Dansk Lives input til revision af restaurationsloven
Onsdag d. 22. februar 2017.
Dansk Live deltog torsdag d. 9. februar 2017 i deputation for Folketingets Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalg
og fremlagde organisationens synspunkter vedr. behandlingen af lovforslag
L113: Lov om ændring af lov om
restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.
(Ændring af alderskrav for unge personers beskæftigelse
og alderskrav til bevillingshavere og bestyrere m.v.). Udvalget efterspurgte i den forbindelse en uddybende
opfølgning, hvilket følger nedenfor.
Resume
Dansk Live ser gerne, at en række funktioner på landets rytmiske spillesteder som eksempelvis
teknikere,
stagehands, afryddere, garderobepersonale, servicemedarbejdere
og
billettering
o.l. bliver indbefattet af
de lovændringer, der gennem L113 lægges op til for så vidt angår en lempelse, så det på visse typer af
restaurationer bliver muligt at beskæftige unge mellem 15 og 18 år i begrænsede tidsrum. Dansk Live ser
dog ingen grund til at udskænkning eller anden håndtering af stærke drikkevarer, skal foretages af unge
under 18 på spillesteder.
Generelt finder Dansk Live at en liberalisering af restaurationsloven er timelig og vi vil gerne bidrage til en
positiv udvikling af loven, så Dansk Lives medlemmer kan tilbyde interessante muligheder og udviklende
arbejdsopgaver for unge mennesker, der kan medvirke til at styrke deres erfaringer og kompetencer
indenfor livekoncertmiljøet og musikbranchen.
Dansk Live har i øvrigt bemærket, at der i det fremsatte betænkningsudkast til lovforslaget er stillet et
ændringsforslag, der ønsker at indskrænke ændringernes gyldighed til serveringssteder, der kun udskænker
drikkevarer med en alkoholprocent på maksimal 15 procent. Dansk Live tilslutter sig intentionen med at
undgå helt unges færden i stærkt alkoholpåvirkede miljøer, men finder at det vil være en højst
uhensigtsmæssig måde at implementere lovforslaget på, da det vil være en stor byrde for branchen at
skulle variere sit vareudbud og sin medarbejderstab fra koncert til koncert, afhængig af målgrupper, genrer
og koncerttyper. Sagen er nemlig, at der på de rytmiske spillesteder præsenteres alle typer koncerter;
nogle helt uden alkohol (fx børnekoncerter og skolearrangementer), nogle med et ganske moderat
alkoholsalg (siddende koncerter indenfor fx jazz og folk), nogle med at alkoholsalg på omtrent 2 genstande
per gæst (hovedparten af koncerter i rock/pop genren) og endeligt nogle koncertarrangementer, hvor det
er festen der er i højsædet, og alkoholindtaget er højt.
I stedet for at sondre mellem alkoholprocenter eller restaurationstyper, opfordrer Dansk Live derfor til, at
man fokuserer på de opgaver de unge medarbejdere skal varetage, og hvorvidt disse har forbindelse til
alkoholhåndtering og/eller stærkt berusede gæster. Dansk Live vil desuden følge en sådan sondring op med
et etisk kodeks, der udvikles af koncertbranchen, som imødekommer at unge ikke udsættes for
uhensigtsmæssige situationer i restaurationsmiljøer.
Baggrund
I livemusikken har der altid været en stærk tradition for at engagere unge gennem lønnede fritidsjob og i
særdeleshed som frivillige. Mange unge søger også aktivt at engagere sig i livescenen, da de finder den
udfordrende og interessant. De får herigennem et indblik i en levende branche, hvor både forretning og
kunstneriske ambitioner skal matches. En stærk søgning blandt unge mennesker giver samtidig branchen