Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17
L 113 Bilag 19
Offentligt
1736346_0001.png
Til lovforslag nr.
L 113
Folketinget 2016-17
Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 0. marts 2017
3. udkast
(Ændringsforslag fra ALT og EL)
Betænkning
over
Forslag til lov om ændring af lov om restaurationsvirksomhed og
alkoholbevilling m.v.
(Ændring af alderskrav for unge personers beskæftigelse og alderskrav til bevillingshavere og bestyrere m.v.)
[af erhvervsministeren (Brian Mikkelsen)]
1. Ændringsforslag
Der er stillet 8 ændringsforslag til lovforslaget. Erhvervs-
ministeren har stillet ændringsforslag nr. 1-4, 7 og 8. En-
hedslistens og Alternativets medlemmer af udvalget har stil-
let ændringforslag nr. 5. Socialistisk Folkepartis og Radikale
Venstres medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag
nr. 6.
2. Udvalgsarbejdet
Lovforslaget blev fremsat den 11. januar 2017 og var til
1. behandling den 26. januar 2017. Lovforslaget blev efter 1.
behandling henvist til behandling i Erhvervs-, Vækst- og
Eksportudvalget.
Møder
Udvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.
Høring
Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været
sendt i høring, og erhvervs- og vækstministeren sendte den
7. oktober 2017 dette udkast til udvalget, jf. ERU alm. del –
bilag 5. Den 11. januar 2017 sendte erhvervsministeren de
indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.
Skriftlige henvendelser
Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget
skriftlige henvendelser fra:
Alkohol & Samfund,
Dansk Live,
Lis Hartvig Holm, Taastrup,
HORESTA,
Indre By Lokaludvalg og
3F.
Erhvervsministeren har over for udvalget kommenteret
de skriftlige henvendelser til udvalget.
3. Tilkendegivelse fra erhvervsministeren
Erhvervsministeren har tilkendegivet, at bestemmelsen
om unges beskæftigelse i restaurationslovens § 27 vil blive
evalueret med henblik på oversendelse af evalueringen til
udvalget senest 2 år efter lovens ikrafttræden, det vil sige se-
nest den 1. juli 2019. Der henvises til ministerens besvarelse
af spørgsmål 19.
Erhvervsministeren har endvidere anmodet udvalget om
at optrykke ministerens svar på spørgsmål 14 og 21 som bi-
lag til betænkningen.
Deputationer
Endvidere har følgende mundtligt over for udvalget rede-
gjort for deres holdning til lovforslaget:
Dansk Live,
[HORESTA],
Indre By Lokaludvalg og
3F.
Spørgsmål
Udvalget har stillet 24 spørgsmål til erhvervsministeren
til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.
2 af udvalgets spørgsmål og erhvervsministerens svar
herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.
DokumentId
Journalnummer
L 113 - 2016-17 - Bilag 19: 3. udkast til betænkning
1736346_0002.png
2
4. Indstillinger <og politiske bemærkninger>
<>
Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin var på
tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret
med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til
at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-
tænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt
i betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal eller
et mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/
mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
5. Ændringsforslag med bemærkninger
Ændringsforslag
Til § 1
Af
erhvervsministeren,
tiltrådt af <>:
1)
I den under
nr. 3
foreslåede affattelse af
§ 10, stk. 3,
2.-4. pkt.,
udgår i
1. pkt.
», en uafhængig jurist eller advo-
kat«.
[Udeladelse af krav om tilføjelse af jurist eller advokat til
bevillingsnævnets sammensætning]
2)
Efter
nr. 9
indsættes som nyt nummer:
»1.
I
§ 18, stk. 1, nr. 1,
ændres »stk. 3« til: »stk. 2«.«
[Lovteknisk ændring]
3)
I indledningen til
nr. 12
ændres »§ 22« til: »§ 22, stk.
1-3«.
[Lovteknisk ændring]
4)
Nr. 13
udgår.
[Den foreslåede regel udgår]
Af
et mindretal
(EL og ALT), tiltrådt af <>:
5)
I den under
nr. 17
foreslåede affattelse af
§ 27
udgår i
stk. 2 nr. 2.
