Optioner giver helt tilfældige direktionslønninger, skaber grundlag for interessekonflikter og sætter ofte markedskræfterne mere eller mindre ud af kraft, når aflønningerne aftales ved noget, der nærmest har karakter af et tag selv-bord.
Det skrev Anders Dam, Jyske Bank-direktør, for 10 år siden, og dengang var anledningen, at TDC var blevet solgt og daværende direktør, Henning Dyremose, havde modtaget et meget stort beløb, efter at TDC var blevet solgt til en række amerikanske kapitalfonde.
Nu har vi også i dag i debatten haft DONG fremme som et eksempel.
Nets er jo helt ekstremt, men det er ikke det, som det her forslag sigter mod, for for det første tænkte jeg, at der ingen chance er for at skabe flertal bag det, og i første omgang er det vigtigste at sikre skatteborgernes penge i forhold til de statslige selskaber.
Vi kan få mange spændende diskussioner, og jeg vil faktisk også gerne takke dem, der har opfordret til en forespørgselsdebat – både fru Josephine Fock fra Alternativet og hr.
René Christensen fra DF.
Jeg synes faktisk, det er en rigtig god idé, og så kunne man måske også få et lidt bredere sigte.
For det var faktisk helt bevidst, at det her skulle være smalt og målrettet statslige virksomheder i den situation, hvor der er tale om et salg eller en børsnotering.
Det er jo, fordi vi igen og igen har kunnet se, at det faktisk giver en fuldstændig modsatrettet incitamentsstruktur i forhold til det, der er til virksomhedens bedste, til medarbejdernes bedste, til ejernes, altså statens bedste, til samfundets bedste.
For man sætter nogle topchefer og bestyrelsesmedlemmer i den mærkværdige, skulle man synes, situation, at de skal vælge imellem at prisfastsætte – eller være med til at prisfastsætte – virksomheden lavest muligt for dermed at kunne score den højest mulige gevinst, når virksomheden bliver børsnoteret, eller at sige:
Jeg har så høj en moral, at det ikke er det, jeg vil gå efter; det vil jeg gerne give afkald på for at prisfastsætte virksomheden, præcis som den skal prisfastsættes.
Der synes jeg at hr.
René Christensen sagde det meget godt:
Selvfølgelig er det ikke det, der sker.
Med en borgerlig-liberal regering hører vi jo ellers, at incitamentsstruktur fylder alting.
Det er derfor, kontanthjælpsloftet skal være der; det er derfor, ydelser skal sættes ned.
Det er, fordi incitamenter betyder noget, og specielt økonomiske incitamenter betyder noget.
Jeg synes også, det er bemærkelsesværdigt, at vi igen og igen hører om konkurrencedygtige lønninger.
Når det er i toppen, skal konkurrencedygtige lønninger være så høje som muligt, men når det er almindelige mennesker, skal konkurrencedygtige lønninger være så lave som muligt.
Jeg tror på, at hvis man i forvejen får 8-10 mio.
kr.
om året og ens opgave er at få den her virksomhed bedst muligt igennem et forløb, uanset hvad man så ellers mener om det politisk, så skal man nok, om ikke andet så for sin fremtidige karrieres skyld, gøre sit arbejde bedst muligt.
Og det er jo bare sådan helt common sense og også det, vi forventer af alle mulige andre mennesker, så derfor er det jo mistillid til folk at sige:
Du vil nok ikke gøre dit arbejde godt nok, hvis du skal nøjes med din almindelige løn.
Du må hellere også få et aktieoptionsprogram, som faktisk giver dig nogle incitamenter til at handle i modstrid med virksomhedens bedste.
Det er det, der er så spøjst, og som jeg tænkte, SF tænkte, at vi på tværs af politisk uenighed om, hvordan virksomheder skal håndteres, og om man er for eller imod statslige virksomheder, og om noget skal privatiseres eller ej, faktisk godt burde finde fælles fodslag om, fordi det handler om en specifik situation, nemlig en børsnotering eller et salg.
Der man kan sige, at lige i den specifikke situation skal man jo ikke belønne folk økonomisk for at handle i strid med virksomhedens interesser og dermed også ejernes og medarbejdernes.
Jeg vil gerne sige tak for faktisk
alle
bemærkningerne, også dem, der overhovedet ikke er enige med beslutningsforslagets ordlyd.
Jeg synes, det har været en ret interessant diskussion, og jeg glæder mig også til udvalgsarbejdet.
Vi må se, om der kan komme noget ud af det.
Ellers synes jeg, at den lidt bredere diskussion måske ville egne sig rigtig godt til en forespørgselsdebat.
Det var vi måske flere partier der kunne gå sammen om, hvis der var interesse for det, for det synes jeg er ret interessant.
Jeg har også sådan lagt bånd på mig selv for ikke at kaste mig ud i den store, hvad skal man sige, ideologiske diskussion om, hvad jeg synes nogle af de her aflønningssystemer gør ved vores samfund.
Jeg synes, det er ude på et overdrev.
Men det var bare ikke meningen med det her forslag; det var at prøve at holde det så snævert som muligt for netop at sige, at der er nogle helt afgrænsede situationer, hvor det her simpelt hen virker fuldstændig modsat det, der var tanken.
Så tak for det.
Jeg synes, det har været meget spændende.
Jeg beklager, at det er gået ud over jeres aftensmad – det kan være, der er nogle, der sørger for jer.
Men tak for alle bemærkningerne.
Og så glæder jeg mig virkelig – jeg ved godt, at man bare plejer at sige det – men jeg glæder mig virkelig til udvalgsarbejdet.
Jeg tror, at det bliver rigtig spændende.
Så tak for det.