Tak for det og tak til Enhedslisten for at sætte et vigtigt forslag på dagsordenen.
Jeg synes, det er vigtigt med en stærk SFO, og jeg synes faktisk, at SFO'en har været lidt glemt i hele spørgsmålet om en ny folkeskolereform.
Jeg synes, vi glemmer at tale om den, jeg synes, vi glemmer at tale om, hvordan vi kan styrke den, og jeg synes også, vi glemmer at tale om de åbenlyse problemer, som eksisterer ude i SFO-verdenen lige nu.
Derfor er det en kærkommen lejlighed at gøre det i dag.
Hvis vi skal starte med noget af det, der presser SFO'erne lige nu, så har skolereformen unægtelig presset SFO'erne.
Det kunne jeg allerede se, da jeg sad ude som byrådsmedlem:
Foældrene begyndte at melde børnene ud, og mange kommuner begyndte at hæve forældrebetalingen, fordi de ikke kunne få det til at hænge sammen i kommunerne.
Det er meget logisk, at når man gør tiden i SFO'en kortere og samtidig hæver prisen, ja, så sidder forældrene derhjemme og tænker:
Jamen skal vi virkelig bruge penge på det?
Det kan jo være mange penge – 1.000 kr., 1.500 kr.
om måneden – og så træffer de den beslutning at melde deres barn ud for at spare de penge.
Ud over at folkeskolereformen også har været med til at udhulde normeringerne i SFO'erne, ser det ud til, og ud over at den har gjort SFO'erne dyrere, er der sket det, at denne skævvridning har betydet, at det mange steder nu er billigere at sende sit barn i privatskole med en dertil hørende SFO end at sende det i en kommunal SFO.
Det vil sige, at der kan sidde forældre derhjemme og lave et økonomisk regnestykke, der viser, at med en kommunal SFO på den ene side og en privat SFO og en privat skole på den anden side – altså to tilbud – får de simpelt hen det ene billigere end det andet.
Det synes jeg er skævt, og jeg synes faktisk, at man, hvis man skal diskutere finansiering, kunne overveje, om man skulle gøre den model mere lige på en eller anden måde ved f.eks.
at kigge på, om den model, vi finansierer privatskoler efter i dag, er den rigtige.
Jeg synes i hvert fald, det er skævt, for det giver jo et incitament til, at forældre melder deres børn ud af folkeskolen og den kommunale SFO for så at melde dem ind i privatskolen og den private SFO.
Jeg synes faktisk, det er skævt, at vi statsstøtter den udvikling.
Der er sagt rigtig mange kloge ting om, hvorfor der er brug for SFO'er, og hvorfor der er brug for en stærk fritidspædagogik.
Jeg tror, der er mange gode ting i folkeskolereformen, men noget af det, man bare ikke kan med børn, er, at man ikke kan initiere al leg, man kan ikke voksenstyre al leg, og al leg kan ikke blandes sammen med læring.
Noget af det, som SFO'en kan, er at give fri til leg, det er at bruge pædagogernes faglighed til at give børnene nogle stærke sociale fællesskaber og et af argumenterne for f.eks.
at tage pædagogerne ind i folkeskolen, som jo var en del af reformen, er, at pædagogerne lærer børnene at kende på en helt anden måde ovre i SFO'en, og det kan de så tage med ind i skolen.
Men det kræver så også, at børnene går i den SFO, og at der er tid i den SFO, og der tror jeg, at det her forslag kan være et rigtigt skridt på vejen.
Jeg går ind for et loft over SFO-betaling, det gør SF også, og det har jeg sådan set gjort, lige siden jeg sad i byrådet.
Men det er jo dyrt at gør det her, og vi har faktisk haft en reel diskussion i SF om:
Hvis vi skulle bruge 1,2 mia.
kr.
på SFO'erne lige nu – hvad vi gerne ville, hvis vi havde 1,2 mia.
kr.
– er det her så det bedste sted at bruge dem?
For de svageste grupper i samfundet får faktisk fripladstilskud i forvejen og får billigere SFO, så på mange måder kan man sige, at hvis man skal bruge 1,2 mia.
kr., er det, vi så bruger dem på, at sænke forældrebetalingen.
Det vil betyde, at nogle forældre får flere penge mellem hænderne, og det er så ikke engang de svageste forældre, der gør det.
Var de penge måske bedre brugt på pædagogik i SFO'en?
Det synes jeg bare er en reel overvejelse, selv om jeg synes, at det er et godt forslag på et tidspunkt, hvor SFO'erne er lidt udsultede.
Jeg er så også bare nødt til at sige lidt om finansieringen, for nu er jeg engang blevet drillet af den gode hr.
Finn Sørensen fra Enhedslisten.
Jeg stillede et forslag om at styrke valgdeltagelsen til kommunalvalget, der kostede 5 mio.
kr., og sagde, at det måtte man finde i udvalgsbehandlingen, og da gav hr.
Finn Sørensen mig det gule kort.
Nu konstaterer jeg så, at Enhedslisten har fremsat et forslag til 1,2 mia.
kr., som man siger man skal finde ved en genopretning af SKAT.
Jeg har så prøvet at undersøge, hvad det er for en genopretning.
I Enhedslistens finanslovsforslag fra sidste år, hvor man bruger rigtig mange milliarder kroner, og hvor netop genopretningen af SKAT indgår, står ikke noget om loftet over SFO, så man har ikke budgetteret med det her i Enhedslistens eget forslag.
Og hvis man så kigger nærmere på Enhedslistens forslag om en genopretning af SKAT, koster det 1 mia.
kr.
til at starte med for at ansætte flere medarbejdere.
Så det første år er det jo udgiftskrævende på 1 mia.
kr., det vil sige, at udgiften til det her forslag og genopretning af SKAT vil være 2,2 mia.
kr.
det første år, og så først over årene kan vi måske se nogle effekter af at investere i SKAT.
Det er i øvrigt et forslag, som SF og Enhedslisten stiller sammen i morgen.
Så finansieringen til det her forslag holder ganske enkelt ikke, og vi kan så sige, at vi står lige med de gule kort til hinanden blandt partierne, og så synes jeg, at vi skal diskutere videre, hvordan vi kan få indført det her en dag, for jeg synes faktisk, det er et godt forslag.