[Forslaget om, at unge mellem 15 og 18 år må arbejde på
serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke, hvis ho-
vedformålet er servering af mad, udgår af lovforslaget]
Af
et mindretal
(SF og RV), tiltrådt af <>:
6)
I den under
nr. 17
foreslåede affattelse af
§ 27, stk. 2,
nr. 2,
indsættes efter »hermed« til: », og serveringsstedet
kun udskænker drikke med en alkoholprocent på maksimal
15 procent«.
[Indskrænkning af bestemmelsens anvendelsesområde til
kun at kunne anvendes på serveringssteder, der udskænker
stærke drikke med en alkoholprocent på maks. 15 pct.]
Af
erhvervsministeren,
tiltrådt af <>:
7)
Efter
nr. 17
indsættes som nyt nummer:
»02.
I
§ 35, stk. 1,
ændres »§ 24, stk. 3« til: »§ 24, stk. 4«.«
[Lovteknisk ændring]
Til § 2
8)
Stk. 2
udgår.
[Den delvise ikrafttræden udgår]
Bemærkninger
Til nr. 1
Med den i lovforslaget foreslåede affattelse af § 10, stk.
3, 2.-4. pkt., skal bevillingsnævnet bestå af en repræsentant
for politiet valgt af politidirektøren, et sagkyndigt medlem,
en uafhængig jurist eller advokat og indtil 6 andre medlem-
mer. Der tilføres således i forhold til de gældende regler et
sagkyndigt medlem og en uafhængig jurist eller advokat.
Ændringsforslaget indebærer en indskrænkning af den
foreslåede udvidelse af bevillingsnævnets sammensætning
ved, at kravet om, at bevillingsnævnet skal bestå af en jurist
eller advokat, udgår. Det betyder, at bevillingsnævnet fortsat
foreslås udvidet til at bestå af et sagkyndigt medlem foruden
de medlemmer, som efter de gældende regler skal være i et
bevillingsnævn.
Med ændringsforslaget sikres det, at bevillingsnævnet
med det sagkyndige medlem har kvalifikationer i form af en
relevant viden om virksomhedsøkonomi, som kan være af
afgørende betydning i forhold til f.eks. bevillingens længde,
samtidig med, at det sikres, at kommunerne ikke unødigt til-
føres større økonomiske konsekvenser ved, at der stilles
krav om, at der skal være en uafhængig jurist eller advokat i
bevillingsnævnet.
Til nr. 2
Der er tale om en lovteknisk ændring. Ændringen af hen-
visningen til § 18, stk. 3, sker som en konsekvensændring af
lovforslagets § 1, nr. 11, hvor stk. 3 bliver til stk. 2.
Til nr. 3
Der er tale om lovtekniske ændringer. Ændringsforslaget
præciserer, at sænkelsen af aldersgrænserne i § 22 fra 25 år
til 21 år, sker i både § 22, stk. 1, stk. 2 og stk. 3.
Til nr. 4
Lovforslagets § 1, nr. 13, indeholder en udvidelse af den
gældende § 24, stk. 2, som indebærer, at forbuddet mod at
udlevere eller medbringe stærke drikke i virksomheder, som
ikke har alkoholbevilling, gælder for alle typer af virksom-
heder, herunder salgs- og serveringsvirksomheder. Baggrun-
den for forslagets § 1, nr. 13, har været at præcisere de gæl-
dende regler, hvorefter restaurationslovens § 24, stk. 1, iføl-
ge lovteksten gælder for alle virksomhedstyper. Det fore-
slås, at § 1, nr. 13, udgår, da der med formuleringen i forsla-
get er sket en utilsigtet udvidelse af bestemmelsens anven-
delsesområde.
Ændringsforslaget indebærer således, at forslaget til § 24,
stk. 1, 2. pkt., udgår, hvorfor det gældende forbud om at ud-
levere eller medbringe stærke drikke til nydelse i eller på
spisesteder uden alkoholbevilling videreføres.
