er ansat i Danmark og håndterer levende svin. Miljø- og Fødevare-
ministeriet henviser desuden til, at handlingsplanen er indgået i et bredt forlig i
Folketinget (se afsnit 2).
Lovteknisk ændring indsat efter høringen
Efter høringen er der i lovforslaget indsat et ændringsforslag af ren lovteknisk karakter. Baggrunden
er, at en bestemmelse om klagesagsbehandling i Miljø- og Fødevareklagenævnet ved lov nr. 1715 af
27. december 2016 ved en fejl er indsat i lov om hold af dyr som § 66 a i lovens kapitel 13, selvom
lovens kapitel 13 a allerede indeholdt en § 66 a. Den foreslåede ændring retter op på dette forhold
ved at flytte den pågældende bestemmelse, der på nuværende tidspunkt er indsat som § 66 a i lovens
kapitel 13, således at bestemmelsen i stedet indsættes som nye stykker i lovens § 66, som i forvejen
indeholder klagebestemmelser. Der er tale om en ren lovteknisk ændring, og der sker således ingen
materielle ændringer ved den foreslåede nye placering.
Side 9 af 9
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • DK-2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00 • Fax +45 72 27 65 01 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk/kontakt • www.fvst.dk