Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17
L 113
Offentligt
1717969_0001.png
Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg
ERHVERVSMINISTEREN
1. februar 2017
Besvarelse af spørgsmål 2 ad L 113 stillet af udvalget den 17. januar
2017
Spørgsmål:
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23/11-16 fra Alkohol og
Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17,
jf. L 113 - bilag 3.
Svar:
Alkohol & Samfund har i deres henvendelse af 23. november 2016 og fo-
retræde for Erhvervsudvalget den 8. december 2016 fremført, at lov-
forslaget ikke behandler de sundhedsmæssige konsekvenser af de foreslå-
ede regler, herunder at det vil betyde en sundhedsrisiko for de unge, som
arbejder på de omfattede udskænkningssteder.
Lovforslaget om ændring af restaurationsloven har til formål at gennem-
føre initiativet ”en tidsvarende restaurationslov”, fra aftale om Vækst og
udvikling i hele Danmark af den 9. februar 2016. Initiativet indeholder
bl.a. en lempelse af § 27 om forbud mod at beskæftige mindreårige, hvor
der serveres stærke drikke, nedsættelse af aldersgrænsen for bevillingsha-
vere og bestyrere samt ved lejlighedsbevillinger.
Der er tilsigtet en mindre liberalisering i forhold til aldersgrænser ved, at
restauranter og cafeer kan beskæftige unge under 18 år i lokaler, hvor der
udskænkes stærke drikke. Ligeledes vil alderskravene for bevillingshave-
re blive lempet, så unge iværksættere får nemmere ved at starte restaura-
tionsvirksomhed. Samtidig har der været lagt stor vægt på at finde en an-
svarlig balance i forhold til sundheds- og alkoholpolitiske hensyn særligt
i forhold til unge, hvorfor der fortsat gælder en række krav og betingelser
for, at unge kan servere stærke drikke.
Om baggrunden for de foreslåede regler, som Alkohol & Samfund har
påpeget, kan jeg i øvrigt oplyse følgende:
Unges beskæftigelse
Alkohol & Samfund foreslog konkret, at forslaget om lempelse af for-
buddet i restaurationslovens § 27 mod at beskæftige mindreårige, hvor
der serveres stærke drikke, skulle udgå.
I lovforslaget foreslås en lempelse af bestemmelsen, så unge mellem 15
og 18 år, under opsyn af en person over 18 år, må være beskæftiget med
servering af stærke drikke m.v. i restaurationer, hvor servering af mad er
hovedformålet, fra kl. 06 frem til kl. 22. Efter kl. 22 skal alle beskæftige-
ERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K
Tlf.
Fax
CVR-nr
33 92 33 50
33 12 37 78
10 09 24 85
EAN nr. 5798000026001
[email protected]
www.em.dk
L 113 - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 2: Spm. om kommentar til henvendelsen af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17, til erhvervsministeren
2/3
de i restaurationsbranchen være minimum 18 år. Derudover foreslås sær-
lige regler for unge mellem 15 og 18 år, som er uddannet eller under ud-
dannelse i tjenerfaget, eller som er værtens børn eller børnebørn.
Forslaget er i overensstemmelse med Arbejdstilsynets generelle regler om
unges arbejde, jf. bekendtgørelse nr. 239 af 6. april 2005, hvor det bl.a.
fremgår af § 23, stk. 4, at unge, der er fyldt 15 år, og ikke længere er om-
fattet af undervisningspligten, må arbejde indtil kl. 24.00 i restauranter,
hoteller, grillbarer og lignende. I forbuddet mod beskæftigelse af unge i
restaurationer, hvor der serveres stærke drikke, er arbejdstiden således
kortere, end der er mulighed for inden for rammerne af Arbejdstilsynets
regler herom.
Alkohol & Samfund har anmodet om svar på, hvor ofte politiet i 2014 og
2015 har undersøgt alderen på serveringspersonale, og hvor mange sager
er åbnet på den baggrund. Der er indhentet bidrag fra Justitsministeriet,
hvor Justitsminister Søren Pape Poulsen har svaret:
”Justitsministeriet kan oplyse, at Rigspolitiet har oplyst, at det ikke er
muligt at trække oplysninger fra politiets sagsbehandlingssystem
(POLSAS) om, hvor ofte politiet i 2014 og 2015 har undersøgt alderen på
serveringspersonale, og hvor mange sager der er åbnet på den bag-
grund.”
Øvrige bemærkninger
Alkohol og & Samfund påpeger, at lovforslaget vil øge adgangen af al-
kohol udenfor regulerede spisesteder og barer markant. Deres bekymring
går ligeledes på, at lejlighedsbevillinger, efter deres opfattelse, nu skal
gives med en varighed på minimum to år.
Det er væsentligt at have for øje, at det beror på en misforståelse, at lej-
lighedsbevillinger gives for en periode på minimum to år. Lejlighedsbe-
villinger gives udelukkende til det enkelte arrangement, der er ansøgt om.
Alkoholbevillinger skal derimod efter de foreslåede regler minimum have
en varighed på 2 år, jf. den foreslåede bestemmelse til § 10, stk. 2.
Reglerne for enkeltstående arrangementer (lejlighedstilladelser) indebæ-
rer, at en person uden alkoholbevilling ved særlige lejligheder kan servere
stærke drikke. Den pågældende, der får lejlighedsbevilling til at servere
øl, bordvin og stærke drikke, skal være fyldt 25 år. Dette alderskrav fore-
slås nedsat til 21 år.
Alkohol & Samfund har foreslået, at bevillingsnævn tilføres sundhedsfag-
lig kompetence. Det er imidlertid vurderingen, at det er mest hensigts-
mæssigt ikke at udvide antallet af medlemmer af bevillingsnævnet yderli-
gere, end det allerede foreslåede. KL har overfor Erhvervsstyrelsen op-
lyst, at visse brancheorganisationer allerede i dag sidder med i bevillings-
nævnet i 49 kommuner, og at nogle af disse også er sundhedsfaglige re-
præsentanter.
L 113 - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 2: Spm. om kommentar til henvendelsen af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17, til erhvervsministeren
3/3
Alkohol & Samfund har endvidere foreslået, at Erhvervsstyrelsen skal
inddrage Sundhedsstyrelsens inspirationshæfte om Ansvarlig Udskænk-
ning i arbejdet med modernisering af restaurationsloven. Erhvervsstyrel-
sen har overfor mig oplyst, at Sundhedsstyrelsen deltog ved de forudgå-
ende dialogmøder om ændringen af restaurationsloven i for-
året/sommeren 2016. Jeg vil bede Erhvervsstyrelsen, som ansvarlig myn-
dighed for restaurationsloven, om at tage kontakt til Sundhedsstyrelsen
med henblik på at inddrage Sundhedsstyrelsens inspirationshæfte om An-
svarlig Udskænkning i arbejdet med den vejledning, som Erhvervsstyrel-
sen skal udarbejde som en del af moderniseringen af restaurationsloven.
Jeg mener, at der med lovforslaget er fundet en forsvarlig balance mellem
de forskellige hensyn til, at restaurationsloven på den ene side skal følge
med udviklingen i samfundet og på den anden side at vægte sundheds- og
alkoholpolitiske hensyn. Forslaget vurderes derfor at følge udviklingen i
samfundet og dermed opfylde initiativet om en mere tidssvarende restau-
rationslov og være med til at skabe vækst og udvikling i hele Danmark.
Med venlig hilsen
Brian Mikkelsen