L 113 - 2016-17 - Bilag 19: 3. udkast til betænkning
1736346_0003.png
3
Til nr. 5
Ændringsforslaget indebærer, at forslaget der gør det mu-
ligt for unge mellem 15 og 18 år at arbejde på serveringsste-
der, hvor der serveres stærke
drikke, hvis hovedformålet er servering af mad, udgår af
lovforslaget.
Til nr. 6
Med den i lovforslaget foreslåede § 27, stk. 2, nr. 2, i re-
staurationsloven, bliver det i tidsrummet 6.00 – 22.00 muligt
for personer mellem 15 og 18 år at få beskæftigelse med af-
rydning, opdækning, rengøringsarbejde, modtagelse af be-
stillinger eller servering af stærke drikke under opsyn af per-
soner over 18 år på serveringssteder, hvis hovedformål er
servering af mad, og hvor serveringen af stærke drikke sker
i forbindelse hermed.
Ændringsforslaget indebærer en indskrænkning i anven-
delsesområdet for den i lovforslaget foreslåede § 27, stk. 2,
nr. 2, og betyder, at bestemmelsen kun kan anvendes for de
serveringssteder, hvis hovedformål er servering af mad, når
serveringsstedet kun udskænker drikke med en alkoholpro-
cent på maksimal 15 procent. Det vil som udgangspunkt si-
ge serveringssteder som alene serverer øl og vin som alko-
holiske drikke, hvilket f.eks. kan være burger-/grillbarer og
madboder i forlystelsesparker o.lign, der sædvanligvis ikke
sælger stærkere spiritus.
Med ændringsforslaget sikres det, at unge mellem 15-18
år ikke kan beskæftiges med de nævnte arbejdsområder på
serveringssteder, som udskænker stærkere spiritus (over 15
procent), og hvor der er en større risiko for, at miljøet kan
være præget af berusede folk.
Til nr. 7
Der er tale om en lovteknisk ændring som følge af lov-
forslagets § 1, nr. 15, hvor stk. 3 bliver til stk. 4.
Til nr. 8
Det foreslås, at lovforslagets § 2, stk. 2, vedrørende afvi-
gelse af ikrafttrædelsestidspunkt, udgår. Der er i lovforslaget
§ 2, stk. 2, henvist til forslagets § 1, nr. 4,. Det skulle rettelig
have været § 1, nr. 3, men da forslaget udgår, har det ingen
betydning.
Det foreslås i ændringsforslagets
nr. 1,
at den uafhængige
jurist eller advokat udgår af lovforslagets § 1, nr. 3. En sær-
skilt bestemmelse om et senere ikrafttrædelsestidspunkt i
forslagets § 2, stk. 2, hvor den korrekte henvisning er til lov-
forslagets § 1, nr. 3, vurderes herefter ikke at være nødven-
dig, da den foreslåede udvidelse af bevillingsnævnet med et
sagkyndigt medlem bør være mulig at gennemgøre i hen-
hold til lovforslagets § 2, stk. 1, foreslåede ikrafttrædelses-
tidspunkt den 1. juli 2017.
Hans Kristian Skibby (DF) Mette Hjermind Dencker (DF) Jan Rytkjær Callesen (DF) Lise Bech (DF) Tilde Bork (DF)
Dorthe Ullemose (DF) Torsten Schack Pedersen (V) Preben Bang Henriksen (V) Eva Kjer Hansen (V) Jacob Jensen (V)
Erling Bonnesen (V) Jane Heitmann (V) Villum Christensen (LA) Joachim B. Olsen (LA)
nfmd.
Anders Johansson (KF)
Erik Christensen (S) Karin Gaardsted (S) Peter Hummelgaard Thomsen (S) Kaare Dybvad (S) Morten Bødskov (S)
fmd.
