Tusind tak for det.
Det historiske perspektiv er jo sådan, at cannabis blev forbudt i Danmark, i forbindelse med at FN anbefalede et generelt forbud i alle FN's medlemsstater.
Det har vi ikke rigtig været inde på, men jeg synes faktisk, det er vigtigt i hvert fald lige at nævne, at da cannabis i sin tid blev forbudt i Danmark, havde det sådan set ikke nogen videnskabelig dokumentation bag sig.
Det var ikke sådan, at man gik ud og sagde:
Vi har en masse dokumentation for, at cannabis er skadeligt, så derfor forbyder vi det.
Man fulgte en anbefaling fra FN.
Så kan man være uenig eller enig i, hvorvidt man altid skal gøre det, men det er bare interessant, at der egentlig ikke var en kritisk masse, en kritisk, kan man sige, modstand dengang, som modsagde den her beslutning.
Der var jo stor uenighed i Folketinget, dengang cannabis blev forbudt og også i årene efter, hvor man havde nogle efterfølgende diskussioner og nogle opfølgende evalueringer af forbuddet.
Vi har talt om erfaringer, og jeg skal være den første til også at pege på, at erfaringerne ikke er entydige.
Jeg har nævnt erfaringerne fra Colorado, og jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at den undersøgelse, hvor de her 17.000 unge mennesker i Colorado er blevet spurgt, viser, at niveauet er det samme.
Venstres ordfører argumenterer for, at der er en stigning, men den er så marginal, at den ikke kan påvises eller sættes i forbindelse med legaliseringen.
Det er et udsving, der altid vil være hen over årene.
Så evalueringerne fra Colorado på forskningsniveau viser, at der ikke er nogen stigning.
Det bliver vi nødt til også at tage alvorligt.
Så kigger vi på Holland, og der er en stigning.
Det må vi også tage alvorligt.
Så selvfølgelig skal vi pege på både fordele og ulemper ved en eventuel legalisering af cannabis i Danmark.
I Portugal har de så gode, entydige og solide erfaringer med en afkriminalisering.
Jeg tror ikke, der er mange, der ville argumentere imod mig, når jeg siger, at Portugal har entydigt positive erfaringer med afkriminalisering.
Bare snak med politiet i Portugal.
Så taler vi meget om sundhedsaspektet, og det er det, der er blevet bragt meget op som et modargument.
Jeg synes faktisk, det er ærgerligt, at den her debat i dag ligger i regi af Sundhedsudvalget og ikke i regi af Retsudvalget.
Og når jeg siger det, er det, fordi jeg tror, vi alle sammen er enige om, at cannabis er skadeligt.
Altså, jeg har jo ikke hørt nogen stå heroppe og sige, at cannabis ikke er skadeligt.
Det ved vi jo det er, for det er også blevet dokumenteret:
Ja, potentielt set kan cannabis være skadeligt.
Spørgsmålet er, hvordan vi bruger det, og hvordan vi omgås det, og hvordan vi som samfund arbejder med at informere vores borgere om, at det kan være skadeligt.
Så havde vi taget den her diskussion i Retsudvalget, havde vi måske i højere grad også haft fokus på den effekt, som hashhandelen i Danmark har på kriminalitetsstatistikkerne, på det kriminelle miljø.
Det ville jeg faktisk have foretrukket, for så tror jeg, vi måske havde kunnet få en lidt mere nuanceret debat ud af det.
For der er det med det sundhedsskadelige.
Nu siger ministeren, at hun ikke tror, at en legalisering vil nedbringe forbruget.
Nej, måske ikke, alt andet lige, men i Colorado har de altså fået 113 mio.
dollar ind i indtægter i 2015, efter de legaliserede i 2014 – 113 mio.
dollar.
Mange af dem, ikke dem alle, er blevet brugt til forebyggelse.
Vi kunne forestille os, at man målrettet brugte de afgifter, man fik ind igennem et salg i Danmark, ikke bare på at lave kampagnemateriale, men også ved at man simpelt hen tog ud på skolerne og snakkede med de unge mennesker og fortalte dem, hvad det kan gøre ved dem og deres krop, hvis de misbruger cannabis.
Det tror jeg kunne have en gevaldig effekt i forhold til den risiko, der er, for et misbrug og for vores angst for, at de unge mennesker ryger for meget cannabis.
Kriminalitetsbilledet kender vi jo alle sammen.
Nu har vi vedtaget en rocker-bande-pakke, fordi vi har et kæmpe problem, men en legalisering af cannabis kunne imødegå det problem på tre punkter:
Vi kunne for det første ramme rocker-bande-miljøet på deres indtægtsgrundlag, fordi det er det, de lever af.
Så hvis vi virkelig gerne vil dem til livs, så lad os tage dem, så lad os kvæle dem, fjerne ilten – det, de lever af, deres egen finansiering.
Vi bruger for det andet sindssygt mange penge hos politiet på at arrestere og på at gå efter besiddelse og på retssager i forhold til besiddelse og brug af cannabis.
Det er en umulig opgave for politiet at bekæmpe det.
Så har vi for det tredje et stort antal misbrugere, som kriminaliserer sig selv, og som ville have gavn af et massivt tilbud om afvænning, uden at de skulle være bange for, at de skulle kriminaliseres, fordi de har begået noget ulovligt.
Så det, vi har nu, er ikke en kontrolpolitik, det er en kontroltabspolitik.
Det kan vi prøve på at gøre anderledes gennem en legalisering, og så må vi leve med, at der er nogle, der ryger en joint fredag aften hjemme i sofaen.
Fred være med det – i hvert fald hvis det ikke er unge mennesker.
Hvad er det, vi er så bange for?
Jeg vil gerne opfordre til, at vi prøver det af – og derfor støtter Alternativet selvfølgelig også forslaget.
Det kan godt være, at vi om 3 år finder ud af, at det ikke var den rigtige vej at gå, men så er vi da i hvert fald blevet klogere.
Helt afslutningsvis vil jeg lige sige, at Alternativet sådan set også støtter ideen om en dansk økologisk produktion og i sidste ende også en hjemmedyrkningsmodel, hvis vi engang kunne komme så langt.
Men min tid er gået.
Tak for ordet.