Rasmus Horn Langhoff (S) Thomas Jensen (S) Pelle Dragsted (EL) Henning Hyllested (EL) René Gade (ALT)
Christian Poll (ALT) Ida Auken (RV) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Karsten Hønge (SF)
Inuit Ataqatigiit, Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Socialdemokratiet (S)
Dansk Folkeparti (DF)
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
Enhedslisten (EL)
Liberal Alliance (LA)
Alternativet (ALT)
Radikale Venstre (RV)
46
37
34
14
13
10
8
Socialistisk Folkeparti (SF)
Det Konservative Folkeparti (KF)
Inuit Ataqatigiit (IA)
Tjóðveldi (T)
Javnaðarflokkurin (JF)
Uden for folketingsgrupperne (UFG)
7
6
1
1
1
1
L 113 - 2016-17 - Bilag 19: 3. udkast til betænkning
1736346_0004.png
4
Bilag 1
Oversigt over bilag vedrørende L 113
Bilagsnr.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Titel
Høringssvar og høringsnotat fra erhvervsministeren
Henvendelse af 11/11-16 fra Indre By Lokaludvalg
Henvendelse af 23/11-16 fra Alkohol og Samfund samt præsentationer
fra deres foretræde for udvalget den 8/1-17
Henvendelse af 19/1-17 fra HORESTA
Henvendelse af 25/1-17 fra 3 F
Tidsplan over udvalget behandling af lovforslaget
Henvendelse af 2/2-17 fra Indre By Lokaludvalg
Henvendelse af 3/2-17 fra Lis Hartvig Holm, Taastrup
Præsentation fra Dansk Live til brug for deres foretræde for udvalget
9/2-17
1. udkast til betænkning
Henvendelse af 21/2-17 fra HORESTA
Henvendelse af 22/2-17 fra Dansk Live
Anmodning om optryk af L 113 – svar på spm. 19 i betænkningen, fra
erhvervsministeren
Anmodning om optryk af L 113 – svar på spm. 11 i betænkningen, fra
erhvervsministeren
Henvendelse af 6/3-17 fra Dansk Live
Ændringsforslag fra erhvervsministeren
Revideret ændringsforslag fra erhvervsministeren
2. udkast til betænkning
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 113
Spm.nr.
1
2
Titel
Spm. om kommentar til henvendelsen af 11/11-16 Indre By Lokalud-
valg, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om kommentar til henvendelsen af 23/11-16 fra Alkohol og
Samfund samt præsentationer fra deres foretræde for udvalget den
8/1-17, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om kommentar til henvendelsen af 19/1-17 fra HORESTA, til
erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om kommentar til henvendelsen af 25/1-17 fra 3 F, til erhvervs-
ministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om kommenar til henvendelse af 2/2-17 fra Indre By Lokalud-
valg, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om kommentar til henvendelse af 3/2-17 fra Lis Hartvig Holm,
Taastrup, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om ministeren vil stille ændringsforslag om en deling af lovfor-
slaget i to dele, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om ministeren vil kommentere undersøgelsen »Seksuel chikane
inden for Privat Service, Hotel og Restauration«, 2015, fra Analyse
3
4
5
6
7
8
L 113 - 2016-17 - Bilag 19: 3. udkast til betænkning
1736346_0005.png
5
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
Danmark, som 3F havde med under sit foretræde for Erhvervs- Vækst
og Eksportudvalget den 2. februar 2017, hvor 3F bemærkede, at un-
dersøgelsen indikerede, at arbejdstagere, der arbejder med udskænk-
ning af stærke drikke i restaurationer, særligt i forbindelse med jule-
frokoster og lignende arrangementer, i særlig grad bliver udsat for
seksuel chikane, til erhvervsministeren, [og ministerens svar herpå]
Spm. om ministeren vil kommentere undersøgelsen »Seksuel chikane
inden for Privat Service, Hotel og Restauration«, 2015, fra Analyse
Danmark, som 3F havde med under sit foretræde for Erhvervs- Vækst
og Eksportudvalget den 2. februar 2017, hvor 3F bemærkede, at un-
dersøgelsen indikerede, at særligt yngre kvinder, der arbejder med ud-
skænkning af stærke drikke i restaurationer, udsættes for seksuel chi-
kane, og at jo yngre medarbejderen er, jo større er risikoen for chika-
ne, og at chikanen i det væsentligste kommer fra kunder, til erhvervs-
ministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om ministeren vil redegøre for de arbejdsmiljømæssige pro-
blemstillinger, som ministeren vurderer der særligt er forbundet med
udskænkning af stærke drikke i restaurationer, til erhvervsministeren,
og ministerens svar herpå
Spm. om hvilke kriterier der afgrænser serveringssteder, hvis hoved-
formål er servering af mad, fra serveringssteder, hvis hovedformål ik-
ke er servering af mad, til erhvervsministeren, og ministerens svar her-
Spm. om, hvem der er kontrolansvarlig og hvordan det sikres, at reg-
lerne i praksis overholdes, herunder at 15-17-årige kun serverer stærke
drikke i forbindelse med servering af mad og under opsyn af personer
over 18 år , til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om, hvad der i den foreslåede § 27, stk. 2, forstås ved »stærke
drikke«, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om, hvilke overvejelser og dokumentation der ligger bag vurde-
ringen af, at risikoen for at blive udsat for berusede personer før kl.
22.00 på serveringssteder, hvis hovedformål er serveringen af mad, er
begrænset, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om en præcis afgrænsning af begreberne i den foreslåede § 27,
stk. 2, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om, hvordan serveringssteder sanktioneres, hvis ikke de opfyl-
der lovens krav, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om ministeren vil redegøre for de beskæftigelsesmæssige konse-
kvenser af lovforslaget i forhold til typen af jobs, som 15-17 årige vil
overtage på serveringsstederne, der i dag beskæftiges af personer på
18 år og derover, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om, hvilke hensyn der ligger bag, at 15-17 årige unge skal have
mindre trygge arbejdsvilkår alene fordi, de er i familie med værten el-
ler er under uddannelse i tjenerfaget, til erhvervsministeren, og mini-
sterens svar herpå
Spm., om ministeren i forlængelse af sin tilkendegivelse under første-
behandlingen af lovforslaget bekræfte vil, at han vil foretage en evalu-
ering af loven og orientere udvalget om resultatet af evalueringen se-
L 113 - 2016-17 - Bilag 19: 3. udkast til betænkning
1736346_0006.png
6
20
21
22
23
24
nest 2 år efter lovens ikrafttræden, til erhvervsministeren til erhvervs-
ministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om kommentar til præsentation fra Dansk Live, til erhvervsmini-
steren, og ministerens svar herpå
Spm. om en uddybning af L 113 - svar på spm. 3, til erhvervsministe-
ren, og ministerens svar herpå
Spm., om ministeren kan bekræfte, at lovforslaget, jf. det foreslåede §
24, stk. 1, 2. pkt., indebærer, at det fremover ikke vil være lovligt at
medtage eller få udleveret alkoholiske drikke på 2,8 procent eller der-
over (f.eks. champagne eller øl) i forbindelse med bl.a. studenterkørsel
og bryllupskørsel i limousine, hestevogn, bus og på havnerundfarter
o.lign, til erhvervsministeren, og ministerens svar herpå
Spm. om kommentar til henvendelsen af 22/2-17 fra Dansk Live, og
ministerens svar herpå
Spm. om kommentar til henvendelsen af 6/3-17 fra Dansk Live, til er-
hvervsministeren, og ministerens svar herpå
L 113 - 2016-17 - Bilag 19: 3. udkast til betænkning
1736346_0007.png
7
Bilag 2
2 af udvalgets spørgsmål og ministerens svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen
Spørgsmål og svar er optrykt efter ønske fra udvalget:
Spørgsmål nr. 14:
Vil ministeren jf. bemærkningerne til nr. 17 om § 27 oplyse, hvilke overvejelser og dokumentation der
ligger bag vurderingen af, at risikoen for at blive udsat for berusede personer før kl. 22.00 på serverings-
steder, hvis hovedformål er serveringen af mad, er begrænset? Og vil ministeren i forlængelse heraf grun-
digt redegøre for, hvad der forstås ved »berusede«?
Svar:
Jeg vil gerne indledningsvis fremhæve, at § 27 i lovforslaget om unges beskæftigelse er afstemt i for-
hold til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 239 af 6. april 2005 om unges beskæftigelse. Det følger bl.a.
af § 23, stk. 4, i Arbejdstilsynets bekendtgørelse, at unge, der er fyldt 15 år og ikke længere er omfattet af
undervisningspligten, må arbejde i restauranter, hoteller, grillbarer og lignende, hvor der ikke serveres
stærke drikke, indtil kl. 24.00.
Da der i den foreslåede § 27 er tale om restaurationer, hvor der kan serveres stærke drikke, har jeg fun-
det det nødvendigt at begrænse tidsrummet så de unge mellem 15 og 18 år kun må være på arbejde indtil
kl 22.
Særligt vil jeg gerne bemærke, at muligheden for at beskæftige unge under 18 år frem til kl. 22 alene
indføres for restaurationer hvis hovedformål er servering af mad, herunder caféer, restauranter, madboder
i forlystelsesparker, svømmehaller, hoteller, konference-/messecentre m.v. Jeg skal i den forbindelse hen-
vise til min besvarelse af spørgsmål 11 ad L 113 vedr. afgrænsningen af restaurationer, hvis formål er
servering af mad. Ydermere skal den unge være under tilsyn af voksent personale i hele arbejdstiden.
Det er min klare opfattelse, at dette er med til at begrænse risikoen for, at unge kan blive udsat for at
skulle håndtere alkoholpåvirkede personer, idet diskoteker, barer eller lignende herved bliver afskåret fra
at kunne beskæftige unge under 18 år.
Endvidere finder jeg, at den fastsatte tidsperiode fra kl. 6.00 – 22.00 afgrænser risikoen for, at unge
under 18 år unge kan blive udsat for at skulle håndtere berusede personer. Herved tages der højde for, at
unge ikke bør arbejde sent i de typer af restaurationer, der i løbet af aftenen ændrer formål fra madserve-
ring til servering af stærke drikke – og hvor der formodes at befinde sig flere berusede personer senere på
aftenen. De foreslåede regler bygger således bl.a. på en formodning om, at jo senere på aftenen det bliver,
desto større risiko er der for, at der er berusede personer til stede i restaurationen.
Afslutningsvis kan jeg oplyse, at der ikke, i forbindelse med lovforslaget, er beskrevet en definition af,
hvad der forstås ved »berusede« personer. Det vil altid være en konkret, skønsmæssig vurdering at fastslå
om der er tale om ”beruselse”. Restauratørere har mulighed for at udvise folk, der opfører sig uanstæn-
digt. Derudover vil den håndhævende myndighed, også kunne foretage en sådan vurdering. I forhold til §
27 er det politiet, der udgør den håndhævende myndighed.
Spørgsmål nr. 21:
Ministeren bedes bekræfte, jf. ministerens svar på L 113 – spørgsmål 3: »Ligeledes kan der af den gæl-
dende restaurationslov ikke udledes et generelt krav om, at en restauration ikke må lukke unge under 18
år ind efter et bestemt klokkeslæt.«, at Restaurationsplan 2014-2017 for Syd- og Sønderjylland ikke er i
overensstemmelse med gældende lovgivning, når der står »(…) må unge under 16 år som udgangspunkt
L 113 - 2016-17 - Bilag 19: 3. udkast til betænkning
1736346_0008.png
8
ikke færdes på restaurationer, hvor udskænkning af alkohol er det bærende element, og efter kl. 24 gælder
det samme for unge under 18 år.«
Svar:
Restaurationsloven opstiller ikke et alderskrav for adgang til en restauration. Der er ikke noget til hinder
for, at en restauratør kan fastsætte regler for, hvem der kan få adgang til restaurationen. En restauratør kan
således godt selv bestemme, at unge under 18 år ikke har adgang til en restauration, f.eks. efter et bestemt
klokkeslæt. Derudover skal jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 3 ad L 113.
Der er således ikke hjemmel i restaurationsloven til at fastsætte et generelt krav om, at restaurationer
ikke må lukke unge under 18 år ind.
Kommunalbestyrelsen/bevillingsnævnet kan på baggrund af bl.a. en vurdering af lokale og regionale
forhold i området – evt. i samarbejde med politiet - fastsætte vilkår om adgang til en restauration i forbin-
delse med udstedelse af en bevilling. Der skal i den forbindelse altid foretages en konkret vurdering af
forholdene for den enkelte restauration.